Burt Kwouk

6.4

Pro výpočet aktuálního kariérního skóre využíváme uživatelské hodnocení u filmů a seriálů skrz celou kariéru tvůrce. Největší váhu pro výpočet mají poslední díla kariéry. Výsledné číslo ovlivňuje také popularita, oblíbenost a získání filmového ocenění.

Burt Kwouk
Burt Kwouk

Burt Kwouk se proslavil v populární sérii o inspektorovi Clouseauovi jako sluha Cato.

Potomek čínských přistěhovalců Burt Kwouk se narodil jako Herbert Kwouk v anglickém Manchesteru. Až do svých sedmnácti let byl však vychováván v Šanghaji. A tak, ačkoli většinu života prožil na Britských ostrovech, dodnes se považuje více za Číňana než za Brita.

Herectví se věnuje již od 50. let a má na svém kontě nespočet filmových i televizních rolí. Jeho nejznámější postavou je bezpochyby Kato – sluha inspektora Clouseaua (v podání britského komika Petera Sellerse) v úspěšné komediální sérii RŮŽOVÝ PANTER. Úlohu věrného sluhy, jenž má za úkol neustále fyzicky napadat svého pána, aby si mohl udržet detektivní ostražitost ztvárnil v celkem sedmi filmech. Poprvé ve druhém díle série v roce 1964 a naposledy v roce 1993.

Burt si zahrál také ve třech bondovkách GOLDFINGER, CASINO ROYALE (verze z roku 1967) a ŽIJEŠ JENOM DVAKRÁT. Ve všech ztělesnil vedlejší záporné role. Dále se objevil třeba v americkém dramatu SHOES OF THE FISHERMAN po boku Anthony Quinna a Laurence Oliviera z roku 1968, nebo ve válečném dramatu Stevena Spielberga ŘÍŠE SLUNCE, nominovaném na šest Oscarů. Velký prostor dostal v úloze majora Yamauchiho v televizním seriálu z druhé světové války TENKO.

Uplatnil se rovněž v britském rozhlase a při dabování videoher. I v pokročilém věku Burt stále pracuje. 1. ledna 2011 byl jmenován důstojníkem Ŕádu Britského impéria, ocenění za celoživotní přínos dramatické tvorbě.

Lukáš "Vojcl" Vojáček 

Narození:
18. 7. 1930
Úmrtí:
24. 5. 2016

Znáte z


Burt Kwouk: Filmy a pořady 150