US tržby: Minuta ticha za padlé na premiéře Temný rytíř povstal

US tržby: Minuta ticha za padlé na premiéře Temný rytíř povstal
Z toho důvodu jsme se původně ve článku zaměřili na to, jak si prozatím vedou v kinech nejočekávanější filmy letošního roku. Text najdete pod kratičkou zprávou o tom, jak nakonec Temný rytíř povstal (2012) debutoval:
Rekord nepadl. Závěr trilogie otevřel za 160 milionů dolarů. To samozřejmě bohatě stačilo na první místo v žebříčku. V rámci největších openingů historie je ale třetí Batman až na stříbrné pozici - druhý je poslední Harry Potter a první jsou Avengers (2012). Ti nechali se svými 207 miliony Batmana daleko za sebou, je ale otázkou, do jaké míry filmu ublížil incident v Denveru. I tak mohou být producenti spokojeni. Po prvním víkendu má Temný rytíř povstal na kontě čtvrt miliardy a vzhledem k nadšeným ohlasům je šance, že se v žebříčku hodně dlouho udrží. Padne miliarda? To napoví příští víkend.
A nyní už původní článek.
Je sice teprve srpen, přesto máme jasno o největším smolaři roku. Bude jím herec Taylor Kitsch, který měl letos v kinech hned dvě horká želízka – Bitevní loď (2012) a Johna Cartera (2012). To první se chtělo svézt na vlně Transformers, to druhé mělo být další Avatar (2009). Realita? Carter nastřádal celosvětově 282 milionů (stál 250) a Loď 301 (stála 209). Kdo trochu sleduje tržby, ten už ví, že tahle čísla budou studia hodně mrzet. Reálná ztráta u obou filmů (když se připočte propagace a odečtou se peníze pro kina a producenty) je minimálně čtvrt miliardy na hlavu. Solidní průšvih.
Jackie Earle Haley, Bella Heathcote, Jonny Lee Miller, Eva Green, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Michelle Pfeiffer, Chloë Grace Moretz
Nevyplatily se ani Temné stíny (2012) Tima Burtona. Na rozpočet 150 milionů přiteklo z celého světa pouhých 234 mega. Po miliardové Alence v říši divů (2010) studená sprcha, u níž bude třeba hodně televizních repríz, aby se film dostal do zelených čísel. Na hraně úspěchu skončil Hněv titánů (2012). Snímek stál stejně jako Temné stíny, vydělal ale 300 milionů. To už je přeci jen o něco lepší výsledek, po půlmiliardové jedničce jde i tak o značné zklamání. Na plánovanou trojku s největší pravděpodobností nedojde.
Rkový Prometheus (2012) předvádí obstojný, ale nijak zázračný let. Vydělaná třístovka je použitelnou náplastí na 130 milionový rozpočet, ale těžko z téhle cifry soudit, jestli jde o dostatečný impuls k natočení pokračování. Famózně si vedou Muži v černém 3 (2012). Z pokladen celého světa ukořistili 615 milionů, což je v rámci série rekord a jde o jeden z největších hitů letošního roku. Velmi dobře si vedou i teen hry o život Hunger Games (2012). První díl plánované série si z koláče tržeb ukrojil 680 milionů, což je 9x tolik, co stál.
Chris Hemsworth, Kristen Stewart
Sněhurka a lovec | BontonFilm
V souboji Sněhurek jasně vyhrála verze s Kristen StewartSněhurka a lovec (2012) trhla 370 milionů, zatímco pohádkovější (a nudnější) varianta s Julií Roberts nastřádala 162. Je ale fér dodal, že zase byla o polovinu levnější. Jasným králem roku jsou Avengers, kteří jsou krůček od miliardy a půl. Těžko soudit, zda jejich suverenitou Temný rytíř povstal otřese. Přeci jen nabízí tíživější styl a všeobecně není svou atmosférou tak vděčný pro masy.
Výbornou výdrž projevila série Madagaskar (trojka má téměř půl miliardy za měsíc promítání) a The Amazing Spider-Man (2012 / půl miliardy po dvou týdnech). Za překvapení roku lze označit francouzskou senzaci Nedotknutelní (2011). V amerických kinech film sice moc nevydělal, celosvětově má ale na kontě 355 milionů, tedy víc, než většina zmíněných velkých hollywoodských projektů! Něco takového se nevidí každý den. Skvěle si vede i Báječný hotel Marigold (2012) – rozpočet 10 milionů, tržby 125. Jednoho to nutí k zamyšlení, proč se nějaký podobný megahit nepovede natočit i u nás.
François Cluzet, Omar Sy
Nedotknutelní
Jak je vidno, rok 2012 je v rámci tržeb značně rozporuplný. Někde se dolary hrnou sami od sebe, jinde studia prosí o každého diváka. Důležité je, že se všeobecně do kin chodí. A ne nutně jenom na 3D, což je taky dobře.