Zdeněk Svěrák oslaví osmdesátiny s Obecnou školou a diváky po celém světě!

28. března 2016 uplyne 80 let od narození scenáristy, herce, textaře a baviče Zdeňka Svěráka. Jeho syn Jan si pro svého tatínka přichystal vskutku pozoruhodný dárek - remasterovanou verzi Obecné školy (1991). Tou jejich veleúspěšná filmová spolupráce před 25 lety začala. Společně otec a syn získali 6 Českých lvů, ale hlavně roku 1997 triumfovali s Koljou (1996) na amerických Oscarech.
V den 80. narozenin Zdeňka Svěráka se bude snímek Obecná škola promítat v 80 kinech. A teď pozor, nepůjde pouze o tuzemské biografy. Projektory se spustí též v Jižní a Severní Americe.
Obecnou školu si Jan Svěrák vybral symbolicky - nejenže šlo o první společnou práci otce a syna, ale Zdeněk Svěrák scénář napsal de facto jako vzpomínky na vlastní dětství. Obávaný i milovaný učitel Igor Hnízko (Jan Tříska) skutečně existoval. Jen se jmenoval Václav Mejstřík. K zákulisním zajímavostem patří, že se veškeré scény natáčely jen s pomocným zvukem. Dialogy se následně pořizovaly jako tzv. postsynchrony ve studiu. Herci tedy dabovali sami sebe. Nevím jak vy, ale já to nepoznal.

Související osoby


Související tituly


Související videa


Související články