Pier Paolo Pasolini

7.6
Pier Paolo Pasolini
Ačkoli se narodil ve fašisticky smýšlející rodině, nedlouho po dosažení dospělosti vyjádřil svůj protest vůči stávajícím poměrům jak příklonem k antifašistickému odboji a komunistické straně, tak roztržkou s otcem a veřejnou manifestací své homosexuální orientace. Začíná psát básně, dramata, později eseje a romány (Darmošlapové, Zběsilý život a další tituly), v nichž se zabývá mládeží zbavenou životních perspektiv. Spolupracuje na filmových scénářích (s Federikem Fellinim a Bernardem Bertoluccim) a na počátku 60. let sám režijně debutuje. Hned svými prvními filmy (zvláště pak pojetím Ježíše jako mluvčího utlačované chudiny ve filmu Evangelium sv. Matouše) si zjednává mimořádnou pozornost a zařazuje se mezi nejvýznačnější filmaře, byť neustále skandalizované jak pro názorové buřičství, tak pro nezákonné sexuální aktivity. Ačkoli se vždy hlásil k levicovým kruhům, pro svůj nonkonformismus byl i pro ně obtížně přijatelnou osobností. Když počátkem 70. let začal natáčet ?trilogii života? podle klasických, eroticky laděných literárních předloh, vysloužil si obvinění z pornografie. Jeho poslední snímek Salo aneb 120 dnů Sodomy pak narazil na odmítnutí nejen pro vypjatost sexuálně motivovaných krutostí, ale též pro pojetí fašismu jako zvrhlosti mocenské i sexuální. 28. Letní filmová škola Římští vyšetřovatelé otevřeli v roce 2005 nově šetření stále poněkud záhadné vraždy Piera Paola Pasoliniho z listopadu 1975. Z nově zveřejněných skutečností vyplývá, že Pasoliniho vražda nemusela být motivována jeho homosexualitou, což je doposud oficiální vyšetřovací verze, ale mohla mít politický motiv.



Pier Paolo Pasolini: Filmy a pořady 114




Dodatečné informace

Narození:
5. 3. 1922
Bologna
Úmrtí:
2. 11. 1975
Ostia, Řím

Další články

  1. Dodnes jde o zřejmě nejkontroverznější film historie. Jeho režiséra potkal podobný osud jako mučené a zneužívané aktéry
    22. 11. 2020
    Dodnes jde o zřejmě nejkontroverznější film historie. Jeho režiséra potkal podobný osud jako mučené a zneužívané aktéry

    Přesně před 45 lety se publiku poprvé představil snímek, jenž vyvolává dodnes bouřlivé vlny kontroverze a který podle některých konspirací rovněž připravil svého slavného režiséra o život.

  2. Šokující násilí, hektolitry krve a sexuální perverze. Těchto 7 kontroverzních filmů je jen pro silné žaludky
    12. 5. 2020
    Šokující násilí, hektolitry krve a sexuální perverze. Těchto 7 kontroverzních filmů je jen pro silné žaludky
  3. Zemřel slavný italský režisér Bernardo Bertolucci, držitel Oscara za Posledního císaře
    26. 11. 2018
    Zemřel slavný italský režisér Bernardo Bertolucci, držitel Oscara za Posledního císaře