Nejlepší seriály roku 2016? Záleží na tom, kdo se dívá a kolik jich viděl

Nejlepší seriály roku 2016? Záleží na tom, kdo se dívá a kolik jich viděl
Stranger Things (Netflix) – 8 epizod
Tak takhle nějak by vypadal film E.T. - Mimozemšťan (1982), kdyby ho netočil Spielberg, ale David Fincher. Stranger Things byla od Netflixu sázka na jistotu. Už ze scénáře muselo být jasné, že diváci příběh, jako vystřižený z nějakého Kingova románu, budou milovat. Také jsem se nechal strhnout, ale faktem je, že po nějaké době ze mě seriál velmi rychle vyprchal. Zůstanou pocity, fragmenty obrazů, skvělé výkony Winony Ryder a Millie Bobby Brown. Nicméně druhá série rozhodně neujde mé pozornosti.
Narcos 2 (Netflix) – 10 epizod
První série o drogovém baronu Pablu Escobarovi byla v roce 2015 nominována na Zlatý Glóbus a uvedla na seriálovou scénu dalšího prvoligového filmového režiséra – José Padilhu (Elitní jednotka, RoboCop). Seriál, který velmi podrobně popisuje životní peripetie kokainového krále a jeho cestu k vrcholu. Druhá série mě uspokojila asi stejně jako druhý kousek svatebního koláčku. Těch se člověk nepřejí. Wagner Moura v hlavní roli absolutně bez konkurence. Být to film, má Oscara.
Noční recepční  (BBC One/AMC) – 6 epizod
Noční recepční: trailer | Saban Films
Stejnojmenná adaptace mistra špionážního románu Johna Le Carré. Tom Hiddleston versus Hugh Laurie. A mezi nimi blonďatá kráska Elizabeth Debicki. Jak košile z kalhot čouhá z příběhu úporná snaha nabídnout divákovi přesně nadávkovanou směs na nedělní večer, kdy by se mozek neměl moc namáhat, nicméně řemeslo a herecké výkony tyhle vstřícné kroky ke krátkodechosti seriálu bravurně zahlazují.
Jedna noc (HBO) – 8 epizod
Pro mě nejlepší seriál roku. Maličko mi kazí dojem fakt, že jde o předělávku britského seriálu Criminal Justice (2008), nicméně to, jak původní britskou předlohu Američané aktualizovali a stylizovali, z ní činí plnohodnotně svébytné dílo. Mladý Pákistánec (Riz Ahmed) je obviněný z brutální vraždy dívky a případu se ujímá svérázný právník (John Turturro). Režie jinak skvělého scenáristy Stevena Zailliana by si zasloužila filmové plátno.
Preacher (AMC) – 10 epizod
Nejzábavnější a možná i nejoriginálnější ze seriálů, které jsem letos viděl. Křesťanský reverend, který, jak se ukáže, má poměrně ošklivou minulost a kterému pomáhá velice vtipný upír s irským přízvukem (také slabostí pro irskou whisku) a jeho bejvalka, která by klidně mohla být jedním z Avengerů. Dominic Cooper dává hlavní postavě potřebné charisma a i když jsem komiksovou předlohu nečetl, úplně ho v grafické podobě vidím. Doufám, že Preacher první sezónou neskončil.
Mladý papež (Sky-HBO-Canal+) – 12 epizod
A další zářez do pažby, kde jsou jména es světové kinematografie. Tentokrát se na kluziště seriálů pustil s nonšalancí a výtvarnou bravurou jemu vlastní Paolo Sorrentino (Velká nádhera). Fiktivní papež Pius XIII. (Jude Law) nabízí heretickou představu nejmocnějšího muže církve, který jde zcela mimo vyšlapané cesty a vymezené hranice. Doslova opulentní hostina pro Sorrentinovu největší přednost – sílu imaginace. 
Pustina (HBO) – 8 epizod
Není zvykem, aby se v top žebříčcích seriálů objevovalo něco z českých pultů se zlevněným zbožím. A hle, letos vstoupila skrze HBO do prvoligových mlýnů i česká troška. Pustina je původní scénář mladého tvůrce Štěpána Hulíka, který už má řadu vavřínů za minisérii Hořící keř. O režii se podělila Alice NellisIvanem Zachariášem a stvořili cosi na domácí poměry skutečně nevídaného. Pustina mezi domácími seriály bude jen těžko hledat konkurenci. A to nejen letos. Marně v paměti pátrám po něčem tak komplexně zdařilém.
Westworld (HBO) – 10 epizod
V roce 1973 natočil spisovatel a scenárista Michael Crichton režijní debut Westworld a jeho příběh z futuristického zábavního parku obydleného robotickými bytostmi se stal malým kultem žánru. O zhruba 40 let později začíná vznikat seriálová podoba příběhu. Hypnotický seriál - vizuálně, herecky, skládáním částí různých vrstev vyprávění. V době, kdy píšu tyto řádky, ještě nedojel do konce, nicméně je jasné, že to bude seriálový highlight sezóny.
The Path (Hulu) – 10 epizod
Hulu  je americký konkurent Netflixu či Amazonu a letos vyrukoval se svým žhavým želízkem. The Path vás zavede do poměrně ortodoxní, nicméně na první pohled pozitivně laděné sekty, která má svět učinit lepším. Jde o to dostatečně věřit. A o víře a pochybnostech to celé je a vůbec to není špatné. Na rozdíl od té víry. Producenti na dobrý scénář ulovili Aarona Paula a Michelle Monaghan. Nejlepší je v seriálu ale Hugh Dancy.
The Missing 2 (BBC One) – 8 epizod
Nezvěstní
První sezóna seriálu The Missing z produkce BBC nabídla jakýsi mix detektivního a psychologického dramatu, kde se manželé vpravdě zoufale snaží najít záhadně zmizelého syna. Dvojka je úplně jiný příběh pracující ovšem se stejnými motivy a nechávající vrátit na scénu francouzského policistu ve výslužbě (Tchéky Karyo). Charismatického Jamese Nesbitta z jedničky nahrazuje ve dvojce David Morrissey.
Čestná uznání ode mě dostávají:
Vinyl - v produkci Martina Scorseseho nabídl pohled do historie hudebního průmyslu s mimořádně vtipnými epizodkami a skvělou retroatmosférou.
Wallander - čtvrtá sezóna tvořená pouhými třemi epizodami a uzavírající bravurní britské převedení švédské série s Kennethem Branaghem v hlavní roli.
The Fall – třetí sezóna výjimečně kvalitního krimi seriálu, kde proti sobě stojí dva lovci – sériový vrah z Belfastu (Jamie Dornan) a policejní detektiv z Londýna (Gillian Anderson).
Hra o trůny – ne že bych nechápal únavu mnohých z tohoto hitu HBO, nicméně i poslední série vnesla na obrazovky řadu originálních nápadů a navíc jsem skálopevný fanda chlapíka jménem Jon Snow.