Rozpolcený a bouřlivý svět náctiletých v páté epizodě Pop Cooltu dnes večer na Prima Cool

Rozpolcený a bouřlivý svět náctiletých v páté epizodě Pop Cooltu dnes večer na Prima Cool
Rebel bez příčiny - James Dean | Warner Bros.
POP COOLT powered by Kinobox
POP COOLT powered by Kinobox
79%
I pátá epizoda přinese obsáhlý rozhovor prostřídaný pravidelnými rubrikami. Hostkou je tentokrát herečka Agáta Kryštůfková, která ztvárnila vedlejší role v netradiční romanci Marťanské lodě, absurdní komedii Mimořádná událost či ve sci-fi Bod obnovy a která se na obrazovkách pravidelně objevuje v seriálu Táta v nesnázích. Moderátorská dvojice s ní probere jak hereckou práci, tak její oblíbené filmy i ty, které ji vždy dokážou rozplakat. Dojde i na tradiční kvízy, ve kterých nejde ani tak o znalosti, jako spíš o zábavu a pohodovou atmosféru.
Nadupané rubriky zahrnují například rozhovor s historikem, jenž objasní historické přesnosti o Napoleonovi, jehož ambivalentní filmový portrét měl minulý týden premiéru, zajímavosti o svérázném režisérovi Lucu Bessonovi, jehož nový snímek DogMan ve čtvrtek vstoupí do kin, nálož novinek, kde se dozvíte o připravovaném seriálu Bookie od renomovaného Chucka Lorrea, připravovaném spektáklu o vojevůdci Hannibalovi, jehož ztvární Denzel Washington, či o čtvrtém pokračování boxerského Creeda. Mikoláš Tuček se jako fotbalový fanatik ponoří do dokumentární minisérie Beckham a dočkáte se i soutěže o hodnotné ceny.
recenze-lady-bird
Lady Bird | Scott Rudin Productions
Pravidelné okénko Kinoboxu se u příležitosti intimního snímku Jak mít sex ze světa omamných teenagerských oslav podívá na trojici filmů, které empaticky nahlíží svět náctiletých. Rozebereme revoltující milník Rebel bez příčiny, kde problematické party středoškolských gaunerů bojují s autoritami a absencí pochopení, kultovní a generační Snídaňový klub na pozadí jednoho víkendového odpoledne, kdy je skupina na první pohled odlišných studentů a studentek po škole, a na křehký debut Grety Gerwig Lady Bird, která zakonzervovává první milostné zkušenosti, obavy o budoucnost a poslední dny ve škole, po nichž musí přijít dospělý život.
Do výběru se nedostal například radikální a takřka anarchistický britský snímek Kdyby..., kde se skupina mladíků rozhodne bojovat proti autoritám a systému tím nejextrémnějším způsobem, což se promítá i do stylistiky díla, podmanivé indiečko Jasona Reitmana Juno, kde náctiletá protagonistka otěhotní a v prostředí typického amerického sousedství čelí otázkám ohledně partnerství, vzorům a především sebe samotné, nebo surové islandské coming of age drama Krásné bytosti, jež je maximálně drsné i křehké zároveň, když zpracovává nelítostné hodnoty chlapeckého gangu z chudinské vrstvy hledajícího něhu v násilí a výtržnostech.
Příště se v naší rubrice podíváme na definující gangsterky u příležitosti již 40. výročí De Palmovy extravagantní a barvité Zjizvené tváře. Novou epizodu tradičně můžete sledovat ve 21:30 hodin na Prima Cool. Pokud nestihnete živé vysílání, je možné pořad zdarma zhlédnout na platformě Prima+ zcela zdarma, kde jsou zároveň k dispozici všechny odvysílané epizody.