Je děsivější lekačková klasika, nebo malý nezávislý horor? Odpověď zná věda

Je děsivější lekačková klasika, nebo malý nezávislý horor? Odpověď zná věda
Insidious | Blumhouse Productions
V prvním experimentu zvítězil populární horor Scotta Derricksona Sinister (2012), druhý ročník v roce 2021 poněkud překvapivě opanovala nezávislá britská produkce Host (2020), jejíž děj se odehrával výhradně na obrazovkách počítače. Host uhájil prvenství i v předloňském ročníku a při dalším pokusu v roce 2023 se na čelo žebříčku nejděsivějších hororů vrátil (kvůli odlišnému systému měření) Sinister.
Sinister
Sinister | Wild Bunch
Co to ale vlastně znamená? Experiment probíhá tak, že autoři výzkumu každoročně vyberou několik desítek filmů (naposledy jich bylo 50) včetně čerstvých novinek. U prvních 25 snímků z předchozích ročníků pouze vezmou starší výsledky, nové či dosud neúspěšnější tituly pak promítnou 250 dobrovolníkům, kteří se na ně dívají o samotě, zatímco jim je měřen srdeční tep. Autoři studie poté sledují, u jakých snímků se tep nejvýrazněji odlišuje od normy klidového stavu, jenž činí 64 úderů za minutu. Každoroční opakování experimentu tedy v podstatě spočívá v tom, zdali se nějakému z nových hororů podaří přeskočit už osvědčené snímky.
Lze samozřejmě namítnout, že způsobů, jak zkoumat děsivost hororů, by mohlo být mnohem více a že zrovna tato metodika nahrává filmům s velkým výskytem lekaček na úkor dlouhodobě budované atmosféry. Výsledky je proto třeba brát s rezervou a spíše než jako ultimátní žebříček hororových kvalit k nim přistupovat jako k doporučení titulů, které vás zaručeně nenechají v klidu.
Host
Host | Shudder
Podle těchto měření tedy nejvíce děsil Sinister, který některým dobrovolníkům zvedl tep až na 131 úderů za minutu. Napříč celou stopáží filmu pak srdce diváků a divaček bilo průměrně 86krát za minutu. Podobných čísel dosáhl i druhý Host – vrchol 130 úderů, průměrně 88. Bronzovou příčku obsadilo rovněž neznámé jméno, nezávislý kanadský horor Skinamarink (2022), další místa už jsou očekávatelnější: Insidious (2010), V zajetí démonů (2013), Děsivé dědictví (2018), dále Úsměv (2022), V moci ďábla (2005), Hell House LLC (2015) a novinka Mluv se mnou (2022).
Pokud se podíváme i na první desítku z uplynulých ročníků, opakovaně tam najdeme i Paranormal Activity (2007), Neutečeš (2014), druhé Tiché místo (2020) či Aterrados (2017). Naopak na chvostu loňské sledované padesátky se objevily hororové klasiky Věc (1982), Vetřelec (1979), Poltergeist (1982) či Uteč (2017), které pracují spíše s konstantní znepokojivou a hrozivou atmosférou než s frontálním útokem na naše smysly. Autoři výzkumu je dobrovolníkům promítají stejně jako nové tituly, avšak nepřekvapivě zde k žádným velkým změnám v diváckém vnímání nedochází.
Sinister
Sinister | Wild Bunch
Pokud se tedy chcete lekat, teď už víte, jakým snímkům dát šanci. Pro další inspiraci se můžete podívat i na náš (oproti těmto výsledkům značně odlišný) žebříček nejlepších hororů všech dob.
Zdroj: MoneySuperMarket Broadband