Bastard

79%
Bastard
Historické drama Bastard s Madsem Mikkelsenem v ústřední roli Ludviga Kahlena představí výpravný příběh v dobových kulisách 18. století. Protagonista si urputně jde za snem velkého bohatství a uznání, přírodě i mocnářům navzdory. Nekompromisní náturou se rozhodne podmanit si vyprahlou pustinu a pro budoucí generace zanechat silné dědictví. Snímek byl součástí soutěže festivalu v Benátkách 2023.



Recenze: Bastard

Kinobox.cz
80%

Silné severské drama, jež se nejprve jeví jako celkem typický příběh o tom, že poctivou píli a snahu nic nepřekoná. Režisér Nikolaj Arcel však na motivy knihy napsané podle skutečné události nakonec odmítne malovat klamný obraz. Bastard se tedy umí zažrat pod kůži, což ještě podtrhává další výjimečný výkon Madse Mikkelsena.


Pete69
Pete69
29 898 bodů
8
Severský historický snímek dle mého gusta, žádný historický Hollywood. Vše syrové a severský chladné. K tomu všemu pan herec Mads Mikkelsen. Drsné historické drama, které je sice ponurejší a tempo je pomalé, ale jde z něj spousta emocí. Za mě velmi dobrá práce.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
8
Severská novověká freska o vojenském důchodě kapitána Ludviga Kahlena, který jako odměnu za své dlouholeté služby vlasti dostal jménem krále úkol a s ním spjatou půdu na níž nic neroste a vypadá, že žít na takovém místě je už od začátku nemožné. Ale právě to musí zestárlý Ludvig splnit, dokázat vřesoviště proměnit v zemědělskou oblast a okolo ní vybudovat osadu.. Jenže to není vše, co dělá jeho zábavu na důchod tak komplikovanou, na pozemek si dělá nárok ještě i nedaleko sídlící šlechtic Frederik de Schinkel. Neúmyslně se tak hlavní hrdina Kahlen vměstnává do konfliktu s nejmocnějším mužem v okolí, který nehodlá hrát fér a královské právo respektovat.. Na motivy skutečných událostí odehrávající se adaptace knihy Kapitán a Ann Barbara dokáže upoutat nádhernými dobovými kulisami, které k obecné představě severu tak moc nesedí, až dává smysl, že všechno nebude zalité sluncem.. Vynikající příběh, na němž je opravdu silně vidět, že se opírá o knižní předlohu, ať už romancí, anebo archetypálností hlavních hrdinů. Ješitný souboj dvou kohoutů na smetišti, z nichž se ani jeden nebude držet zpátky a za svou pravdu budou do posledního dechu bojovat.. Bastard mi dělá radost, krásně stojí na rozcestí mezi uměleckou a mainstreamovou tvorbou, k tomu dokáže nevydíravě ždímat emoce. Diváka si v strastech postav zaháčkuje a až do patřičně trpkého zadostiučinění ho nepustí.. Víc takových filmů, protože i když tematicky laděných kousků není nikdy dost, tak tyhle dobovky s přízemním konfliktem mají svoje kouzlo.. Tohle Madsi toč, na tě líných amerických blockbusterů je tě děsná škoda! 80%
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Sveřepý a zakaboněný Mads Mikkelsen se chce stát králem bramborových lidí, to se však nelíbí arogantnímu a až karikaturně slizkému šlechtici ze sousedství. Románově rozmáchlý, v jádru však melodramaticky komorní příběh o hranicích lidské vůle úspěšně balancuje na hranici mainstreamové líbivosti, nesklouzává však k laciné podbízivosti.

Dodatečné informace

Původní název:
Bastarden (více)
  • Dánsko Bastard
  • Dánsko Bastarden
  • Dánsko A fattyú
  • Dánsko Bastarden (The Promised Land)
  • Dánsko Bękart
  • Dánsko Obećana zemlja
  • Dánsko The Bastard (La tierra prometida)
  • Dánsko The Promised Land
  • Dánsko Η Γη της Επαγγελίας
  • Dánsko Меч короля
Premiéra v ČR:
18. 1. 2024
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Dánsko, Německo, Švédsko, Norsko
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
8,5 mil. USD
Tržby:
0,82 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné