Jak mít sex

67%
Jak mít sex
Tři náctileté dívky z Británie se vydávají na letní dovolenou, která se má nést ve znamení oslav, pití, jídla a bezstarostného života. Pod tlakem vrstevníků jsou neustále konfrontováni sexuální aktivitou, která bude mít na jejich osobnost markantní dopad. Molly Manning Walker po četných zkušenostech s kamerou představuje svůj dravý režijní debut, který boří zavedená tabu a otevřeně vypráví o intimních zkušenostech současných teenagerů. Snímek je součástí sekce Un certain regard festivalu v Cannes 2023.



Recenze: Jak mít sex

Kinobox.cz
80%

Malý nezávislý film o malých věcech, které se mohou lehce vymknout kontrole. Sebevědomý debut Molly Manning Walker a dobrá pocitovka pro všechny, kteří někdy zažili něco podobného nebo chtějí pochopit, co zažívá dnešní mládež.


Klajnik
Klajnik
8 627 bodů
7
Tenhle film má takovej lacinej název, kterej možná evokuje něco jako Prcičky, ale ve skutečnosti je to festivalovej film o třech kamarádkách z Británie, které jedou na prázdniny do letoviska Malia na Krétě, kam jezdí kalit Evropani. Divák si nebere za cíl bavit diváka různými sexuálními faux pas. Erotického obsahu v něm vlastně moc není. Film je zaměřen spíše na chvíle, které sexu předchází a které po něm následují. Je to comining-out age drama o pohlavním dospívání, nejistotách, které to doprovází a vlastně i o tom, jak spíše ten sex nemít. A také o tom, jak málo vlastně stačí k tomu, aby byla překročena ona hranice. Tohle film vlastně ukazuje natolik dobře a funguje to navzdory tomu, že ty postavy vlastně ani nejsou nijak zvlášt sympatické… Z počátku jsem k nim vlastně cítil odpor a říkal si: "Tahle zmalovaná vožralá britská spodina si vyloženě říká o to, aby je zneužil nějakej apatickej vošoust" ale vlastně ne - neříká. Ačkoliv jsem si postavy neoblíbil, tak film odvypráví celou problematiku natolik zdařile, že ve mně vyvolala empatii i k nim. Dle mého to má taky působivý závěr s jiskrou na naděje. Dovedu si představit, že pro mnoho holek/žen to bude velmi relevantní a emocionálně silný film, které by však měli vidět hlavně muži. Rozhodně bych ho ale doporučil všem dospívajícím.
mojmir.sedlacek
6 046 bodů
8
Debutující Molly Manning Walker velmi dobře odpozorovala nejistotu prvních sexuálních krůčků a zkušenosti citlivě přenesla na plátno. Výsledkem je nenápadný, prchavý snímek, který se vyhýbá moralizování či vzletným závěrům, ale zádumčivě poukazuje na křehkost sebeobrazu i mezilidských vztahů.


Dodatečné informace

Původní název:
How to Have Sex (více)
  • Velká Británie Jak mít sex
  • Velká Británie How to Have Sex
  • Velká Británie Comment faire l'amour
  • Velká Británie Como Tener Sexo
  • Velká Británie Cómo tener sexo
  • Velká Británie Cómo Tener Sexo
  • Velká Británie Hogyan szexeljünk
  • Velká Británie Kako se poseksati
  • Velká Británie Как заниматься сексом
  • Velká Británie Як зайнятися сексом
Premiéra v ČR:
5. 4. 2024
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Velká Británie, Řecko
Tržby:
0,92 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné