Gándhí

80%
Gándhí
Plakát traileru

Biografie Mohandase K.Gándhího, nenápadného právníka, ze kterého se stala díky jeho filozofii nenásilí a přímého protestu vůdčí duchovní osobnost Indie. Příběh Mahátmy Gándhího a jeho vzestupu z postu bojovného právníka v Jižní Africe až na pozici duchovního vůdce v Indii. Po svém návratu do Indie si Gándhí uvědomuje, že Britové udělali z Indů druhořadé občany. Dovede indický lid až k povstání proti Britům, přičemž zpočátku volí pouze formu nenásilných protestů Tento film popisuje život a dobu Mahátmy Gándhího, indického politického vůdce, kterému se podařilo osvobodit svou zemi od britské nadvlády za pomoci nenásilných prostředků a tím dát naději a inspiraci nadcházejícím generacím.




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Jedinečný životopisný film o největší osobnosti indických dějin; zásluhou absolutního ztotožnění se s titulní rolí Bena Kingsleyho lze přetrpět i tříhodinovou délku dramatu (i když sestříhání na cca 140-150 minut by filmu jen prospělo). Přesto strhující, 8 Oscarů naprosto zasloužených. Pro Sheldona (a ostatní, které to zajímá): Brit Ben Kingsley, rodák z Yorkshiru (narodil se jako Krishna Bhanji rodičům Anně Lynn Marii Goodmanové a gudžarátskému Indovi muslimského vyznání Rahimtullovi Harji Bhanjimu, synovi obchodníka s kořením přesídlenému do Keni (!) - takže dost indické krve přece jen má. Ostatně, "Kingsley" byla přezdívka jeho dědečka, Krále hřebíčku.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9.5
Život Gándhího je neuvěřitelný a ještě neuvěřitelnější je to, čeho mírumilovně dosáhl. Příběh zná asi každý, takže ke zpracování jeho příběhu. 8 Oscarů? Dá se o tom diskutovat v jednotlivých kategoriích , ale minimálně 6 je jich zasloužených beze sporu. Kamera skvělá, masky úžasné, zpracování, scény, kde jsou masy nejsou žáný digitál, je to tisíce a tisíce komparzistů. Výkon Bena Kingsleyho neuvěřitelný. Podoba s Gándím je skvělá. Maskéři si vyhráli s jeho podobou od mladého muže až po starce na jedničku. Skvělý výpravný Epos a jeden z mála filmů, kde jsou tři hodiny adekvátní. Být film ještě delší, snad by mi to ani nevadilo. Téměř dokonalé dílo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Tisíce komparzistů, velkolepější než velkolepé, ale k čemu to, když je to dvakrát delší, než by bylo nezbytně nutné, a přitom nám to ani nedokáže hlavního hrdinu přiblížit a polidštit ho? Nedostal jsem ani přesvědčivý důvod, proč vlastně Gándhí dělá, co dělá. Nudí se? Chce tajně ovládnout svět? Chce objevit recept na coca colu? Nevím.... Jen vím, že tu nějaký pán tři hodiny říká, že se k sobě máme chovat hezky. To mě naučila už paní učitelka ve školce.

Dodatečné informace

Původní název:
Gandhi (více)
  • Velká Británie Gándhí
  • Velká Británie Gandhi
  • Velká Británie Gándhi
  • Velká Británie Gandi
  • Velká Británie Richard Attenborough's Film Gandhi
  • Velká Británie Richard Attenborough's Film: Gandhi
  • Velká Británie Γκάντι
  • Velká Británie Гандi
  • Velká Británie Ганди
Země původu:
Velká Británie, Indie, USA
Rozpočet:
22 mil. USD
Tržby:
77,74 mil. USD (celosvětově)

Podobné