Pan Bezchybný

67%
Pan Bezchybný

Ambiciózní mladík se rozhodne vydávat rukopis mrtvého muže za svůj vlastní. Stane se hvězdou francouzské literární scény nebo se utopí v moři podvodů a lží?

Pětadvacetiletý Mathieu se touží stát respektovaným literárním autorem. Přes veškeré úsilí se mu ale zatím nepodařilo nic vydat a na živobytí si vydělává ve stěhovací agentuře. Jeho osud se změní v okamžiku, kdy náhodou najde rukopis nedávno zemřelého osamělého muže, který se rozhodne vydávat za svůj. Stává se vycházející hvězdou francouzské literární scény, ale očekávání ohledně jeho dalšího románu jsou čím dál tíživější. Mathieu se stále hlouběji zamotává do spirály podvodů a lží… (Film Europe)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Co je plagiátorství ví především vysokoškoláci. Tedy alespoň podle mediálního dění. Ale co spisovatelé? Máme tu další příběh tentokrát o mladíkovi majícího sen se stát slavným spisovatelem. Ale nějak mu to nejde. Rozhodne se tak k činu, který bude mít pro něj dalekosáhlé následky. Za své použije nikdy nevydané dílo již zemřelého autora. A sláva a uznání je tu. Dlouho však netrvá. Zajímavý thriller mající schopnost pomaloučku budovat atmosféru za neustálého držení mírného napětí. Vývoj směle vyvolává zvědavost co bude dál a jak to vlastně celé dopadne. Říká se, že je francouzský režisér Yann Gozlan hodně ovlivněn Alfredem Hitchcockem a po zhlédnutí snímku se dá říct, že na tom něco bude. Trýznivá atmosféra, jaká je známá právě u Hitchcocka, je i zde od začátku do konce. Gozlan dokázal proniknout do psychologické stránky onoho mladíka toužícího po slávě a uznání naprosto dokonale. Výrazy obličeje jsou důkazem utrpení a zmatku, jakými mladík trpí, když se dostane do spoustu slepých uliček. To už je však herecký výkon Pierra Nineyho, který byl pro tuto roli jasnou volbou. Snímek má mnoho pozitivních prvků. I dramatické a romantické dění má svojí důvěryhodnost. Vše pospolu souběžně funguje od první do poslední scény. Konec je sice od začátku známý, ale ona myšlenka se projeví právě až na konci. Dojde k uznání na pozadí vymazání své identity nebo vše zmizí jako on před výkladní skříní knihkupectví? Tady už musí rozhodnout samotný divák. Snímek má svůj potenciál i když žánrově není jen tak pro leckoho.

Dodatečné informace

Původní název:
Un homme idéal (více)
  • Francie Pan Bezchybný
  • Francie Un homme idéal
Premiéra v ČR:
7. 1. 2016
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Francie
Ocenění:
Žádná ocenění