Sám doma s Brosnanem a hvězdným obsazením. Režisér ikonických filmů adaptuje detektivní hit

Sám doma s Brosnanem a hvězdným obsazením. Režisér ikonických filmů adaptuje detektivní hit
Pierce Brosnan – Zlaté oko | MGM
První část čtyřdílné knižní série, již Osman představil teprve roku 2020, uvádí na scénu čtveřici penzistů, kteří se jednou týdně schází na anglickém venkově a snaží se rozlousknout nevyřešené vraždy. Kniha se podle The Guardian stala „nejrychleji prodávaným debutem na poli dospělé kriminálky v zaznamenané historii“, záhy vkročila na seznam bestsellerů New York Times a zaujala Stevena Spielberga, jehož společnost Amblin má v kapse práva na zfilmování. Toho se chopí Columbus, jenž se prozatím rozloučil svátečním dobrodružstvím Netflixu Vánoční kronika: druhá část z roku 2020.
Chris Columbus
Chris Columbus

Režisér, Producent

Autor scénářů k filmům Gremlins či Rošťáci natočil vánoční megahit Sám doma i jeho newyorské pokračování, Robina Williamse nafintil jako Tátu v sukni a v jeho režii vznikly také první dva díly potterovské série. V minulé dekádě sešel z očí vinou chladně přijaté teenagerské fantasy Percy Jackson: Zloděj blesku a komedie Adama Sandlera Pixely. Čtvrteční klub amatérských detektivů jej může vrátit mezi žádané filmaře, k čemuž má ty nejlepší předpoklady.
Se Spielbergem už Columbus spolupracoval v 80. letech, Amblin stál za Rošťáky i za vizuálně přelomovým snímkem Mladý Sherlock Holmes. Tvůrčí uskupení pro adaptaci své první knihy Osman zveřejnil ve svém podcastu The Rest Is Entertainment, kde demýtizuje filmový a televizní průmysl a zodpovídá dotazy ohledně jeho fungování. Helen Mirren podle autora ztvární bývalou špiónku Elizabeth Best, Ben Kingsley si zahraje bývalé psychiatra Ibrahima Arifa a Pierce Brosnana uvidíme jako dřívějšího odborového předáka Rona Ritchieho. Čtvrtou členkou bystré románové party, která nad čajem v luxusním resortu pro důchodce řeší záhady, je dosud neobsazená Joyce Meadowcroft. Osman však prozradil, že její casting souvisí se „jménem, které na mě lidi na ulici nejvíc pokřikují.“ Další podrobnosti prý obdržíme v následujících týdnech.
Helen Mirren
Ben Kingsley
Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga
Sám doma
Mrs. Doubtfire - Táta v sukni
Sedmdesátiletý Brosnan byl pátým hercem, jenž se na stříbrných plátnech chopil role Jamese Bonda. Roku 2022 zažil blockbusterový comeback v DC komiksovce s Dwaynem Johnsonem Black Adam, která však finančně pohořela. Osmdesátiletý Kingsley je držitelem Oscara za Gándhího a má zkušenosti opravdu ze všech představitelných žánrů. Skončil i ve spárech Marvelu jako Trevor Slattery alias Mandarin, což mu ve třetím Iron Manovi a ve chváleném snímku Shang-Chi a legenda o deseti prstenech umožnilo odkrýt hlavně komediální vlohy. Legendární Helen Mirren je dámou britského herectví z Excaliburu či oscarové Královny, která se odevzdala šílené vysokorozpočtové zábavě v Rychle a zběsile či v komiksovce Shazam! Hněv bohů.
Taková konstelace slibuje projekt, který rozhodně nebude trpět známkami senility. Spielberg se jako producent většinou nemýlí a Osman je britskou osobností i jako televizní producent a moderátor soutěžních pořadů. Sem tam se objeví také před kamerou a mihl se dokonce ve druhé sérii tuzemského seriálu Rapl. Na Čtvrteční klub amatérských detektivů navázal třemi pokračováními s originální názvy The Man Who Died Twice, The Bullet That Missed a The Last Devil to Die. Pátá kniha má vyjít v příštím roce a není vyloučené, že nás čeká budoucí filmová série.
Podívejte se na žebříček nejlepších kriminálních filmů podle Kinoboxu.
zdroj: Movieweb