Robert Downey Jr. si málem zahrál v Batmanovi. O roli ho připravil kolega z Oppenheimera

Robert Downey Jr. si málem zahrál v Batmanovi. O roli ho připravil kolega z Oppenheimera
Iron Man | Marvel Studios
Downey opanoval stříbrná plátna od mladého věku. Ve svých 28 letech obdržel oscarovou nominaci za ztvárnění legendárního komika v životopisném snímku Chaplin a následně zářil v kultovní satiře Takoví normální zabijáci nebo v historickém dramatu Čas smyslnosti. Soukromí však neměl pod kontrolou, krátce skončil i za mřížemi a nejprestižnější produkce se od něj distancovaly.
Robert Downey jr.
Robert Downey jr.

Herec, Účinkující

Profesní renesancí začal procházet roku 2005, kdy jej Shane Black (Poslední skaut) postavil vedle dalšího skalního potížisty Vala Kilmera v buddy komedii Kiss Kiss Bang Bang a George Clooney mu svěřil úlohu v oscarovém želízku Dobrou noc a hodně štěstí. Tou dobou se mohl stát také blockbusterovou osobností, kdyby býval uspěl v prvním pohovoru s režisérem Christopherem Nolanem. Nynější osmapadesátiletá herecká superstar se za těmito událostmi ohlédla na akci American Cinematheque, kde zmínila, že Nolan k jeho pojetí tajuplného záporáka Scarecrowa moc netíhnul.
První zločineckou výzvu pro Christiana Balea v kostýmu Batmana tudíž ztělesnil o jedenáct let mladší Cillian Murphy, jenž britské publikum zaujal v hororu 28 dní poté nebo dramatu Dívka s perlou. Herec se chtěl ucházet o úlohu Bruce Waynea, avšak Nolan s ním neplánovaně natočil zkušební záběry pro Scarecrowa a hlavouny ve Warner Bros. díky nim snadno přemluvil.
Batman začíná
Cillian Murphy ve filmu Batman začíná | Warner Bros.
„Všechny předchozí batmanovské záporáky hrály přední filmové hvězdy: Jack Nicholson, Arnold Schwarzenegger, Jim Carrey a tak dále. Tohle pro ně byl velký skok a vzniklo to čistě na základě testovacích záběrů. Takhle ses dostal k úloze Scarecrowa,“ vzpomínal Nolan v přítomnosti Murphyho v loňském rozhovoru pro Entertainment Weekly. Murphy se poté objevil ve čtyřech dalších Nolanových snímcích (Temný rytíř, Počátek, Temný rytíř povstal a Dunkerk), než mu režisérský hitmaker dohodil první hlavní part v Oppenheimerovi.
V něm se hvězda seriálu Peaky Blinders konečně sešla také s Downeym, jenž má svůj kariérní vrchol z popkulturního a finančního hlediska za sebou. Roku 2008 se totiž stal hlavní tváří zárodečné filmové série Marvel Cinematic Universe, když se Iron Man vyprofiloval jako nečekaný tržební triumf. Excentrického miliardáře, vynálezce a playboye, jehož technologie mu umožňují bojovat po boku nadlidských superhrdinů, Downey ztvárnil ještě ve dvou sólovkách a dalších filmech, než se nejslavnějším lusknutím kinematografie definitivně rozloučil v Avengers: Endgame. Tehdy nejvýdělečnějším filmu historie a zlatém obkladu komiksové stáje, jejíž základy právě Downey pomohl značnou měrou vystavět.
Iron Man
Robert Downey Jr. jako Iron Man | Walt Disney Studios
A možná by k tomu nedostal příležitost, kdyby se býval upsal miliardové batmanovské sérii od konkurenční společnosti DC. Scarecrow sice odehrál největší část svého charismatického koncertu v Batman začíná, ale Murphy se přece účastnil i zbylých dílů pod záporáckou taktovkou Jokera (Heath Ledger) a Banea (Tom Hardy). Irský herec se ostatně etabloval jako televizní hvězda, zatímco Downey u Marvelu zažehnal potenciální krizi středního věku tou zřejmě nejlukrativnější představitelnou zakázkou v celé branži.
Cesty obou ikonických umělců se nakonec přece střetly a v Oppenheimerovi předvádí Murphy i Downey možná životní výkony. Poličku jim už zdobí Zlaté glóby a oscarový ceremoniál, který se uskuteční 10. března v losangeleském Dolby Theatre, může za jejich zajímavě propletený příběh dopsat náramnou tečku.
zdroj: Movieweb, X