Prezident s šavlí v kuchyni. Dokument Proč Havel? připomene devadesátiny režiséra Vojtěcha Jasného.

První český polistopadový prezident v celovečerním dokumentu režiséra Vojtěcha Jasného. Tentokrát v režisérském sestřihu i se scénou, která se do původní české verze nedostala. Dokumentární film Proč Havel? (1990) uvede Česká televize v pondělí 30. listopadu od 21:45 na Dvojce k výročí devadesátých narozenin slavného režiséra Vojtěcha Jasného. Televize ještě odvysílá na festivalu v Cannes oceněné Všechny dobré rodáky (1968) a pořad Návrat do neobyčejných let (2004).
Bývalý disident Václav Havel byl 29. prosince 1989 jako přední osobnost Sametové revoluce jednomyslně zvolen prezidentem tehdejší Československé socialistické republiky. V únoru následujícího roku se na jeho počest konalo velkolepé shromáždění v newyorské katedrále sv. Jana, kde mu vzdala hold řada světově známých osobností - režisér Miloš Forman, herci Maximilian Schell, Paul Newman a další.
Právě touto událostí otvírá Havlův celovečerní medailon režisér Vojtěch Jasný. Miloš Forman jako průvodce představuje Havla mnoha způsoby: v přímých rozhovorech, během jeho běžné administrativní práce, při veřejných vystoupeních, prostřednictvím jeho manželky Olgy, spolupracovníků z Kanceláře prezidenta republiky nebo třeba náhodných chodců. Prezidentův životní příběh vyvstává se všemi neuvěřitelnými paradoxy: jako nějaké absurdní drama, jehož autorem však nemůže být žádný člověk.
V době prvního uvedení byla na žádost představitelů prezidentské kanceláře vystřižena scéna ze zámku v Lánech, kde Václav Havel, oblečen do uniformy hradní stráže, v radostném rozmaru vpadne do kuchyně, pózuje tam s kuchařkou a obřadní šavlí krájí nudle. Ve spolupráci s producentem Alešem Hudským se podařilo získat zřejmě jedinou dochovanou 16mm kopii filmu, vyrobenou pro kanadského koproducenta, která tuto jedenapůlminutovou pasáž obsahuje, a vrátit ji do české verze tak, jak ji režisér Vojtěch Jasný zamýšlel. Tato část má anglické podtitulky, které nebylo možné odstranit.

Související osoby


Související tituly


Související videa


Související články