Gándhí

80%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
9.5
Jedinečný životopisný film o největší osobnosti indických dějin; zásluhou absolutního ztotožnění se s titulní rolí Bena Kingsleyho lze přetrpět i tříhodinovou délku dramatu (i když sestříhání na cca 140-150 minut by filmu jen prospělo). Přesto strhující, 8 Oscarů naprosto zasloužených. Pro Sheldona (a ostatní, které to zajímá): Brit Ben Kingsley, rodák z Yorkshiru (narodil se jako Krishna Bhanji rodičům Anně Lynn Marii Goodmanové a gudžarátskému Indovi muslimského vyznání Rahimtullovi Harji Bhanjimu, synovi obchodníka s kořením přesídlenému do Keni (!) - takže dost indické krve přece jen má. Ostatně, "Kingsley" byla přezdívka jeho dědečka, Krále hřebíčku.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9.5
Život Gándhího je neuvěřitelný a ještě neuvěřitelnější je to, čeho mírumilovně dosáhl. Příběh zná asi každý, takže ke zpracování jeho příběhu. 8 Oscarů? Dá se o tom diskutovat v jednotlivých kategoriích , ale minimálně 6 je jich zasloužených beze sporu. Kamera skvělá, masky úžasné, zpracování, scény, kde jsou masy nejsou žáný digitál, je to tisíce a tisíce komparzistů. Výkon Bena Kingsleyho neuvěřitelný. Podoba s Gándím je skvělá. Maskéři si vyhráli s jeho podobou od mladého muže až po starce na jedničku. Skvělý výpravný Epos a jeden z mála filmů, kde jsou tři hodiny adekvátní. Být film ještě delší, snad by mi to ani nevadilo. Téměř dokonalé dílo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Tisíce komparzistů, velkolepější než velkolepé, ale k čemu to, když je to dvakrát delší, než by bylo nezbytně nutné, a přitom nám to ani nedokáže hlavního hrdinu přiblížit a polidštit ho? Nedostal jsem ani přesvědčivý důvod, proč vlastně Gándhí dělá, co dělá. Nudí se? Chce tajně ovládnout svět? Chce objevit recept na coca colu? Nevím.... Jen vím, že tu nějaký pán tři hodiny říká, že se k sobě máme chovat hezky. To mě naučila už paní učitelka ve školce.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Film stojí a padá s brilantním výkonem Sira Bena Kingsleyho, který je skutečným hereckým chameleonem. Díky skutečnosti, že před tímto filmem ho nikdo neznal bylo snadné uvěřit tomu, že je Ind, z čehož si tento skvělý herec dodnes utahuje. Když byl na filmovém festivalu v Karlových Varech objednal si záměrně hovězí, čímž šokoval všechny, kteří jsou dodnes přesvědčeni, že je Ind, kde je kráva posvátná. Podobné žerty dělá pravidelně i v souvislosti se svou druhou slavnou rolí Izáka Sterna v Schindlerově seznamu, kde byli zase všichni přesvědčeni, že je Žid. To si dává pro změnu vepřové.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Jestli se někdo v celé naší historii snažil řešit etnické problémy tak, jak je to opravdu správné, byl to právě malý velký muž Mahátma Gándhí. Kladu si nyní otázku, zda-li se vůbec dal o tak úžasném a pozoruhodném člověku natočit film monotónní a nezáživný, jak tu některé komentáře naznačují. Samozřejmě že dal, ale proti byl jednak Attenborough, který přistoupil k dané látce s neskutečnou precizností a smrskl Gándhího "rebelský" život do pouhopouhých tří hodin snad tím nejlepším možným způsobem, a jednak pan nadherec Ben Kingsley, který podal naprosto odzbrojující výkon za hranicemi chápání. Přes dvě stě tisíc komparzistů v úvodní scéně dává tušit, že tohle bude výjimečný velkofilm se vším všudy, avšak následný průběh přiblíží diváka hlavní myšlence a hlavně postavě natolik těsně, jak by si snad nikdo od tříhodinové dějepisné nudy netroufal očekávat. Jsem hrdý na to, že po naší planetě chodili a snad i chodí takoví lidé, a tentokrát chválím akademiky za to, že oscarové žně byly sklizeny na tom správném políčku.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
moze byt viac nez trojhodinovy film o chlapikovi co odmietal jest, chodil obleceny v plene a zastaval sa indov zaujimavy???... pravdupovediec ano!!!
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Opravdu je znát pečlivost s jakou byl tento film o indickém velkém muži udělán a jediná scéna, která se mi zdála trochu úlet a při níž jsem se i zasmál byla manželská hádka o úklid latríny ještě v Jižní Africe. Jinak se jedná o velkolepé monumentální dílo o muži, na kterého by se zapomínat nemělo a Ben Kingsley předvedl svůj životní herecký výkon. Hrát velikány duše je úloha, které se nemůže zhostit kdokoliv a i tak je zde namístě pokora před pokusem zobrazit něco, co je za hranicí popsatelnosti a to je ona aura, charisma, celkové vyzařování jež podtrhují slova i skutky těchto velkých duchů lidstva.
jirka26
6 288 bodů
6.5
Oscarové kreace Bena Kingsleyho.
bidlobox
3 802 bodů
9
Životopisný film, nabízející navíc podněty k úvahám.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8
Je těžké natočit životopisný film? To někdy je? Já se vás ptám... Gandhí byl velký člověk a tento film jeho život popisuje zřejmě dokonale, ale byla to někdy trochu nuda. Každopádně, Ben svou roli zahrál úžasně. Ze začátku příjemné, ale poté tedy trochu nudné.