Jeho hlas se nedal poslouchat. Ben Affleck vzpomíná na svůj příšerný herecký výkon

Jeho hlas se nedal poslouchat. Ben Affleck vzpomíná na svůj příšerný herecký výkon
Ben Affleck v Buffy, zabíječka upírů (1992) | Twentieth Century Fox
Padesátiletý Ben Affleck patří k nejstabilnějším hollywoodským hvězdám navzdory tomu, že jeho herecké nadání mnozí zpochybňují. Vděčným terčem je třeba pro ironické ocenění Zlatá malina, jichž ukořistil pět – tři za nejhoršího herce roku (za filmy Láska s rizikem, Výplata a Daredevil) a dvě jakožto součást nejhorší kombinace k vidění (za Batman vs Superman a opět Lásku s rizikem, kde „zazářil“ se stávající partnerkou Jennifer Lopez). Nominaci obdržel i za Pearl Harbor nebo Poslední souboj, který přitom sklidil vysoce pochvalné recenze.
V kinech jej přesto vídáme pravidelně a umí zahrát dobře, pokud mu role sedne a sžije se s ní. Blýskl se například ve Fincherově Zmizelé, v akčním Zúčtovánínebo předloňském dramatu George Clooneyho Něžný bar, za které si vysloužil nominaci na Zlatý glóbus. To ale nebyl případ jeho minirole basketbalového hráče ve filmové Buffy, v níž si roku 1992 zahráli také Donald Sutherland, Kristy Swanson nebo Rutger Hauer.
Poslední souboj (2021)
Poslední souboj (2021) | 20th Century Studios
Affleck nedávno přijal pozvání do talkshow Jamese Cordena, kde na natáčení s vtipem zavzpomínal. Moderátor se ho totiž optal, zda jej z nějakého projektu zcela vystříhali. „Obzvlášť ponižující byla jedna z mých prvních rolí,“ vyprávěl o Buffy. „Měl jsem tam říct jedinou větu. Právě jsem se přistěhoval do L.A.… Hrála tam Kristy Swanson a já byl vysokoškolský basketbalista. Kolem proběhl vlkodlak nebo upír a já se lekl, byl děsivý. Řekl jsem ‚Tady máš, vezmi si ten míč‘,“ pokračoval Ben, podle něhož byl jeho strach dostatečně autentický.
Režisérka Fran Rubel Kuzui nechala záběr opakovat víckrát, ale spokojená stále nebyla. To se ovšem Affleck dozvěděl až v kině, kam na film přivedl i partu přátel. „Zněl jsem úplně jinak a uvědomil jsem si, že můj text znovu namluvili. V té scéně mě potřebovali, ale byl jsem tak mizerný, že režisérka už asi nemohla poslouchat můj hlas. Museli zaplatit někomu jinému, aby přišel a řekl tu větu. Očividně jsem to nedokázal dost přesvědčivě,“ uzavřel s úsměvem Affleck, jenž o pět let později třímal Oscara za scénář k dramatu Dobrý Will Hunting.
Za kamerou a psacím stolem ostatně září víc než na stříbrných plátnech. Roku 2007 se podílel na scénáři a režíroval oceňované drama Sbohem, baby, v němž si zahrál jeho bratr Casey. O tři roky později natočil skvělý thriller Město a roku 2012 vyhrálo Oscara za nejlepší film jím režírované Argo, ve kterém rovněž ztvárnil hlavní roli. S Mattem Damonem napsal nejen Dobrého Willa Huntinga, ale také historický Poslední souboj nebo retro konverzačku Air: Zrození legendy o vývoji proslulých bot Nike Jordan, která je v českých kinech od začátku dubna.
Air: Zrození legendy
Air: Zrození legendy | Vertical Entertainment
Mnohokrát tedy prokázal, že je platným a přínosným hollywoodským umělcem. Není přitom jediným věhlasným hercem, který v rané fázi kariéry pomyslně ztratil svůj hlas. Ve filmu Tarzan (1984) předabovala Glenn Close kolegyni Andie MacDowell, v Lovci policajtů (2001) pro změnu neslyšíme pravý hlas Evy Mendes. Afflecka ostatně daná záležitost nijak nemrzí a víc lituje své účasti na Daredevilovi, jehož v médiích opakovaně pomlouval.