Premiéry v kinech: "Teroristka" Iva Janžurová potkává dětského superhrdinu v těle dospělého

Premiéry v kinech: "Teroristka" Iva Janžurová potkává dětského superhrdinu v těle dospělého
Teroristka (Iva Janžurová) | CinemArt
SHAZAM! (režie: David F. Sandberg)
Shazam!
DC vrací úder Marvelu a po Aquamanovi (2018) se o slovo hlásí komediální řachanda s mladíkem v superhrdinském těle. V porovnání s přepjatými týmovkami jde o odlehčenou zábavu, ale i to je kumšt "správně" připravit. A dle všeho se to studiu podařilo. První ohlasy na webu RottenTomatoes hlásí hned 92 procent kladných recenzí! Ani ty tuzemské nejsou k zahození, když snímku dávají 73 procent.

TERORISTKA (režie: Radek Bajgar)
Teroristka
Radek Bajgar před lety zaujal diváky i kritiky černohumorným filmem Teorie Tygra (2016), kde se Jiří Bartoška bouřil před ženským živlem. Nyní tu máme Teroristku v podání Ivy Janžurové, profesorku v důchodu, která se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou, tedy vlastně do pažby zbraně. Bajgarovi se ani tentokrát nedá upřít originalita v rámci námětu (myslí na ty, o nichž se moc netočí) a zpracování.
Recenzenti nicméně novince, která vstupuje do kin už zítra, vyčítají roztříštěnost, multižánrovost a lavírování na hraně komedie-dramatu. Prozatím Teroristce dávají 58 procent, přičemž se známky pohybují od 35 do 90 procent. Další kandidát na divácký hit?

VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ ČTYŘLÍSTKU (režie: Michal Žabka)
Velké dobrodružství Čtyřlístku
Čtyřlístek slaví padesátiny a spolu s nimi jde do kin animovaný film, lépe řečeno čtyři příběhy vyvedené v původním komiksovém stylu (po "tragédii" Čtyřlístek ve službách krále) s nadabovanou čtveřicí známých postaviček. Stojí to za návštěvu kina? Podívejte se na trailer výše a začtěte se do tuzemských recenzí (prozatím 67 procent).

VĚRNÍ NEVĚRNÍ (režie: Louis Garrel)
Věrní nevěrní
Herec a režisér Louis Garrel (Ismaelovy přízraky) představil svůj nový film na letošním Febiofestu. Nyní míří romantické drama pojednávající o milostném trojúhleníku do klasické distribuce. Lákadlem jsou pochopitelně herecké výkony, když se ve snímku kromě Garrela představí Laetitia Casta a dcera Johnnyho Deppa, herečka Lily-Rose Melody Deep. Pod scénářem je podepsán proslulý Jean-Claude Carrière, který spolupracoval například s Milošem Formanem.

JAROSLAV KUČERA ZBLÍZKA (režie: Jakub Felcman, Tomáš Michálek)
Jaroslav Kučera Zblízka
Jaroslav Kučera (1928-1991) se řadí k našim nejvýznamnějším filmovým kameramanům. Dvojice režisérům mu vzdává hold ve vzpomínkovém dokumentu a vy jen žasnete, jaké klasiky měl tento mistr obrazu na svědomí: Až přijde kocour (1963), Démanty noci (1964), Sedmikrásky (1966), Všichni dobří rodáci (1968), Adéla ještě nevečeřela (1977) a další... Pojďme spolu s jeho spolupracovníky a rodinnými příslušníky zavzpomínat na nebývalý telent, který přesáhl naši republiku.

KAPELA (režie: Ladislav Kaboš)
Kapela
Koprodukční dokument Kapela se věnuje osudu romských muzikantů, kterým ke startu pomohli diváci filmu Všechny moje děti (2013). V dokumentu sledujeme příběhy jednotlivých hudebníků, kteří se snaží se svou kapelou dostat mimo chudbou osadu – do blízkých míst, na různé společenské akce. Především by ale rádi vystoupili na pódiu jako známá a kvalitní hudební skupina. Jejich velkým cílem je multižánrový festival Pohoda v Trenčíně, Colours of Ostrava a další hudební festivaly, které navštěvují tisíce lidí.

MONETOVY LEKNÍNY - MAGIE VODY A SVĚTLA (režie: Giovanni Troilo)
Monetovy lekníny - magie vody a světla
Impresionistický klasik Claude Monet proslul díky dvěma věcem: malbě a unikátní zahradě Giverny na sever od Paříže. Zde tvořil sérii leknínů a dalších děl, která vstoupila do dějin moderního umění. Dokumentární výprava se pokusí odpovědět na otázku: "Co inspirovalo génia a bezpochyby největší jméno impresionismu k sérii obrazů leknínů?"

Seznam všech dubnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.