Retro: Na co jsme mohli vyrazit do českých kin v březnu před 25 lety?

Retro: Na co jsme mohli vyrazit do českých kin v březnu před 25 lety?
Drákula (1992)
retro-na-co-jsme-mohli-vyrazit-do-ceskych-kin-v-breznu-pred-25-lety
Obálka úplně prvního čísla časopisu Cinema
Dodnes si pamatuji na to, jak jsem nesměle listoval prvním číslem Cinemy. Vyšla v květnu roku 1991 a její tvář zdobil Sylvester Stallone, neboť do českých kin právě mířil jeho tehdy dva roky starý Kriminál. Pro mladou generaci už půjde spíše o sci-fi, ale devadesátky byly to jedinečné období, kdy titulní strany filmových magazínů patřily akčním legendám jako Stallone, Willis, Schwarzenegger, Van Damme a Seagal. A nikomu to nepřišlo divné.
Rok 1991 ale nyní opustíme (možná se k němu vrátíme za tři roky) a zamíříme do roku 1993, od kterého uteklo 25 let. Čtvrtstoletí, to je hezké číslo. Pro mě osobně o to magičtější, protože právě tenhle rok mám spojený s prvními návštěvy kina. V rámci Prahy to znamenalo hlavně výlet na Václavské náměstí, protože moc dalších kin po městě tehdy nebylo (první multikino - Galaxie - se otevřelo na pražských Hájích až v dubnu 1996).
Doba se mění a s ní i propagace. Dříve si divák musel vystačit s vlastní intuicí/sázkou na oblíbence. Internet nebyl a každá návštěva videopůjčovny / kina byla jakousi obdobou hry na lovce pokladů, kdy člověk až do poslední chvíle netušil, na jaký film se bude dívat. K trailerům totiž nebylo lehké se dostat (vždy se nabídlo jen pár ukázek před filmem samotným) a proto jsme zpravidla v té době ani pořádně před návštěvou kina / zasunutím VHSky do přehrávače netušili, jak film vypadá. Položil jsem si následující otázku: pokud vezmu trailery na filmy, které šly v březnu roku 1993 do kin a podívám se na ně dnes, nechal bych se jimi zlákat do kina? A o tom je náš nový speciál.

Přepadení v Pacifiku (1992) - premiéra 4. 3. 1993

Přepadení v Pacifiku
O čem to je: Steven Seagal se v Přepadení v Pacifiku veze na vlně úspěchu Smrtonosné pasti, tedy  formuli "jeden hrdina proti teroristům", přičemž kulisu tu tvoří bitevní loď. Za záporáky kopou Tommy Lee Jones a Gary Busey.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Jak je vidno, i v devadesátkách uměli v traileru "vykecat až příliš". Nejenže se propálí minulost hlavního hrdiny, ale naznačí se i nějaké to spojení s padouchem. Gradace ale funguje výborně a potěší nadhled (S jednou věcí nepočítali - kuchařem!). Takže za mě ANO.

Manželé a manželky (1992) - premiéra 5. 3. 1993

Manželé a manželky
O čem to je: Woody Allen se v případě Manželů a manželek zaměřil na dvě manželské dvojice. Jedna z nich na počátku filmu oznámí svůj rozchod a nechtěně tak způsobí chaos v manželství druhém. Vztahová klasika.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? S Allenem se to má tak, že se propagace jeho filmů během let moc nezměnila. Což znamená, že buď ho jako autora znáte a rádi vyrazíte na každý jeho film do kina, nebo vám jeho styl nic neříká. Pro většinu trailerů na jeho filmy pak platí, že jako velká lákadla nefungují. Ale ony jsou konverzační filmy vždy, pokud jde o tvoření upoutávek, poněkud nevděčný materiál. Promiň Woody, ale za mě NE.

Osobní strážce (1992) - premiéra 12. 3. 1993

O čem to je: Whitney Houston hraje úspěšnou zpěvačku a za zadkem má stalkera. Aby se náhodou nedostal blíž, začne se na ní lepit Kevin Costner.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Výstřelek doby. Ve filmu je romance a Houston, takže producentům logicky vyšlo, že nejlepší bude trailer podmáznout romantickým songem zpěvačky. Působí to značně těžkopádně, ale samotný střih je hodně slušný a výběr záběrů slibuje napínavou podívanou. Proto ANO, jakkoli by dnes u diváků neprošla hláška hlavního hrdiny "Víš, koho vždycky postřelej prvního? Drzýho černýho šoféra". 

Exploze (1992) - premiéra 12. 3. 1993

Pierce Brosnan
O čem to je: Pierce Brosnan trénuje na roli Bonda jako pyrotechnik Danny O’Neil, který se musí  dostat na kobylku nové smrtící bombě a do toho čas od času skončí mezi nohami krásných žen, které mají v autě výbušninu. 
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Protože doba přála akčním filmům, trailer na Explozi se nebojí na ně odkazovat a slibuje další klasiku. Na tu nedošlo, ale upoutávka by jednoho skoro zblbla, že by to tak mohlo být. Ke konci, kdy se vykašle na budování zápletky a jen vrší sérii záběrů, už sice trochu ztrácí na údernosti, za mě ale ANO. Já bych do kina vyrazil.

Misery nechce zemřít (1990) - premiéra 18. 3. 1993

Misery nechce zemřít
O čem to je: Autor slavných románů skončí zraněný v péči své největší fanynky. A ta nemá vůbec radost z toho, že zabil její oblíbenou postavu.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Rozpačitý začátek traileru napřed vyvolá dojem, že tohle není film, který potřebujete vidět. Ale pak se rozdají karty, psychopatka začne řádit a celé to dostane neskutečnou štávu. Velké ANO pro návštěvu kina... a vlastně i pro povinnou domácí projekci, hned!

Vůně ženy (1992) - premiéra 18. 3. 1993

Vůně ženy
O čem to je: Al Pacino nevidí a nenávidí pro to celý svět. Chystá se spáchat sebevraždu, ale ještě předtím vyrazí na výlet s Chrisem O'Donnellem.
Nalákal by nás dnes trailer do kina?  Vůně ženy je ten film, kterým si božský Al konečně došel pro Oscara. Trailer začíná jako nějaké propagační video na studium v zahraničí, pak se jeho autoři naštěstí vzmátoří a zaberou. Hodně jim v tom pomáhá samotná postava, na které se zkrátka dobře staví. Hláškující Pacino v ní působí skoro jako Dr. House své doby. Já bych se zlákat nechal, takže ANO, ačkoli upoutávka víc než Ala nenabízí.

Chaplin (1992)  - premiéra 19. 3. 1993

Chaplin
O čem to je:  . prožívá drogové období svého života a v roli Charlese Chaplina dokazuje, že je vynikající herec. O několik let později musel pro změnu v roli Iron Mana dokázat, že je skvělý herec i bez drog.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Je mi to líto, protože mám oba pány (toho, kdo hraje, i toho, koho hraje) v obrovské úctě, ale NE. Trailer je bez nápadu, svým pojetím skoro působí, jak kdyby šlo o nějakou disneyovku a zoufale postrádá vtip i náznak emocí. Skoro jen chybí nálepka "vypráví velký příběh o velkém člověku". Pocit velkolepé události ale vyvolat nedokáže.

Drákula (1992) - premiéra 26. 3. 1993

O čem to je: Tvůrce Kmotra chtěl světu dokázat, že není jen gangstery živ a tak svéráznou formou zpracoval legendárního Drákulu Brama Stokera.
Nalákal by nás dnes trailer do kina? Skvělá výprava práci trailerovým střihačům dost ulehčila. Drákulovi Francise Forda Coppoly  nelze upřít prvotřídní design, který prodává celý film bez větších obtíží a téměř každý záběr obsahuje něco, proč by chtěl člověk podobný kousek vidět v kině. A na konci nabere správné grády. Tudíž ANO... a to film osobně nemám rád!