Pro Bonda se narodil, ale o ikonickou roli nejprve přišel. Pierce Brosnan slaví 70

Pro Bonda se narodil, ale o ikonickou roli nejprve přišel. Pierce Brosnan slaví 70
Pierce Brosnan – Zlaté oko | MGM
Brosnan se narodil 16. května 1953 v městečku Drogheda na východním pobřeží Irska. Otec, tesař Thomas Brosnan, rodinu záhy opustil a Pierce se s ním poprvé setkal až v průběhu osmdesátých let, kdy jej proslavila role v seriálu Remington Steele. Když mu byly čtyři roky, jeho matka odjela do Londýna pracovat jako zdravotní sestra a Pierce vyrůstal u svých prarodičů. V jedenácti se přestěhoval za matkou a jejím novým manželem do Londýna. Na britskou metropoli se obtížně adaptoval i vinou vrstevníků, kteří jej mezi sebe nepřijali a přezdívali mu jednoduše Ir.
Pierce Brosnan
Pierce Brosnan

Herec, Producent

V šestnácti zanechal školy a chtěl být malířem, následně se však zapsal do herecké školy Drama Centre London, kde maturoval roku 1975. Následně začal působit v divadle a od roku 1980 sbíral první menší role ve filmech. Šlo například o mysteriózní thriller Rozbité zrcadlo a kultovní gangsterku Velký dlouhý pátek
Pierce Brosnan
Remington Steele | MTM Enterprises
Víc se prosazoval v televizi a od roku 1982 hrál hlavní roli v americkém detektivním seriálu Remington Steele pro NBC. Díky svému šarmantnímu vzhledu a univerzálnímu akcentu zaujal producenta bondovské série Alberta R. Broccoliho, jenž mu hodlal udělit povolení zabíjet po stárnoucím Rogeru Mooreovi. Bonda mu nabídli roku 1986, kdy měl v kapse nominaci na Zlatý glóbus za sérii Nancy Astor a odpadly mu závazky ke zrušenému Remington Steele. Zvýšená publicita související s jeho bondovským angažmá však zájem o seriál znovu nakopla a Brosnan se musel vrátit pro další sérii, tudíž úlohu 007 nakonec převzal Timothy Dalton.
Dalton si agenta Jejího veličenstva zahrál pouze dvakrát a Brosnan, jenž se mezitím etabloval ve filmech jako Čtvrtý protokol, Exploze nebo Táta v sukni, se Bondovi konečně upsal roku 1994. Jeho debut Zlaté oko (1995) dopadl skvěle po finanční i kritické stránce, přičemž následné díly Zítřek nikdy neumírá (1997) a Jeden svět nestačí (1999) si rovněž vedly úspěšně. Veřejnost Brosnana vnímala jako lepšího představitele 007, než jakým byl Dalton, jeho styl snadno spojil playboye s elegantním akčním hrdinou.
Pierce Brosnan
Zlaté oko | MGM
Mezi bondovkami účinkoval v dalších velkofilmech jako Mars útočí!, Rozpoutané peklo nebo Aféra Thomase Crowna, již produkovala jím založená společnost Irish DreamTime. Jeho poslední štací v úloze 007 byl rozporuplně přijatý, byť kasovně úspěšný snímek Dnes neumírej (2002). Chtěl se vrátit i popáté, ale po překročení padesátky se s ním přestalo počítat a roku 2004 jej nahradil Daniel Craig, jemuž Brosnan v rozhovoru pro The Globe and Mail vyjádřil plnou podporu. Roli si ovšem zopakoval ještě tentýž rok ve videohře James Bond 007: Everything or Nothing, v níž má jím dabovaný Bond jeho vizáž.
Brosnan poté pokračoval ve filmové kariéře v áčkových projektech jako Zákon přitažlivosti, Když se setmí nebo Matador. V něm si zahrál nájemného vraha, jenž hodlá se svým pochybným řemeslem seknout, a dle kritika Rogera Eberta předvedl svůj životní výkon. Byla z toho druhá a zatím poslední nominace na Zlatý glóbus.
Linda Hamilton, Pierce Brosnan
Rozpoutané peklo | Universal Pictures
Všimlo si jej také ironické ocenění Zlatá malina, jemuž neunikl hercův nekvalitní zpěv v muzikálu Mamma Mia! z roku 2008. Ve finančně triumfálním a kritikou ztrhaném filmu doprovázeném hudbou skupiny ABBA hrál jednoho ze tří mužů, kteří jsou potenciálními otci Sophie (Amanda Seyfried). Šestitýdenní zkoušky nepřinesly kýžený výsledek a Brosnan pro PARADE Magazine přiznal, že jeho hlas zněl příšerně. Recenzenti a recenzentky s tím souhlasili a v Miami Herald Movies přirovnali jeho zpěv ke sténání zraněného mývala.
Renomé mu napravil výkon v oceňovaném dramatu Romana Polanského Muž ve stínu z roku 2010, kde hraje obviněného politika (v mnoha ohledech podobného bývalému premiérovi Tonymu Blairovi). V minulé dekádě se Brosnan po třiceti letech vrátil do televize s westernovým seriálem The Son, který na AMC běžel v letech 2017 až 2019. Až na výjimky, jakou byla nedávná komiksovka Black Adam, ustoupil z nákladných produkcí a často dával přednost menším žánrovkám. Ty se rozpínaly od krimi dramat jako November Man, Převrat nebo Skrytý nepřítel až po nenáročné komedie U Konce světa, Dlouhá cesta dolů či Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga.
S režisérem Zlatého oka Martinem Campbellem znovu spojil síly roku 2017 v akčním thrilleru Stopy spravedlnosti, kde si zahrál po boku Jackieho Chana. Se sedmi křížky na zádech stále nepatří do starého železa, a byť má hvězdu na hollywoodském chodníku slávy už od roku 1997, jeho charisma a zajímavý výběr rolí se vyplatí následovat i nadále.
Pierce Brosnan
Stopy spravedlnosti | STX Entertainment
V soukromí vede spořádaný a klidný život. V nejnovějším vydání časopisu Closer se pochlubil, že se nikdy nerozčiluje a čistou mysl si udržuje prostřednictvím meditací. Dodnes maluje a výtěžky z prodeje svých obrazů věnuje na charitu. Od roku 2001 je ambasadorem UNICEF Ireland, podporuje manželství LGBTQ+ lidí a zasazuje se o práva zvířat. V 90. letech rovněž vystupoval proti jadernému zbrojení a bojkotoval francouzskou premiéru Zlatého oka na podporu Greenpeace a jejich protestu proti francouzskému programu nukleárního testování.
Považuje se za muže víry vychovaného katolíky, ale vyznává rovněž buddhistické učení. Několikrát ostatně musel přečkat náročné životní výzvy. Jeho první žena Cassandra Harris, s níž se oženil roku 1980, onemocněla rakovinou vaječníku. Podlehla jí roku 1991 ve věku 43 let. Totožný osud potkal roku 2013 také Brosnanovu adoptivní dceru Charlotte, jíž se ujal společně s jejím bratrem Chrisem roku 1986 po smrti jejich otce a rodinného přítele Dermonta Harrise. Podruhé se oženil roku 2001 po sedmiletém vztahu s novinářkou Keely Shaye Smith, s níž žije dodnes. Mají dva syny Dynala a Parise, z předešlého manželství s Harris má Brosnan ještě syna Seana.

Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?
Ostatní14. 5. 2023
Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?