Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. Český mír zahájí plzeňské Finále
    Festivaly a ceny14. 4. 2010
    Český mír zahájí plzeňské Finále

    Americký prezident Barack Obama, bývalý český premiér Mirek Topolánek a ochočený brdský kňour Jonáš obstarají v Plzni v neděli 18. dubna 2010 slavnostní zahájení 23. ročníku festivalu českých filmů Finále. Patří totiž k hlavním protagonistům "výbušné dokumentární komedie" Český mír režisérů Víta Janečka a Filipa Remundy, která bude na festivalu uvedena v předpremiéře. Vedle tradičních soutěžních sekcí, v nichž poměří síly nejnovější hrané filmy a dokumenty, organizátoři přichystali řadu dalších sekcí, mj. i pocty Karlu Zemanovi, Drahomíře Vihanové a Petru Čepkovi.

  2. Gympl se ještě letos dočká pokračování - Vejšky!
    Filmy11. 4. 2010
    Gympl se ještě letos dočká pokračování - Vejšky!

    Gympl, divácky nejúspěšnější film Tomáš Vorla, se ještě letos dočká volného pokračování. Hlavními hrdinu snímku Vejška budou opět Petr Kocourek a Michal Kolman, tedy Tomáš Vorel Jr. a Jiří Mádl. Paradoxní přitom je, že v mluvě přece jen poněkud peprnější Gympl dodnes neběžel na televizních obrazovkách. Loni na podzim se sice chystal do vysílání, ale ani vypípaná verze vedení České televize neuspokojila, takže titul z programu nakonec stáhla.

  3. Recenze: Mamas & Papas
    Recenze8. 4. 2010
    Recenze: Mamas & Papas

    Masturbace, soulože, injekce i porod. Sperma, krev, zvratky, pot i plodová voda. Vyčerpávající bitvy o početí i život ve stínu smrti! Alice Nellis se svým hrdinům lepí na tělo a vypráví o těch nejintimnějších věcech mezi mužem a ženou.

  4. Zemřel architekt Karel Vacek, držitel Českého lva a dalších nominací
    Filmy7. 4. 2010
    Zemřel architekt Karel Vacek, držitel Českého lva a dalších nominací

    Po dlouhé nemoci zemřel 2. dubna 2010 ve věku 72 let architekt Karel Vacek, držitel Českého lva za film Kuře melancholik a několika dalších nominací. Na Barrandov přišel na přelomu 50. a 60. let, po letech asistování se k samostatné práci dostal o deset let později a podílel se na vzniku desítek českých filmů a seriálů, mj. Setkání v červenci, Řád, Fany, Nejasná zpráva o konci světa, Z pekla štěstí 2, Andělská tvář, Milenci & Vrazi, Sametoví vrazi, Jak básníci neztrácejí naději, Nejkrásnější hádanka či Báthory. Vůbec poslední kolonku jeho filmografie tvoří komedie Doktor od Jezera hrochů, která právě běží v kinech. Podílel se i na celé řadě zahraničních projektů, mj. na filmu Na západní frontě klid či seriálu Mladý Indiana Jones.

  5. Ženy v pokušení válcují kina, dosáhnou na milion diváků?
    Filmy31. 3. 2010
    Ženy v pokušení válcují kina, dosáhnou na milion diváků?

    Za necelé dva týdny vidělo novinku režiséra Jiřího Vejdělka už čtvrt milionu diváků! Ženy v pokušení si tak udržují mírný náskok před loňským absolutním hitem, komedií Líbáš jako Bůh, která se dostala přes hranici devíti set tisíc návštěvníků. "Líbáš jako Bůh ale mělo mimořádně dobrý třetí týden a ten nás teprve čeká," odpovídá Vejdělek na otázku, zda se po Vratných lahvích dočkáme v kinech dalšího českého milionáře. Úspěšný tvůrce navíc prozrazuje, o čem bude volné pokračování Muži v naději, jaké další projekty chystá a také to, že je autorem prvního trezorového komerčního seriálu u nás.

  6. Blázni a exhibicionisté před kamerou? Nikoliv, Cinematerapie
    Filmy30. 3. 2010
    Blázni a exhibicionisté před kamerou? Nikoliv, Cinematerapie

    Určitě si ten inzerát z obrazovek České televize ještě pamatujete. Vyzýval diváky, aby přišli před kameru dokumentaristy Ivana Vojnára vyprávět svůj osobní příběh v duchu hesla "každý je jedinečný". Nerozhodoval věk, ani vzdělání, podstatné bylo jen jejich nitro. Jedenáct z nich pak skutečně podstoupilo unikátní cinematerapii - kamera jim byla zpovědníkem i zrcadlem...

  7. Recenze: Poste restante (TV seriál)
    Filmy26. 3. 2010
    Recenze: Poste restante (TV seriál)

    Listonoš Jaroušek a bezdomovec Kercl hlavními hrdiny seriálu á la Randall a Hopkirk o hledání rovnováhy v životě žitém i tom už prožitém. Je to přímočarý sitcom nebo příjemně odlehčená poezie (ne)všedního dne? Stačilo se rozhodnout.

  8. Restaurované filmy Jana Špáty slaví nečekané úspěchy
    Filmy25. 3. 2010
    Restaurované filmy Jana Špáty slaví nečekané úspěchy

    Restaurované filmy Jana Špáty, dosud nejrozsáhlejší projekt digitalizace a restaurování filmů u nás, získal na Českých lvech od České filmové a televizní akademie cenu za Nejlepší audiovizuální počin roku. V prodejích překonal už neuvěřitelnou hranici dvou tisíc kusů, navíc je momentálně k vidění na internetu zcela zdarma!

  9. Čtyřlístek ve službách krále, film odsouzený k úspěchu
    Filmy24. 3. 2010
    Čtyřlístek ve službách krále, film odsouzený k úspěchu

    Fifinka, Myšpulín, Pinďa a Bobík se objeví na filmovém plátně! Populární hrdinové legendárního českého komiksu Čtyřlístek, který vychází už přes čtyřicet let, na podzim 2011 vtrhnou do českých kin. V dynamickém příběhu se spoustou legrace a nečekaných překvapení budou mít co do činění s císařem Rudolfem II., zlotřilým bezuchým kouzelníkem Kellym a korunovačními klenoty. Podaří se jim odvrátit návrat doby ledové?

  10. Oko nad Prahou ukazuje na Klause s Bémem
    Filmy23. 3. 2010
    Oko nad Prahou ukazuje na Klause s Bémem

    Nevyléčitelný romantik. Takový byl architekt Jan Kaplický. A taková byla nejspíš i příčina jeho smrti. Působí to tak aspoň z časosběrného dokumentu Oko nad Prahou režisérky Olgy Špátové, který do českých kin dorazí 15. dubna a který zachycuje světově proslulého architekta v posledních dvou letech jeho života. Nadšení z vítězství v mezinárodní soutěži na novou Národní knihovnu a radost z profesního návratu do rodné země se kvůli zpolitizování celé kauzy mění v hluboké osobní zklamání hraničící až s profesním ponížením. Stejně smutně a tragicky končí i jeho láska k ženě o čtyřicet jedna let mladší, Jan Kaplický umírá jen pár hodin po té, co se jim narodila dcera Johanka.

  11. Recenze: Zrozen bez porodu (TV film)
    Recenze20. 3. 2010
    Recenze: Zrozen bez porodu (TV film)

    Svět definitivně zešílel! Jinak to přece není možné. Jak má zdravotní sestra na psychiatrii Simona Stašová úřadům dokázat, že žádného syna nemá, když opravdu žádného nemá? A kdo je ten týpek celý v černém, který ji pořád sleduje a který se nazývá lovcem vetřelců? Scenárista Josef Klíma a režisér Filip Renč o zcela novém druhu kriminality.

  12. Kuky se vrací. A s ním i oscarový Jan Svěrák
    Filmy18. 3. 2010
    Kuky se vrací. A s ním i oscarový Jan Svěrák

    Držitel studentského Oscara za Ropáky, Oscara za Kolju a nominace na Oscara za Obecnou školu se tři roky po obrovském diváckém úspěchu Vratných lahví vrací na plátna kin! A podle prvních informací by jeho novinka Kuky se vrací mohla být průsečíkem jeho největších úspěchů. Měla by mít fantazii a hravost Ropáků, opar návratu do krajiny dětství jako Obecná škola a silný emotivní náboj jako Kolja. A navrch by mohla být stejně akční a vtipná jako Indiana Jones.

  13. Mamas & Papas: Intimní velkofilm Alice Nellis
    Filmy16. 3. 2010
    Mamas & Papas: Intimní velkofilm Alice Nellis

    Téměř v naprostém utajení a navíc velmi specifickým způsobem vznikala novinka Alice Nellis o naplněném i nenaplněném rodičovství Mamas & Papas. Točilo se chronologicky, herci neznali scénář, bratři hráli bratry, manželé manžele a kromě Prahy a Ostravy se filmovalo i v Dominikánské republice, Tunisku a Egyptě. Důležitou roli totiž v dramatickém příběhu několika manželských i partnerských párů hraje potápění v moři.

  14. Recenze: Rytmus v patách (TV film)
    Recenze11. 3. 2010
    Recenze: Rytmus v patách (TV film)

    Byli mladí, lehkomyslní a zamilovaní... Vojtěch Dyk, Marika Šoposká, Vojtěch Kotek, Jan Meduna a Berenika Kohoutová míří v jazzovém rytmu režisérky Andrey Sedláčkové přímo do náruče státní bezpečnosti.

  15. Ženy v pokušení uvedl Jiří Vejdělek
    Filmy10. 3. 2010
    Ženy v pokušení uvedl Jiří Vejdělek

    Stejně peprný a vtipný jako jeho film - takový byl Jiří Vejdělek na tiskové konferenci po novinářské projekci jeho novinky, romantické komedie pro slečny a dámy všech generací Ženy v pokušení.