Sisu

69%
Sisu
Na odlehlé pláni kdesi na severu Finska kromě divoké zvěře mnoho života nepotkáte. Putuje zde pouze válečný veterán Aatami Korpi, který během druhé světové války přišel o rodinu i domov. S vidinou alespoň trochu šťastného zbytku života se s krumpáčem v ruce snaží najít cenný poklad. Štěstí mu přeje a narazí na obrovské naleziště zlata, s nímž se vydává na dlouhou cestu do nejbližší banky, aby svůj poklad směnil na peníze. Cestu mu zkříží skupinka nacistických vojáků, kteří si chtějí jeho zlatavý kov uzurpovat pro sebe. Jenže netuší, že Aatami je místní “sisu”, odvážný a nemilosrdný bojovník, jenž se nenechá zastrašit ani mnohonásobnou přesilou. Pro nacistické vojáky představuje sisu brutální a nekompromisní krvavou noční můru.



Recenze: Sisu

Kinobox.cz
70%

Ujetý finský akčňák z druhé světové spoléhá na to, že mu odpouštíte s každou další scénou větší nepravděpodobnost, protože za odměnu dostanete víc krve, mozků, střev a jiných orgánů a tekutin.


Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
3
Hned v úvodu film řekne, že sisu (neplést se sissy) je nepřeložitelný finský pojem, který značí nezdolné odhodlání vstříc nepřízni osudu. Film by tento pojem mohl dobře tematizovat, kdyby nebyl bezpředmětnou slátaninou, kde dědek zabijí nácky a přežívá nepřežitelné (třeba střemhlavý pád velkého letadla). To vše s odůvodněním, že "prostě odmítá zemřít". Problém tkví v tom, že film neví, čím chce být: Na jednu stranu chce být velmi vážný a tvrdý (tón takového Blok 99), ale na druhou stranu prezentuje velké množství těžko uvěřitelných píčovin, na něž by bylo snazší přistoupit, kdyby byl film více komediálně vyhrocený. Tu hraniční polohu, kterou film zastává, je těžké namixovat tak, aby film fungoval jako celek. (Podobný neúspěch jsem zpozoroval ve filmu Ad Astra, který chce být na jednu stranu vesmírnou odyseou, ale na druhou stranu se tam dějí nesmysly jak ve F&F 9.) Závěr: Pokud chcete natočit vyhrocenej a zábavnej béčkovej akčňák o zlatokopovi, co zabijí nácky, tak tomu musíte mnohé podřídit. Pokud chcete tematizovat odvahu, vytrvalost a neústupnost, budete muset vymýšlet sofistikovanější a uvěřitelnější scénáře a dění. To, co tvůrci vymysleli zde, nic z toho netematizuje, protože film diváka nepřesvědčuje o tom, že by protagonista přežíval díky jmenovaným povahovým rysům, nýbrž díky scénáristickému plot armoru.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
8
Takže myslel jsem si, že nejvíc z filmových postav vydrží John Wick, ale to po shlédnutí tohoto filmu vzalo za své. A jestli někomu vadilo že v traileru na Vyproštění 2, ustál Tyler Rake ránu cihlou do hlavy, neměl by na tenhle film vůbec chodit. Je třeba pochopit, že tenhle film nemá s realitou společného vůbec nic. Stačí sednout do kina shlédnout hodinu a půl filmu a při tom konzumovat krvavou cestu Aatami Korpiho, za tím co mu právem náleží. Partičku Korpi (Sisu), Wick, Rake (Vyproštění) a Mansell (Nikdo) bych rád viděl v jednom filmu. Je třeba nebrat tenhle film vážně, a bavit se akcí. Já se bavil. Kdo má rád akční filmy o nesmrtelných hrdinech, ten se bude bavit také. Jalmari Helander si u mě, po svém předchozím snímku, velmi zvedl renomé. Vůbec jsem zvědav, co si na nás tito příbuzní (Jorma a Onni Tommilové - otec + syn a Helander - švagr Jormy) zase připraví.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 398 bodů
5
Zábavná jednohubka. Ovšem ti anglicky mluvící náckové to strašlivě sráží dolů, v němčině by to bylo vtipnější.

Zajímal by mě prequel, kde by Aatami v zimní válce likvidoval sovětskou armádu.


Dodatečné informace

Původní název:
Sisu (více)
  • Finsko Sisu
  • Finsko Già Gân Báo Thù
  • Finsko O'lmas
  • Finsko Sisu: De l'or et du sang
  • Finsko Sisu: Rache ist süss
  • Finsko Sisu - Uma História de Determinação
  • Finsko SISU/シス 不死身の男
  • Finsko SISU:黃金硬漢
  • Finsko Бессмертный
  • Finsko Сісу
Premiéra v ČR:
26. 1. 2024
Distributor:
Falcon
Země původu:
Finsko
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
6,2 mil. USD
Tržby:
13 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Sisu je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch