12 filmů, které by neměly uniknout milovníkům psů

12 filmů, které by neměly uniknout milovníkům psů
Togo | Disney
V kinech právě běží snímek Pes s Chaningem Tatumem, na Netflix míří Ruby záchranářka a v minulých letech zaujaly filmy Umění tančit v dešti nebo Vlk a lev: Nečekané přátelství. Pokud jste všechny tyto snímky viděli nebo se na ně chystáte a patříte mezi milovníky psů, neměly by vám ujít ani další příběhy s úžasnými psími hrdiny. Zde je výběr těch nejlepších z nich. Procentuální hodnocení vychází z hlasování uživatelů naší databáze.

Lassie se vrací (Lassie Come Home, 1943) 70 %

Elizabeth Taylor
Lassie se vrací
Výjimečně inteligentní fenka dlouhosrsté kolie Lassie se přátelí s chlapcem Joem. Otec Sam Carraclough zvíře kvůli finanční situaci prodá mylordu Rudlingovi, jemuž Lassie nestále utíká. Když mylord odjede ze svého sídla do Skotska, vydává se Lassie na několik set mil dlouhou cestu k původním majitelům. Pokud si říkáte, že dívka na fotografii je vám povědomá, tak máte pravdu – jedná se o Elizabeth Taylor, která později vyhrávala Oscary a proslavila se jako Kleopatra. Lassie se dočkala celkem devíti filmů a čtyř seriálů.

101 dalmatinů (101 Dalmatians, 1961) 70 %

101 dalmatinů
101 dalmatinů
V Londýně žije hezký a inteligentní dalmatin Pongo. Na vycházce se svým pánem se seznámí s krásnou dalmatinkou Perditou a zamiluje se do ní, stejně jako jeho pán do Perditiny paničky. Za krátkou dobu je jejich společná domácnost plná malinkatých puntíkatých štěňátek, po jejich kožíšcích ale pase Cruella, která z nich chce šít luxusní černobílé kožichy... Dnes již klasická pohádka od studia Walt Disney se také dočkala řady různých zpracování. V roce 2003 vyšel animovaný druhý díl s názvem 101 dalmatinů II: Flíčkova londýnská dobrodružství a v roce 1997 animovaný seriál 101 dalmatinů. Zapomenout ale nesmíme ani na hrané verze tohoto příběhu – 101 dalmatinů z roku 1996 a 102 dalmatinů z roku 2000. Jakýmsi prequelem je pak i snímek Cruella z roku 2021, který představuje příběh Cruelly De Vil.

Bella a Sebastián (Belle et Sébastien, 2013) 72 %

Bella a Sebastián
Bella a Sebastián | BontonFilm
Sebastián žije v horách u svého adoptivního dědečka a jednoho dne se tajně spřátelí s divokou fenkou Bellou, velkým horským psem. Uprostřed polodivoké přírody na alpských svazích spolu zažívají nejedno dobrodružství a brzy přijde čas na to největší z nich. To, které jim přinese svět dospělých v období druhé světové války. Román Bella a Sebastián francouzské spisovatelky Cécile Aubry se dočkal první adaptace v roce 1965 v podobě televizního seriálu. V roce 1981 vznikl v Japonsku anime seriál Meiken Jolie. Až v roce 2013 tedy vzniká první celovečerní snímek, který se později dočkal ještě dvou filmových pokračování – Bella a Sebastián: Dobrodružství pokračuje a Bella a Sebastian 3: Přátelé navždy. V současné chvíli vzniká snímek Belle et Sébastien: Nouvelle Génération a v roce 2017 byl vytvořen i francouzsko-kanadský animovaný seriál.

Wendy a Lucy (Wendy and Lucy, 2008) 72 %

Americký nezávislý film Wendy a Lucy sleduje těžkou osudovou cestu mladé ženy, které se během jediného dne rozpadne život na kousíčky a ona zůstane trčet na malém městě. Tíživá životní situace ji donutí udělat těžké životní rozhodnutí týkající se její fenky Lucy. Režisérka snímku Kelly Reichardt obsadila do hlavní role Wendy Michelle Williams, bála se ale, že herečka bude na roli příliš atraktivní, a tak ji poprosila, aby během dvoutýdenního natáčení nenosila žádný make-up a nemyla si vlasy. Herečka to dodržela a sama si vymyslela, že bude několik dní spát v autě, aby se dostala do role, a po celou dobu natáčení si neholila nohy a nečistila si nehty. Hlavní psí roli zastala vlastní fenka režisérky Lucy. Snímek byl nominován na řadu filmových cen, několik nominací i proměnil a vyhrál například cenu Amerického filmového institutu za nejlepší film roku nebo cenu Toronto Film Critics Association.

Můj pes Skip (My Dog Skip, 2000) 73 %

Frankie Muniz
Můj pes Skip | Warner Bros.
Osmiletý Willie Morris nezapadá mezi ostatní děti, vše se ale změní ve chvíli, kdy mu rodiče pořídí štěně. Chytrý a hravý pes Skip dostane brzy malého majitele do řady nečekaných dobrodružství. Příběh snímku vychází ze stejnojmenných pamětí amerického spisovatele Willieho Morrise. Ve skutečnosti byl Skip foxteriér, ve filmu ho ale ztvárnilo několik jack russell teriérů. Byli mezi nimi i Moose a jeho syn Enzo, psi, kteří hráli Eddieho v sitcomu Frasier.

Lady a Tramp (Lady and the Tramp, 1955) 73 %

Lady a Tramp
Lady a Tramp | Walt Disney Studios
Roztomilá psí slečna Lady žije spokojeně s mladou manželskou dvojicí. Spí v měkce vystlaném košíku a pyšní se třpytivou psí známkou, která je v jejích očích krásným šperkem. Když se ale potká s toulavým psem Trampem, čeká na ni velké dobrodružství v ulicích města. Další klasika studia Walt Disney a první animovaný snímek, ve kterém některou z hlavních postav namluvila skutečná superstar. Tou byla v té době zpěvačka a herečka Peggy Lee, která namluvila postavu Berušky, paničky Lady. V době premiéry byl snímek Lady a Tramp nejvýdělečnějším filmem studia od vytvoření Sněhurky a sedmi trpaslíků. V roce 2001 vzniklo animované pokračování filmu s názvem Lady a Tramp II: Scampova dobrodružství a v roce 2019 studio Walt Disney natočilo hranou verzi Lady a Tramp.

Osm statečných (Eight Below, 2006) 74 %

Paul Walker
Osm statečných | Walt Disney Studios
Prudká sněhová bouře a nouzový stav donutí členy vědecké expedice společně s osmi tažnými psy opustit Antarktidu. Aby přečkali nejkrutější zimu na zemi, musí profesionální průvodce Jerry nakonec zanechat své milované čtyřnohé přátele v ledové divočině s příslibem, že se pro ně co nejdříve vrátí. Příběh Jerryho a psí smečky byl natočen podle skutečné události – japonské expedice na jižní pól v roce 1958, která čelila extrémním podmínkám. Rozdíl je ale v tom, že Japonci tu tehdy museli nechat patnáct psů a jen dva z nich tehdy přežili. Poprvé se tento příběh dočkal filmové podoby v roce 1983, kdy vznikl japonský snímek Nankyoku monogatari. Při natáčení Osmi statečných měl každý pes svého dvojníka, během natáčení se tak na sněhu vyřádilo přes třicet psů. Pět z nich si zahrálo i ve filmu Sněžní psi.

Psí ostrov (Isle of Dogs, 2018) 75 %

Psí ostrov
Psí ostrov | CinemArt
Hlavními hrdiny příběhu jsou pejsci, které starosta města Megasaki kvůli psí chřipce odsoudí k vyhnanství na opuštěném ostrově plném odpadků. Naštěstí se za nimi vydává Atari, chlapec, který chce zachránit svého ztraceného čtyřnohého přítele. Snímek režíroval Wes Anderson, pro kterého je to po snímku Fantastický pan Lišák druhý animovaný film. Ke spolupráci si přizval herecké hvězdy, jakými jsou Bryan Cranston, Scarlett Johansson, Jeff Goldblum, Edward Norton, Bill Murray a další.Psí ostrov získal v roce 2018 hned dvě nominace na Oscara– jednu za nejlepší animovaný film roku a druhou za nejlepší hudbu.

Marley a já (Marley & Me, 2008) 76 %

Marley a já
Marley a já | 20th Century Fox
Po krásné, zasněžené svatební noci se novomanželé John a Jenny Groganovi (Owen Wilson a Jennifer Aniston) rozhodnou, že opustí drsné zimy Michiganu a začnou nový život na slunné Floridě. Pohodu každodenního života naruší příchod Marleyho – štěněte labradora plného nezkrotitelné energie, jež přemění jejich dům v místo zkázy. A jako slušné cvičiště musel vypadat i filmový plac, Marleyho totiž ztvárnilo dohromady dvacet dva různých psů. Základem pro scénář ke snímku je biografická kniha Johna Grogana Marley a já aneb Život s nejhorším psem na světě. V roce 2011 se filmaři pokusili o jakési pokračování s názvem Marley and Me: The Puppy Years, ale kvality a oblíbenosti původního snímku tento počin nedosáhl ani z třetiny. Zajímavostí je, že role Johnových rodičů se ve snímku ujali skuteční rodiče Owena Wilsona, pro jeho matku bylo prý největším problémem to, aby ho neoslovovala jeho pravým jménem. A svou roli ve filmu dostal i sám Grogan, který hraje ve scéně o výcviku psů majitele kokršpaněla.

Psí poslání (A Dog's Purpose, 2017) 79 %

Psí poslání
Psí poslání | Freeman Entertainment CZ
Všichni psi jednou přijdou do nebe... Ale nejprve musí splnit své poslání. Ve filmovém zpracování oblíbené stejnojmenné knihy W. Bruce Camerona z roku 2010 přináší renomovaný režisér Lasse Hallström příběh oddaného chlupáče, který přišel na svět hned několikrát. Jeho dojemné a vtipné vyprávění nám připomene, že láska nikdy neumírá, skuteční přátelé nás neopustí a každé stvoření má na světě svoje jedinečné poslání. W. Bruce Cameron napsal mnoho podobně laděných knih. Psí poslání je prvním dílem z trilogie (Psí poslání, Psí cesta a Psí slib), po ní vyšly i dva díly románů A Dog's Way Home (Psí domov) a A Dog's Courage, ten první se už také dočkal filmové podoby pod názvem Psí domov z roku 2019, v témže roce byl natočen i druhý díl Psího poslání podle posledního románu zmíněné trilogie.

Hačikó – Příběh psa (Hachiko: A Dog's Story, 2009) 79 %

Richard Gere
Hačikó - Příběh psa | BontonFilm
Dojemný příběh je americkou adaptací skutečného příběhu z Japonska, který vypráví o jednom oddaném psovi jménem Hačikó. Tenhle mimořádný pes doprovází svého pána Parkera Wilsona (Richard Gere), univerzitního profesora, každé ráno na nádraží a odpoledne se tam vrací, aby ho přivítal. Jednoho dne však Parker zemře a na stanici se už nikdy nevrátí. Ovšem Hačikó věrně čeká na stejném místě na svého pána den co den, celých devět let. Snímek režírovalLasse Hallström a jedná se o remake japonského snímku Věrný pes Čiko z roku 1987. Legenda o nesmrtelném poutu mezi Hačikem a profesorem Uenem, kterému pes patřil, se v Japonsku traduje dodnes. Před tokijskou železniční stanicí Šibuja stojí od roku 1934 Hačikova bronzová socha, její replika byla v roce 2012 postavena i na náměstí Depot Square v centru města Woonsocket na ostrově Rhode Island, kde se snímek natáčel. U příležitosti 90. výročí úmrtí profesora Uena a 80 let od úmrtí Hačika se tokijská univerzita rozhodla, že postaví další bronzovou sochu, kde se páníček se svým psem konečně setká. Socha zdobí tokijskou čtvrť Bunkyo od roku 2015.

Togo (Togo, 2019) 84 %

Togo
Togo | Disney
Togo je skutečný příběh odehrávající se v zimě roku 1925, kdy v malém městě Nome na Aljašce propukla epidemie záškrtu. Kvůli špatnému počasí ale nebylo možné do města dopravit sérum, jedinou šancí bylo poslat pro něj psí spřežení. V čele prvního z nich stanul Leonhard Seppala (Willem Dafoe) a jeho vůdčí pes Togo. I mezi recenzenty je Togo považovaný za jeden z nejlepších filmů o psech, jaké kdy vznikly.
Ačkoli se příběh skutečně stal a Togo byl největším hrdinou celé této akce, v domovském městě provolávaly slávu jinému psovi. Jmenoval se Balto a i o něm vzniklo několik animovaných filmů. Důvodem bylo to, že jako vůdčí pes obsáhl poslední čtvrtinu cesty a všichni ho viděli vjíždět do města. Togo byl ale psem, který odpracoval většinu jízdy v čele a zaslouženou slávu získal až později. Jeho majitel Leonhard Seppala byl Nor a cvičil psy i pro polárníka Ronalda Amundsena na jeho výpravy. Mezi mushery ale Seppala nejvíc proslul jako člověk, který nejenže dokáže dokonale vycvičit své psy, ale i jako někdo, kdo se o ně perfektně staral i v době, kdy to nebylo běžné nebo kontrolované úřady na ochranu zvířat.

A vynechat nemůžeme ani Českou republiku. Za všechny snímky, ve kterých se představují psí hrdinové, nemůžeme určitě nezmínit legendární komedii Bohouš nebo film Táto, sežeň štěně! Z modernějších snímků pak zmíním snímek Gump – pes, který naučil lidi žít z roku 2021, romantickou komedii Srdce na dlani, kterou kolega Lukáš Král označil za reklamu na basety, a dvě rodinné komedie Tady hlídám já a Tady hlídáme my.