Václav Havel. Nenápadný, skromný, velmi chytrý, obrovsky charismatický

Václav Havel. Nenápadný, skromný, velmi chytrý, obrovsky charismatický
Václav Havel během natáčení filmu Odcházení | BontonFilm
Přiznám se, že jsem tehdy brzy přestal poslouchat ostatní a sledoval jen jeho. Názory producentů, režisérů, scenáristů jsem znal, on mě ale doslova fascinoval, tou skromností, tou nenápadností, tím obrovským charismatem, které z něj sálalo. Když byl nakonec vyzván, aby také promluvil a třeba i nějak shrnul to, co slyšel, s plachostí jemu vlastní a navenek až komickou odmítl. Řekl jen pár zdvořilostních vět s tím, že přítomné pozval především pro to, aby se sám něco dozvěděl.
Václav Havel
Václav Havel | Česká televize
Později jsme se už nikdy tak blízko k sobě nedostali. Vždycky se na něj stály fronty a já v nich nechtěl stepovat už proto, že jeho zdraví vždycky bylo takové, jaké bylo. Někdy mi to až připomínalo štvanici, jakoby si z něj každý chtěl něco utrhnout, přisvojit či vyloženě ukrást.
Na to, jak málo jsme se v životě viděli, mě ale ovlivnil víc než dost. Právě díky němu jsem zjistil, že mlčením se člověk dozví víc než povídáním.
Josef Abrhám, Dagmar Havlová, Vlasta Chramostová, Eva Holubová
Josef Abrhám v Havlově Odcházení | BontonFilm
Jakkoliv mě jeho filmové Odcházení, přiznávám, příliš nenadchlo, v jednom jsem mu ten film opravdu přál. Dovolil mu přestat být konečně institucí a být znovu člověkem, hračičkou, pozorovatelem, pokušitelem, dítětem s nezaujatýma a o to zvědavějšíma očima. Je moc dobře, že si svůj velký sen - natočit film - splnil. A je velká škoda, že nezačal točit dřív. Moc by mě zajímalo, kam a jak by se jako filmař vyvinul.