1. týden-kinopremiéry: Tarantinův western, drama na burze a dokument o Lídě Baarové

1. týden-kinopremiéry: Tarantinův western, drama na burze a dokument o Lídě Baarové
Magor z videopůjčovny se vypracoval až na jednoho z nejoriginálnějších a nejpopulárnějších autorů Hollywoodu. Quentin Tarantino má osmý film. Jmenuje se Osm hrozných, téměř celý se odehrává v dřevěné chatrči, trvá skoro tři hodiny a odkazuje na westernový žánr. Podtitul snímku zní "Nikomu se nedá věřit. Všechny je třeba nenávidět." Že by ale Tarantinova novinka působila jako patřičně dusné westernové drama, o tom nemůže být řeč. Podezřívaví muži a jedna žena se urážejí, intrikují a samozřejmě dojde i na brutální útoky. Cesta k tomuhle zasněženému filmu vede přes trpělivé odklízení silných nánosů vloček. Někdo to dá, jiný to vzdá.

Trailer:

Z recenze Františka Fuky: "Naštěstí je ve filmu dost humoru, brutality a cool hlášek, takže se to pomalé tempo dá přežít a všechny ty kličky a odbočky vám - i když je spousta z nich úplně zbytečná - zabrání v usnutí. Musím ale upozornit, že přes 95 procent filmu se odehrává v jedné místnosti a v jednom dostavníku, a rozhodně bych se tuto konverzační záležitost neodvážil označit za "western" v jakémkoliv smyslu toho slova."
Pravověrní fanoušci Quentina Tarantina to dají. Ale možná budou překvapeni. Všechny recenze Osmi hrozných najdete zde.Prozatím 72 procent.
Sázka na nejistotu
Černým koněm prvních premiér roku 2016 je drama Sázka na nejistotu. Tématem hypoteční krize na newyorské burze provádí Brad Pitt, Ryan Gosling, Christian Bale nebo Steve Carell. Čtveřice spekulantů krizi očekávala, ale když k ní opravdu došlo a kluci se dostali k lizu, byli sami patřičně překvapeni. Tenhle příběh, který se stal nám všem, ale není burzovní pohádkou jako třeba Vlk z Wall Street (2013). Sázka na nejistotu očekává diváka poučeného s chodem byznysu, zaměstná pozornost, ale též pobaví originální formou.
Sázka na nejistotu - Rafe Spall, Ryan Gosling, Steve Carell, Hamish Linklater
Sázka na nejistotu - Rafe Spall, Ryan Gosling, Steve Carell, Hamish Linklater | Paramount Pictures
Z recenze Františka Fuky: "Nejen, že jsou herecké výkony fantastickou směsí humoru a tragédie (především Carell a Bale, role ostatních jsou menší), ale nemenší pochvalu zaslouží i kamera, hudba (songy i instrumentálky) nebo střih plný velmi vymazlených nápadů (např. strategické usekávání scén uprostřed slova). A všechno to působí tak úžasně lehce a hladce, jako kdyby to tvůrci dokázali levou zadní."
Všechny recenze Sázky na nejistotu najdete zde. Prozatím 81 procent.
Joy
Režisér David O. Russell (Fighter, Terapie láskou) si za předmět zájmu svého nového filmu Joy (2015) vybral inovátorku domácích úklidů. Ano, je to tak. Filmová Joy (Jannifer Lawrence) má předobraz v ženě, která navrhla důmyslný mop na vytírání podlahy. "A protože každý dobrý nápad a jeho úspěch mívají i své odvrácené tváře, na Joy čekají zrada, závist a svět nemilosrdného obchodu. Z přátel se stávají protivníci a z nepřátel spojenci. A to nejen v podnikání ale i v její rozvětvené rodině." Jednoduchý jak úklid podlahy. 
Joy
Joy
"Rozhodně nejde o nijak zásadní ani o řemeslně dokonalý film (nemluvě o tom, že skutečná Joy by mi pravděpodobně byla velmi nesympatická). Ale jeho nejrůznější absurdní odbočky a nečekané změny stylu mi stačily k tomu, abych se po většinu jeho stopáže docela slušně bavil," píše František Fuka. Všechny recenze si můžete přečíst zde. Prozatím solidních 69 procent.
Lída Baarová byla legendární herečkou, pro níž krása představovala největší dar i prokletí. V dokumentárním filmu Zkáza krásou se připomíná režisérka Helena Třeštíková. Snímek poskládala z rozhovoru s Baarovou z roku 1995 a archivních záběrů. Na střihu a režii spolupracovala s Jakubem Hejnou. Baarová se ohlíží za svým životem - cynicky, věcně, emotivně. Připomíná vztah s Goebbelsem, který ale tvůrci snímku neberou za stěžejní téma. Jak říká v rozhovoru režisérka Třeštíková: "Zkáza krásou je příběh dvacátého století." Stojí za to si jej připomenout.
Recenze Zkázy krásou si přečtěte zde. Prozatím 73 procent.
Taylor Kinney, Natalie Dormer
Les sebevrahů
Vyznavači hororu se mohou těšit na Les sebevrahů (2016). Sara (Natalie Dormer) pátrá po své nezvěstné sestře, což jí zavede do proslulého japonského lesa sebevrahů, kde by neměla sejít z vyšlapané cesty. "Sara, odhodlaná odhalit pravdu o osudu své sestry, je nucena čelit rozhněvaným a zmučeným duším mrtvých, jejichž obětí se stává kdokoliv, kdo se odváží vstoupit do jejich blízkosti." Recenze snímku zatím nejsouk dispozici.Napoví trailer a postava filmové hrdinky, kterou můžete znát z populární série Hra o trůny.
Pan Bezchybný
Na závěr se představuje Pan Bezchybný (2015), francouzský thriller o muži, který udělal něco, co neměl. Rukopis mrtvého muže vydal za svůj vlastní, stal se hvězdou literární scény, našel si krásnou dívku, rodinné sídlo. Dokáže ale na "úspěch" navázat další knihou? Říká se, že ty druhé bývají nejdůležitější...
Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.