Profilový obrázek

JosefTomas

9 025
24. TopUživatel

Filmový všežravec, milovník hudby a skromný génius. :D Kde všude působím: Tady na Kinoboxu, kde mi vyhovuje možnost dávat konkrétní hodnocení. Na ČSFD. https://www.csfd.cz/uzivatel/571707-joseftomas/ Zároveň jsem díky tomuto uživateli https://www.kinobox.cz/uzivatel/15089/hodnoceni (díky Tome :D) měl možnost napsat si pár "profesionálních" článků zde: https://www.kinobox.cz/clanky/autor/314-josef-tomas-hromada a za tu zkušenost díky. Na Youtube, kde jsem dělal pár překladů k filmovým klipům, esejým a přebásnění k písním, než mi Youtube tu možnost zrušil. https://www.youtube.com/channel/UCVPA5mgGM_OVV21YretzQmw Na Milujemehudbu, kde přebásňuji písně, které mám rád tak, aby se rýmovali, zachoval význam i počet slabik. https://www.milujemehudbu.cz/index.php?user=Josef%20Tom%E1%9A%20Hromada

https://filmovyweb.cz/
Středočeský, Mělník, Česká republika



    Doznání
    Doznání (1970)
    9
    Nepříjemně mrazivý zážitek, který pomocí úchvatné kamery, přeexponovanému nasvícení a pár filmovým trikům rozehrává po 140 minut psychologický vhled do nepříjemně zmanipulovaného procesu a díky nelineárnímu vyprávění, nadměrnému počtu postav a podkopávání lidské morálky vytváří zážitek, jenž je natolik intenzivně krutý a záběrově klaustrofobický, že dokoukat ho na jedno posezení je úkol přímo nemožný. Ten film nedává nic zadarmo, chce po divákovi maximální soustředění a zintenzivňuje jeho sledovací proces tak podprahovým způsobem, až je člověku špatně jen z pomyšlení, že se tohle skutečně stalo.
    John Wick: Kapitola 4
    John Wick: Kapitola 4 (2023)
    7
    Jestli byla jednička milým zjevením hongkongské nostalgie, dvojka byla přes čáru přebíhající dozvuk a trojka už byla jen exhibiční výkladní skříní, tak čtyřka je trošičku unaveným dojezdem jindy tak neokoukaného řemesla. Jeho kvality mu samozřejmě neubírám, ale jak bych jinde rychlý střih kritizoval, že se snaží akci zakrýt, tady bych ho tvůrcům mile rád odpustil (v jistých mezích samozřejmě), protože timing v oněch onerech je přeci jen už trošku na sílu a hlavně působí zbytečně zpomaleně (nehledě na to, že Reeves má taky svoje léta a kaskadéři už na něho musí trochu čekat). Paradoxně jsem si spíš užil ty kecací části, protože tam se aspoň příběh snažil něco vyprávět (že to je vesměs tupý, je věc druhá) a tu akci trochu opodstatnit. Má to několik skvělých momentů, o tom žádná, casting je prakticky bezchybný a akce z ptačí perspektivy se světélkujícíma brokovnicema (pusťte a pochopíte) je boží, stejně jako mi udělaly radost odkazy na jiné filmy (třeba Lawrence z Arábie apod.) a budování atmosféry takzvaného "ticha před bouří" první velké akce mě skoro dojalo. Stejně se ale neubráním tomu, že jsem s ubíhající stopáží začal ztrácet zájem jít s filmem dál a navzdory tomu tempu (ty skoro tři hodiny nejsou vůbec znát) už je té akce na mě někdy až moc. Nerad bych však, aby to celkově vyznělo negativně, Wick stále předvádí akční hollywoodský nadstandard, ale asi bych mu už dopřál zasloužený odpočinek a nechal jeho sérii v klidu odejít. Otázka ovšem je, co na to řekne politika peněz.
    Hřiště snů
    Hřiště snů (1989)
    9
    Hodně těžko zařaditelný snímek, který mate tělem a opět u něho platí, že čím míň o něm víte, tím větší šanci má schopnost vás zasáhnout nepřipravené. Je totiž rodinnou oddechovkou, co je však každým okamžikem mnohem víc drámem o uvědomění. Je nenápadným fantasy, co působí pohádkově. Je tak castingově trefné, aby utáhnul velký biják, a přesto zůstává komorním do poslední minuty. Je sportovním filmem a vlastně není. Je... možné takhle pokračovat téměř pořád, neboť scenáristicky je to místy sice nedotažená, ale kreativitou vykupující, bomba. Mít na režijní metě někoho zkušenějšího, než byl v té době Robinson a který na můj vkus točí až příliš šablonově (jeho režijní taktiku prokoukne dle mého i nezkušené oko), mohlo Hřiště snů atakovat plnou palbu. Takhle zůstane jen milým zjevením, u něhož člověk sice na chvíli opět uvěří na zázraky, ale stejně pak dříve či později pochopí, že těch met se mohlo nakrást o trochu víc. 90%
    Aladin
    Aladin (2019)
    6
    Pravda, na klasiku z dvaadevadesátého nedám dopustit, takže ten film už bojoval v předem prohrané bitvě. Dal jsem mu ale šanci a pravda, zabavil mě, jen jsem stále cítil ten smrad z toho, jak se ta továrna na prachy trošku zasírá příběhovou vatou a o to víc si uvědomoval, že originál to samé a líp zvládá s o půl hoďky kratší stopáží. Smith se sice snaží, ale nesedí tam, Massoud jako Aladin mi přišel extrémně nesympatický a Naomi Scott, ač hlasově a vzhledově bere z přehlídek zaslouženě plné počty bodů, mi přišla scénáristicky nedotažená. Nejvíc mě ale mrzí ten Ritchie, který si nechal dobře zaplatit za to, že udělá, co se mu řekne a vlastně se ani nesnažil přijít s něčím novým, co by líp sedělo jeho nátuře. Aladin je tak spotřební produkt s dlouhou trvanlivostí, který ale vyčpí už během sledování a na konci sice kýčovitě zasáhne, ale rozhodně ne hluboce. A pokud dnešní filmy reflektují rychlou dobu tím, že emoce budují takhle zkratkovitě, tak potěš pánbůh.
    Anděl na horách
    Anděl na horách (1955)
    7
    Jestli mě paměť neklame, tak Marvan si tyhle fotrovské samonásery dával s chutí prakticky v každém filmu, takže Anděl na horách je v podstatě jeho standard. Děj ale aby to pohledalo a ani těch vtipů moc není, aby z toho člověk něco měl. Len čo sa to však presunie do Tatier, chytá film druhý dech a vtipy fungují i po letech ukázkově. Jen už to tradičně ve filmech pro pamětníky působí, že tomu snímku cosi schází a působí tak neúplně.

    Oblíbená díla

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5+41

    Oblíbení tvůrci

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5+9