US tržby: Dory si doplavala pro fenomenální úspěch

US tržby: Dory si doplavala pro fenomenální úspěch
Hledá se Dory
4.305 kin, odhadovaný rozpočet 300 miliónů dolarů (z čehož šla nemalá část na marketing) a tržby přes 136 miliónů. Takhle zahájila nová pixarovka Hledá se Dory (2016) v USA. Novinka od studia s ikonickou lampičkou ve znaku tak pokořila svůj vlastní rekord mezi animovanými filmy, otvírák Toy Story 3 (ten zahajoval na 110 miliónech dolarů). Směle se tak může měřit s megaúspěšnými filmy z letošního roku - X-Men: Apokalypsou (otvíral na 65 miliónech USD), Knihou džunglí (103 miliónů) a Captainem Americou: Občanskou válkou (179 miliónů).
V zajetí démonů 2
V zajetí démonů 2
Na druhém místě se v porovnání s Dory krčí další novinka, kriminální komedie Centrální inteligence (34.5 miliónů USD). Bronz si vysloužil horor V zajetí démonů 2 (15.5 miliónů). Ten má po dvou týdnech vyděláno - utržil přes 71 miliónů, přičemž stál 40. Neplatí už tedy formulka, že James Wan znovu vytřískal z minima maximum. On to ostatně ani neplánoval, nechal se totiž slyšet, že chtěl vzdát hold řemeslně kvalitním a solidně financovaným hororovým ikonám. Zdá se, že se mu to povedlo. 
Warcraft: První střet
Warcraft: První střet | CinemArt
Čtvrtá příčka patří druhým Podfukářům (2016). Hvězdně herecky obsazená komedie odhadem přišla na 135 miliónů dolarů. A druhý týden od uvedení utržila necelých 10 miliónů USD. Studio si bude muset hodně dobře rozmyslet, jestli investuje do avizovaného třetího dílu. Celosvětově totiž snímek utržil pouhých 91 miliónů. Až pátý skončil Warcraft: První střet (2016), velkolepá fantasy podívaná, na kterou se hrnou davy v Číně. Ale v USA z nějakých důvodů netáhne. Druhý týden přiteklo studiu ze 3.406 kin pouhých 6.5 miliónů dolarů. Zbytek světa to jistí. Tržby mimo USA se blíží 340 miliónům dolarů. Co je to s těmi Američany?!?
Chris Evans
Chris Evans
Šestá příčka patří komiksárně X-Men: Apokalypsa (2016), která aktuálně utržila 5.2 milióny USD. Za měsíc od nasazení má na kontě jen o 10 miliónů více než Hledá se Dory po premiérovém otvíráku. Držákem žebříčku je stále Captain America: Občanská válka (2016). Sedmý týden v kinech a aktuálně desátá příčka s tržbami 2.29 miliónů. Celkem má marvelovka na kontě přes 400 miliónů USD. Ze světa 743 miliónů, čímž studio vykouzlilo krásnou 1 miliardu 144 miliónů dolarů. To je hodně působivé číslo.
Příjemně překvapuje nápaditá artovka Humr (2015). Sci-fi pojednávající o sociálním experimentu se drží na 16. příčce (tržby 647 tisíc dolarů). Film stál 4 milióny USD a po měsíci a půl v amerických kinech utržil přes 6.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.