US tržby: Velkolepý Prometheus nepředletěl zvířátka z Madagaskaru

US tržby: Velkolepý Prometheus nepředletěl zvířátka z Madagaskaru
Madagaskar 3 | BontonFilm
Studio si dalo hodně záležet, aby kolem Promethea (2012) vznikl pořádný humbuk a nyní mu to řada lidí dává nadšeně sežrat. Místo úchvatné myšlenkové sci-fi přišel Scott s technicky precizní, dějově ovšem nedotaženou podívanou (tudíž něco jako Avatar / 2009). Jaká jsou první čísla? První místo: Madagaskar 3 (2012) se 60ti miliony. Druhé místo: Prometheus s padesátkou. Pozice dvojky mnohým "škodolibcům" dělá radost. Je to ale zjednodušený pohled a je třeba si napřed pár věcí ujasnit.
Madagaskar 3
Madagaskar 3 | BontonFilm
V prvé řadě je dobré si uvědomit, že Madagaskar 3ka je záležitost pro celou rodinu, kdežto Prometheus má Rko, což mu značně snižuje potencionální diváckou základnu. Prequel Vetřelce (1979) měl ke všemu k dispozici o 1000 sálů méně, takže vlastně ve výsledku předvedl o něco lepší výkon, než juchající zvířátka (kdyby měl Prometheus stejný počet sálů jako Madagaskar 3, vydělal by cca 65 milionů). Celosvětově jsou filmy vyrovnané (oba cca 140 milionů), takže žádný průšvih nenastal. Akorát ta miliarda se Prometheovi opravdu nepovede. Dveře k pokračování jsou každopádně otevřeny.
Na třetím místě fantasy Sněhurka a lovec (2012), jež zájem o novinky odnesla. Propad o 60% není málo. 182 milionů nicméně není po dvou týdnech špatný výsledek a studio prý začíná pracovat na dvojce. Na čtyřce Muži v černém 3 (2012), kteří se již v globálním měřítku blíží půl miliardě. Upřímná gratulace tvůrcům. Zažili během natáčení díky přepisům scénáře nejednu horkou chvilku. Pátí megaúspěšní Avengers (2012), šestý vytrvalý Báječný hotel Marigold (2012), sedmá znovu komedie Jak porodit a nezbláznit se (2012) a osmá v Americe přehlížená Bitevní loď (2012).
Tilda Swinton, Bill Murray, Bruce Willis, Edward Norton
Až vyjde měsíc | Focus Features
Na devítce vynikající Diktátor (2012) a desítku tentokrát uzavírá novinka Wese Andersona Moonrise Kingdom (2012). Fantasticky hodnocená pohádková komedie, do níž Anderson uhnal řadu hvězd (Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Harvey Keitel), už teď platí za senzaci a stačilo jí pouhých 96 kin (!) k tomu, aby se propracovala do TOP 10. Klobouk dolů.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.