US tržby: Marťan zaválel, na rekord to ale nakonec nestačilo

US tržby: Marťan zaválel, na rekord to ale nakonec nestačilo
Muž na laně | Sony
Ridley Scott neměl v posledních letech moc velké štěstí na dobře hodnocené hity. Prometheus se nakonec zaplatil, najde se ale dost fanoušků, kteří filmu nemohou přijít na jméno. EXODUS: Bohové a králové nedokázal ani na ploše dvou a půl hodin působit uceleně. Od Gladiátora si Scott s historickými filmy prostě moc nerozumí (vždycky to vypadá, že na podlaze střižny skončila půlka materiálu). No a hvězdně obsazený Konzultant nefungoval už vůbec.
Marťanem to režisér konečně zase dokázal - natočil film, který má šanci stát se klasikou. Fantastické hodnocení (93% na Rottentomatoes), umístěním se na špici žebříčku a největší otvírák za posledních 15 let. To Scott potřeboval, aby mohl nadále dostávat štědré částky na své projekty. Je třeba dodat, že i ten nejslabší Scott není nikdy vyloženě na odstřel, neboť málokdo se v Hollywoodu může pyšnit tak vymazelnou vizuální stránkou. Je ale jenom dobře, že se to tentokrát sešlo i s kvalitním scénářem. Hned máme větší důvod těšit se na dvojku Promethea, nesoucí název Alien: Lost Paradise.
Joseph Gordon-Levitt
Muž na laně | Sony
Scottovo drtivé vítězství nedalo žádnému jinému nováčkovi šanci, on se ale ani nikdo vyloženě prosadit nesnažil. Jen Muž na laně od Roberta Zemeckise zamířil do skromnějšího počtu kin (448), vydělal 1.5 milionu dolarů a skončil na jedenáctém místě. Není to úplně příjemná vidina pro studio, protože z takového počtu sálu rozhodně mohlo přitéct víz peněz. Jen pro příklad - minulý víkend bylo do pouhých 59 kin nasazeno fantasticky hodnocené drama Sicario a vydělalo dokonce o 200 tisíc více! Tento víkend už mělo nasazení širší (2620 kin), což vedlo k 12 milionům a třetímu místu.
Výborně si vedl i Hotel Transylvánia 2. Tentokrát je druhý a připsal velmi pěkných 33 milionů dolarů. Adam Sandler v posledních letech těžko hledal svou dvířejší komerční suverenitu. Kdo by řekl, že ho zachrání animák.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku tržeb.