Východní fronta

72%
Východní fronta
24. února 2022 odešel Jevhen na frontu. Začal všechno natáčet: svoje pocity, desetitisíce uprchlíků a kamarády, se kterými šel do války. Jevhen je členem dobrovolnického zdravotnického praporu Hospitalěri, jehož posláním je poskytovat první pomoc na frontě a evakuovat raněné na velitelství nebo do frontových nemocnic. Členové této mobilní jednotky jsou hlavními protagonisty filmu dokumentaristy Vitalije Manskeho (Svědkové Putinovi), který mimo dění na frontě zachycuje i každodenní život ukrajinských vojáků a jejich rodin. Šest měsíců plných dramatu, beznaděje, strachu, nenávisti, hořkosti, lásky, ale hlavně víry ve vítězství. ( Aerofilms)


Recenze: Východní fronta

Kinobox.cz
70%

Autoři dávají všem sledujícím najevo, že konflikt na Ukrajině je zdánlivě nekonečný, v řadě momentů překvapivý a mimořádně emotivní. Úděl dobrovolníků i vojáků je však jasný, bránit svou zemi. Režiséři to dokazují vlastním příkladem, bez patosu, neboť jeden z nich by mohl kdykoli na frontě zemřít. V neděli 28. března se nicméně oba představili na pražském Jednom světě. Do klasické kinodistribuce Východní fronta vstoupí 13. dubna pod hlavičkou společnosti Aerofilms.


marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Zručně poskládané. Odpočinkový den, když si všichni povídají na pohodu, a pak drama, kdy jde každou sekundu o život. Jo, byl tam sniper. Nevyhýbá se ani scéně, kdy se stresu začíná jednomu vojákovi hrabat. A ta obrovská tíha, která dolehne na jednoho z vojáků po suchém oznámení: Všichni tví kamarádi jsou mrtví. Čerstvě opuštěné ruské zákopy. Ta fotka s pračkou u zákopu, ta vypovídá o všem. Rozdělené rodiny, syn neví, na které straně je otec. Tati, koho myslíš pod tím naši? – Si myslíš, že jsem proruskej??? Působivé právě pro ono věcné, střízlivé pojetí.


Dodatečné informace

Původní název:
Shidniy front (více)
  • USA Východní fronta
  • USA Shidniy front
  • USA Eastern Front
Premiéra v ČR:
13. 4. 2023
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA, Ukrajina, Lotyšsko, Česká republika
Přístupnost:
15+
Čeština:
Východní fronta je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné