Až přijde kocour

74%
Až přijde kocour
Poté, co se prosadil povídkovou Touhou (1958), oceněnou na festivalu v Cannes, natočil Vojtěch Jasný pohádkovou alegorii Až přijde kocour. Na jejím scénáři se podíleli Jiří Brdečka a Jan Werich. Ten ve filmu ztvárnil jednak kastelána Olivu, ústředního vypravěče, jednak kouzelníka přijíždějícího kvůli představení do malé českého městečka. Jeho doprovod tvoří artistka Diana (Emília Vášáryová) a kouzelný kocour se slunečními brýlemi. Když si je sundá, dokáže svým zrakem odhalit skutečný charakter lidí. Milenci zčervenají, zloději zešednou, zrádci se zabarví do žluta… Ředitel místní školy a vedoucí restaurace mají strach, že kocour odhalí jejich nekalé počínání a proto zvíře ukradnou. Žáci učitele Roberta (Vlastimil Brodský) jsou ale odhodlaní zjednat pořádek. Herci nebyli vybarvováni dodatečně, jak je dnes zvykem, ale při samotném filmování, s pomocí kostýmů, líčení nebo barevných světel. Barevné triky, telčské lokace a mravoučný nádech fantazijního příběhu očarovaly porotu v Cannes, odkud si Jasný nedlouho po Touze odvezl další ocenění – Zvláštní cenu poroty. (Národní filmový archiv)



Pete69
Pete69
29 308 bodů
6.5
Hodně svérázný a jedinečný snímek pěkný po vizuální i hudební stránce. Pojednává o lidských vlastnostech a jinak se tam vlastně nic neděje a tak nezbývá, než se kochat a užívat si skvělý herecký projev Jana Wericha a ostatních skvělých herců. Takové obsazení se vidí v málo filmech, opravdu nadupáno, bohužel ani tak mi tento film s srdci nepřirostl.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Film je unikátní barevnou studií a obsahuje velmi zajímavé technické postupy, přičemž scéna, kdy lidé mění barvu podle svého charakteru patří dnes již mezi klasické vrcholy tuzemské kinematografie. Kameraman Jaroslav Kučera (Noc na Karlštejně, Všichni dobří rodáci), který Jasnému na plátně doslova čaroval byl průkopníkem zajímavého technického postupu barevnosti na druhou. Kučera totiž nejen, že natáčel na barevný materiál, ale ten ještě dodatečně koloroval. Pokud se ovšem na film podíváte pozorně, všimněte si i drobných triků s barevnými reflektory, kterými kombinuje náročnou postprodukci.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
7.5
Když film vznikl, nebylo mi ještě 10 let, byla jsem na tom s maminkou v kině, ne že by se mi to nelíbilo, ale připadalo mi to takové opravdu hodně zvláštní. Působila na mě spousta barev, kocour, ... Už tehdy jsem cítila, i když jsem tomu nerozuměla, že je to film něčím pozoruhodný. Je to pohádka, ale spíš pro dospělé, nebo pro starší děti. Já bych ho zařadila mezi díla surrealistická. Tehdy v 60. letech se v naší kinematografii hodně experimentovalo. Rozhodně bych tento film ani dnes po pětapadesáti letech neodmítala. Je v něm něco, co člověka nutí se zamyslet. A byl točen v Telči. To je samo o sobě tajuplné město a na filmu se to podepsalo.

Dodatečné informace

Původní název:
Až přijde kocour (více)
  • Československo Až přijde kocour
  • Československo Keď príde kocúr
  • Československo That Cat
  • Československo The Cassandra Cat
  • Československo The Cat Who Wore Sunglasses
  • Československo When the Cat Comes
Premiéra v ČR:
20. 9. 1963
Distributor:
Národní filmový archiv
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Až přijde kocour je dostupný s českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch