Recenze filmu Jih proti Severu

79%

Komentáře a recenze 16

Dle počtu bodů
Lubor68
Lubor68
4 606 bodů
6
Mám rád C.G. ale nějak mi to na první pokus nesedlo....
evismaior
evismaior
4 254 bodů
9
Filmová klasa z dob, kdy herci na plátně vypadali a hráli své role tak, že bych jim jako divák i po těch letech od natočení filmu z fleku uvěřila, že žili v roce 1860, s čímž mám u dnešních počinů, které mají zobrazovat starší období (a to bohužel zejména z české ko/produkce) veliký problém, protože tam prostě pořád vidím a slyším ty lidi z naší doby. Jenže herci jako Clark Gable, Vivien Leigh a další z té éry tohle prostě s přehledem zvládali - měli šmrnc i důstojnost a snímky s takovými jmény měly rozmach a asi nikdy nezapadnou do zapomnění. Jih proti Severu měl navíc i velkolepou výpravu, a byť samotnou válku spíš jen slyšíme, než vidíme, scény z hořící Atlanty a nádraží plného raněných a umírajících jsou velmi silné. Některé scény pak zase naopak vypadají jen jako strohá divadlení kulisa s jednobarevným pozadím umocněným patřičným filtrem a jsou neméně působivé. Příběh je dobrý sám o sobě, jen je škoda, že musel být přece jen příliš ořezán často v podstatě jen na tu romantickou linku - dnes by ho bez uzardění rozdělili na několik filmů a mnuli by si ruce, jak na tom vydělají. Vlastně by mě hodně zajímalo, jak by zrovna tuhle knihu zfilmovali dnes, s možnostmi o 80 let dál. I když v tomto případě je možná lepší ponechat Jih proti Severu historii a tomuto slavnému zpracování a nepokoušet diváky naladěné na nostalgickou vlnu.
HonzysKISS
HonzysKISS
4 041 bodů
10
Nikdy v životě bych nevěřil, že mě bude bavit čtyřhodinový film z třicátých let. Tohle je tak neuvěřitelně výborně natočený. Opravdu umělecké dílo. Kdo nad zkouknutím přemýšlí, tak okamžitě pustit!
kknk2
kknk2
3 224 bodů
10
Jih proti severu je klasika s velkým K a každý by měl tuhle nejvýdělečnější chloubu Hollywoodu alespoň trošičku znát. Čtyřhodinová délka může být odstrašující, dost minut si však žádají dobové prvky jako třeba předehra. To vše je ale vedlejší, protože tenhle film je prostě masterpiece. Mohou za to především nezapomenutelné herecké výkony Vivien Leigh a Clarka Gablea a také propracovaný děj, který dokáže diváka zasáhnout. Neocenitelná je i pozornost věnovaná designu scén, nenápadným úsměvným dialogům, kostýmům atd. Je však nejspíš pravdou, že Evropan bude s tímhle filmem mít menší problém než Američan. 100 %
hovorkok
hovorkok
647 bodů
8
Výběr Vivien Leigh pro hlavní roli byl tak perfektní, až to asi víc nejde. Vivien zde ztvárnila tak strašně nesympatickou postavu Scarlett O‘Hara, ale zároveň dokázala zahrát i tu jemnou ženu. Ženu, která dokáže plakat, ženu která dokáže milovat. Moment kdy jí dojde, že vlastně svojí životní lásku vůbec nemiluje, ale miluje svého manžela Rhetta, je vážně momentem, za který si Vivien toho Oscara právoplatně zasloužila. Samozřejmě spolu s Vivien i Clark Gable, oba byli záchranou na mě až příliš dlouhého filmu, avšak výborného.
olaskodova
18 bodů
10
Klasika se zcela sobeckými hrdiny, legendárním obsazením, neopakovatelnou atmosférou, skvělými kostýmy a... je třeba snad ještě něco dodávat? Film žije i po téměř 80 letech od premiéry, vzbuzuje emoce a k tomu vůbec nepotřebuje happy end. Prostě filmová klasika.