Profilový obrázek

Planturel

Jan Večeřa

Komentáře 8

Od nejnovějších
  1. Černá zmije
    Černá zmije (1982)
    10
    Po první sérii jsem měl chuť přestat seriál sledovat. Nicméně již od další série jakoby nabrali druhý dech a vzniklo něco úžasného. Rowan Atkinson v inteligentním pojetí se sžíravým sarkastickým humorem. Pro fanoušky dr. House je připraveno překvapení v podobě mladého Hugh Laurieho v opravdu netradičním podání. Osobně oceňuji kvalitativní posun série po sérii, až po poslední díl, který mě v pozitivním smyslu dostal. Varuji ovšem před dabingem. Nedá se poslouchat.
  2. Ajťáci
    Ajťáci (2006)
    10
    Pokud jste fanoušky The Big Bang Theory, doporučuji shlédnout tento britcom. Je poznat, na co TBBT navazuje. Další skvělý počin Grahama Linehana. Doporučuji ovšem shlédnout v originálu. Nechápu, že u většiny britcomů (snad jen s čestnou výjimkou Red Dwarf) se dabing nedá poslouchat (to samé platí i pro Black Books). Pro srovnání rovněž doporučuji podívat se na jednu epizodu z americké verze seriálu (2007). Nedá se to srovnat! U některých epizod mě opravdu bolelo břicho od smíchu (např. The Haunting of Bill Crouse).
  3. Black Books
    Black Books (2000)
    10
    "Manny: You think I should wash my beard? Bernard: Yes, I think you should wash it. Then you should shave it off, nail it to a frisbee, and fling it over a rainbow." Geniální britcom. Jednoduše geniální! Jen škoda, že natočili pouze tři série. I když možná, že je to tak dobře, protože tak nedali šanci, aby děj vyčpěl.
  4. Přátelé
    Přátelé (1994)
    10
    Seriál, který by dnes už asi nemohl být natočen. Nádherná vzpomínka na dobu, kdy spolu lidé mluvili a nedívali se do mobilů. Navíc opravdu skvělá přehlídka hereckých výkonů, u sitcomů výjimečná. Zkuste si někdy vypnout zvuk. Herci mají výraz. I z pouhé mimiky a gestikulace lze rozeznat emoce. Pro mě prostě legenda, kterou si mohu přehrávat znovu a znovu a znovu a ...
  5. Přichází Satan!
    Přichází Satan! (1976)
    10
    Skutečně vynikající film! Pro mě jeden z nejpůsobivějších hororů, které kdy byly natočeny. Skvělé filmové obsazení v čele s Gregorym Peckem. Harvey Stephens, coby Damien, je skutečný ďábel s nevinnou tváří. A vše dotváří geniální hudba Jerryho Goldsmitha. Skvělá hororová jízda!
  6. Osvícení
    Osvícení (1980)
    9.5
    Na Kubrickův film se kromě výrazně kladných komentářů snesla i kritika ze strany fanoušků Stephena Kinga i ze strany Mistra hrůzy samotného. Jako zanícený čtenář jeho díla se však musím filmu zastat. Ano, je pravdou, že Kubrick s předlohou nakládá volně. Nicméně, podle mého názoru, zpracování filmu Kubrickem nijak předlohu neuráží, pouze klade větší důraz na znázornění rozpadu osobnosti Jacka Torrance a upozaďuje významovou linku zla personifikovaného v hotel Overlook. A Kubrick to dělá mistrně! Za pomoci hudby a geniálních záběrů kamery dokáže navodit tísnivou až klaustrofobní atmosféru, která postupně graduje až k samotnému finále. Skvělé na tomto filmu je to, že při každém jeho dalším shlédnutí objevuji další a další maličkosti, které dotváří celkový silný dojem. Je pak otázkou, zda by filmu skutečně prospělo, kdyby se věrněji držel předlohy. Osobně si myslím, že nikoliv. Právě určitá úspornost v motivacích Jacka Torrance (oproštění se od výslovného pohlcení vnějším zlem) dává filmu větší syrovost a přesvědčivost.
  7. Čarodějnice
    Čarodějnice (2015)
    8.5
    Pro mě skvěle vystavěný hororový snímek s úžasnou atmosférou. Ano, lze souhlasit s jinými komentáři, že tento snímek opravdu vybočuje z běžné produkce v tomto žánru. Téměř absentují klasické postupy režisérů ("lekací scény" apod.), pokud je však divák ochoten se ponořit do atmosféry navozené kamerou, otevře se mu velice děsivý a tíživý vhled do situace lidí, vyhnaných mimo svoji komunitu k místu, které v době, o níž film pojednává symbolizovalo nebezpečí a tabu (hluboký les) a ponechaných napospas tušenému zlu. Oceňuji velmi dobře vystavěnou gradaci chování postav až k pro mě osobně strhujícímu závěru. Skutečně působivý snímek!
  8. Insidious
    Insidious (2010)
    4
    Byť jsem fanoušek hororů a těch "duchařských" obzvláště, k tomuto filmu jsem se dostal až před několika dny. Po přečtení všech (převážně velmi pozitivních) ohlasů jsem usedal před obrazovku s velkými očekáváními. O to větší bylo, bohužel, moje zklamání. Opravdu, marně pátrám v paměti, kdy se mi stalo, že bych při sledování hororu ani jednou nepocítil alespoň malý záchvěv napětí. Musím s politováním konstatovat, že právě tento film je pomyslnou první vlaštovkou. Z mého pohledu se jedná o klasický příběh duchařiny - rodina se stěhuje do nového domu a tam se začnou dít podivné věci způsobené paranormálními aktivitami - ovšem bez jakékoliv přidané hodnoty, bez skutečného pocitu vnitřního napětí z ukrytého děsu. Asi jsem schopen odpustit explicitní odkazy na klasiky hororu (např. Shining apod.), ale už se mi hůře srovnává s tím, když hlavní "děs" - démon na mě působí spíše komicky než hrůzostrašně. Jediné, co shledávám odlišným od běžného schématu a zajímavým, je myšlenka existence "běsů" nezávisle na místě, kdy rodina si ji přenáší do nového domu, ale to je pro mě opravdu málo. Nevím, zda to bylo mým momentálním rozpoložením, ale neutrálně (a místy až komicky) na mě působily i obrazy zásvětí a ke konci filmu jsem se opravdu nudil. Je mi to opravdu líto, ale tento film mě ničím nezaujal.