Jak mít sex

67%

Zajímavosti 11

  • Na filmovém festivalu v Cannes sklidil film osmiminutový potlesk vestoje.
  • Mia McKenna-Bruce uvedla, že ji role Tary lákala, protože jí umožní poskytovat vzdělání mladším divákům. Sama má šestnáctiletou sestru, stejně starou jako její postava.
  • Mia Mckenna-Bruce otěhotněla po skončení natáčení a během tiskového turné byla ve vysokém stupni těhotenství.
  • Pro Molly Manning Walkerovou, která byla více než deset let kameramankou, je to první celovečerní film v roli režisérky.
  • Podle rozhovoru pro deník The Guardian režisérka Molly Manning Walkedová prozradila, že s mladými herci absolvovala workshopy, aby navázala jejich vztahy; v sezóně strávila dva týdny v Malii, kde chodila po klubech a poslouchala bláznivé rozhovory; a vypracovala nesmírně podrobný storyboard, který často odkládala, když se objevil lepší nápad.
  • Celé natáčení trvalo šest týdnů: první dva týdny pro scény na večírku a poslední čtyři pro scény v hotelu. Jelikož natáčení začalo velkými scénami s 200-300 komparzisty, byl to pro režiséra docela zdrcující začátek.
  • Film získal na filmovém festivalu v Cannes v roce 2023 cenu Un Certain Regard.
  • Režisérka Molly Manning Walkerová o obsazení role Tary v rozhovoru pro BFI: "Mysleli jsme si, že najít Taru bude nejsložitější, ale když jsem viděla Miinu nahrávku, hned jsem si řekla: "Sakra, to je ona." Myslím, že často se na plátně objevuje představa oběti jako někoho, kdo má trauma a nemůže se z něj dostat, a já jsem proti tomu chtěla opravdu bojovat. Mluvili jsme o tom, že Tara je nejhlasitější v místnosti, že dokáže v nevhodnou chvíli utrousit vtip, tak jak to děláme všichni, abychom se dostali z těžkých situací. Mia je skutečná síla."
  • Režisérka Molly Manning Walkerová o významu názvu filmu v rozhovoru pro BFI: "Každý se ptá na význam názvu a já si myslím, že ho vystihuje to, že jsme si mysleli, že máme mít sex určitým způsobem. Tlak přichází ze všech stran: od opačného pohlaví, od okolí, od vašeho přátelství (skupiny), od alkoholu. Představte si svět, kde by byl menší tlak a žádné předsudky o tom, jaká bude vaše první sexuální zkušenost. Jsme tak daleko v králičí noře toho, co si lidé myslí, že by sexuální zážitek měl být, a pro mladé lidi je to opravdu nebezpečné."
  • Molly Manning Walkerová chtěla původně natáčet film v Magalufu na středomořském ostrově Mallorca, ale přítomnost mafie ji od toho odradila. Nakonec si vybrala Malii na Krétě, protože mohla mít týden natáčení navíc a spoustu komparzistů.
  • Molly Manning Walkerová uvedla, že nápad na tento příběh vznikl na základě "formativní vzpomínky" během prázdnin, kdy v baru viděla dívku, která na pódiu prováděla orální sex s mužem. "Odtud jsem začala psát. Nějaký čas jsme strávili v Malii výzkumem. Opravdu jsme se snažili... zapojit do skutečného života a toho, co se dělo. A pak jsme uspořádali několik workshopů, kde jsme mluvili s šestnáctiletými dětmi a jejich pojetí souhlasu, a bylo docela divoké, co z toho vzešlo."