Tržby v českých kinech: Tři bratři se prozpívali k rekordu. Ovládli žebříček s razancí dynamitu. V kráteru se krčí i Postradatelní 3.

Tržby v českých kinech: Tři bratři se prozpívali k rekordu. Ovládli žebříček s razancí dynamitu. V kráteru se krčí i Postradatelní 3.
Jan Svěrák během natáčení. | Bioscop
V pátek jsme si trochu zaspekulovali, jak to s těmi Třemi bratry asi dopadne. Talentovaný režisér získal Oscara, zůstal v Evropě, své filmy si začal koprodukovat. Vratné lahve (2007) zaznamenaly úspěch u divácké i odborné skupiny, ale... Řekněme si to zcela upřímně, od Jana Svěráka jsme čekali větší rozlet, jistou světovost. Následoval převážně loutkový snímek Kuky se vrací (2010) a řada lidí od sledování Svěrákovy tvorby upustila.
Jan Svěrák
Jan Svěrák během natáčení. | Bioscop
Jenže, nejnovější Tři bratři stejně jako Vratné lahve zapůsobili na diváky i recenzenty. Nebývalá shoda. Troškovy Babovřesky (2013) sice o premiérovém víkendu Tři bratři nepokořili, ale nechybělo mnoho. Údaje z Unie filmových distributorů hovoří následovně: za premiérový víkend na film do 132 kin přišlo 122 tisíc diváků, tržby činily 15.4 milionu korun! UFD navíc nemá informace ze svěch kin, ty nám dodal distributor snímku, společnost Bioscop. Do všech 161 kin přišlo 135. 126 diváků. Tržby se tedy o nějaký ten milion navýší.
Tři bratři
V čem vězí úspěch Tří bratrů? V otci a synovi Svěrákových. Opět zabodoval lidský, jednoduchý scénář ve spojení s písničkami. Pokud totiž jde o PR k filmu, upoutávky ani plakát se zrovna nepovedly. A teď nemluvíme o vkusu, který se kus od kusu různí, ale i o názorech publicistů. Nesmíme ale zapomenout na Vojtěcha Dyka a Tomáše Kluse. To byla od producenta, který o těch dvou údajně nic nevěděl, sázka na jistotu.
Zdeněk Piškula, Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Jiří Lábus
Tři bratři | Bioscop
Tři bratři se tedy řadí hned na druhé místo co se úspěšnosti českých filmů o premiérových víkendech (počítá se čtvrteční až nedělní návštěvnost) týče. Před sebou mají jen první Babovřesky (140.236 diváků, 20.2 miliony korun na tržbách). Jejich druhý díl, který ještě donedávna kraloval letošním českým premiérám, musí o dům dál - 71.640 diváků a 10.06 milionů korun na tržbách. Před tímto víkendem nedostižná meta.
Obrázek článku
Docela ve stínu Třech bratrů se ocitli Expendables: Postradatelní 3. O premiérovém víkendu se na tyhle "poslední akční hrdiny" a jejich mladé fanoušky ve vedlejších rolích vypravilo 32.362 diváků, kteří v pokladnách nechali 4.3 miliony korun. V porovnání s "bratry" si tihle drsoňové vůbec neškrtli.
Randy Couture, Dolph Lundgren, Wesley Snipes, Kellan Lutz, Jason Statham, Antonio Banderas, Sylvester Stallone, Jet Li, Arnold Schwarzenegger
Expendables: Postradatelní 3
A teď už to vezmeme letem světem, vlastně Galaxií. Bronz totiž patří studiu Marvel a jeho nejvtipnějšímu, nejbéčkovějšímu filmu, Strážcům Galaxie (2014). O třetím víkendu na ně přišlo téměř 20 tisíc diváků, utržili skoro 3 miliony a pokořili metu 100 tisíc diváků. A to hned o 16 tisíc.
Ondřej Trojan, Simona Babčáková
Ivan Trojan a Simona Babčáková v "Díře u Hanušovic"
Na čtvrtém místě skončil akční sci-fi snímek Lucy (téměř 17 tisíc diváků, tržby 2.45 milionu korun) a pátá Díra u Hanušovic (8.698 diváků, tržby 1.23 milionu korun) přivítala sto tisícího fanouška. Momentálně má komedie na kontě 109.750 diváků a tržby téměř 15 milionů korun. Další úspěch pro český film. I když to za necelé čtyři týdny není ani to, co "udělali" Tři bratři za víkend.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.