Mrazivá svědectví ukrajinského lidu, síla žen a virtuální realita. Jeden svět přináší další důležitá témata

Mrazivá svědectví ukrajinského lidu, síla žen a virtuální realita. Jeden svět přináší další důležitá témata
Jeden svět interaktivně | Jeden svět
Festival letos představí 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne debatní program s hosty a hostkami z celého světa nebo krátké filmy pro děti. Divačky a diváci se mohou těšit na tradiční soutěžní sekce (Mezinárodní soutěž, Česká soutěž, Máte právo vědět), k nimž nově přibude soutěžní kategorie pro VR filmy Jeden svět interaktivně. Festival kromě toho nabídne také sedm tematických kategorií, které filmy sdruží do sekcí Nová božstva, Síla žen, Ukrajina, Udržitelnost, Vztahy, Vykořenění a Sítě.
Překonat temnotu
Překonat temnotu | Jeden svět
Festival zahájí snímek Překonat temnotu, natočený kolektivem ukrajinských filmařů a filmařek během prvních týdnů války. Příběhová mozaika, pod níž je podepsaný autorský kolektiv Kinodopomoha, přináší mrazivá svědectví ukrajinského lidu čelícího ruské invazi. Snímek do Prahy doprovodí producentka Olga Beskhmelnytsina a jeden z jeho režisérů Yegor Troyanovsky.

Mezinárodní soutěž

Nejnovější dokumenty z celého světa publiku nabídne sekce s názvem Mezinárodní soutěž. Uvede například film režisérů Vitalije Manského a Yevhena Titarenka Východní fronta, v němž tvůrce sleduje každodenní život dobrovolných mediků v prvních šesti měsících války na Ukrajině. Východní fronta měla premiéru na letošním Berlinale a na jejím vzniku se podílela produkční společnost Hypermarket Film Filipa Remundy a Víta Klusáka. V Praze snímek představí jeden z dvojice režisérů Vitalij Mansky.
Yevhen Titarenko, Vitalij Manskij
Režiséři snímku Východní fronta Vitalij Manskij a Yevhen Titarenko. | Hypermarket Film

Česká soutěž

Tradiční Česká soutěž představí mezi devíti tituly například dokument Pongo Calling pojednávající o svérázném a nezdolném romském aktivistovi Štefanu Pongovi, který kvůli diskriminaci vlastní rodiny opustil Českou republiku a získal britské občanství. Coby aktivista proslul v boji proti diskriminaci Romů, reagoval například na výrok prezidenta Zemana, který romskou komunitu označil za zahálčivou.
Pongo využil sociálních sítích, kde vybídl členy komunity, aby sdíleli fotky ze svých pracovišť. V rámci České soutěže nebude chybět ani dokument Jany Počtové o různých povahách vztahů Štastně až na věky nebo film mapující tragický případ popravy slovenského publicisty a jeho snoubenky s názvem Kuciak. Vražda novináře.
Kuciak: Vražda novináře
Kuciak: Vražda novináře | Final Cut for Real ApS
Situaci na trhu práce čekají v blízké budoucnosti velké změny. Kvůli rapidnímu rozmachu automatizace mohou zaniknout stovky milionů pracovních míst. Jak by to ovlivnilo naši společnost? I to ve filmu Postpráce rozebere režisér Erik Gandini, který bude též jedním z letošních festivalových hostů.

Máte právo vědět

Soutěžní sekce Máte právo vědět tradičně rozkrývá případy porušování lidských práv a upozorňuje na příběhy, které by neměly zůstat bez povšimnutí. Jeden z nich popisuje například snímek To musíte zažít režisérky Poliny Georgescu věnující se potlačování práv queer osob v Maďarsku. Kategorie dává prostor také filmům o inspirativních aktivistických osobnostech, které bojují za zlepšení podmínek ve své zemi. Jedním příkladem za všechny může být televizní reportér Raviš Kumár, který ve filmu A my tomu přihlíželi brojí proti bujícímu nacionalismu a nebezpečí radikalizace indické společnosti.
Nevyhasneme
Nevyhasneme | Jeden svět
Uplynul více než rok od chvíle, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu a rozpoutalo otevřenou válku trvající dodnes. Jeden svět proto letos v tematické kategorii připravil speciální fokus věnovaný právě Ukrajině. Festival uvede snímek Nevyhasneme režisérky Alisy Kovalenko sledující život pěti teenagerů, kterým se naskytne příležitost opustit na chvíli realitu Donbasu a vydat se na výlet do Himálaje.

Síla žen

Novou kategorií Jednoho světa je letos Síla žen. Protagonistky filmů se v ní rozhodly čelit bezpráví, mnohdy i za cenu riskování vlastní bezpečnosti, a bojovat za práva další generace žen. Režisérka Christine Choy oprášila metry filmového pásu, na nichž dokumentovala mladé lidi, kteří se v červnu 1989 postavili na náměstí Nebeského klidu čínskému režimu a které vládní zmasakrovaly. Někteří z přeživších tehdy utekli do exilu a už nikdy se nemohli vrátit domů.
Christine Choy
Vyhnanci | Jeden svět
Filmařka se vydává za třemi disidenty, kteří jsou na pásech zachycení. Výsledný snímek a vítěz festivalu Sundance Vyhnanci natočený ve spolupráci s dvojicí režisérů Benem Kleinem a Violet Columbus na festival do Prahy doprovodí nejen druhá jmenovaná, ale také jeden z protagonistů, disident Wu'er Kaixi.
Samostatnou kategorii věnuje festival nově vztahům, v rámci nichž bude uvedeno například dokumentární drama Nepříjemně blízko. Jeho protagonistce a jejím dvěma dětem komplikují život vztahy s okolím. Zvlášť když se domů vrací bývalý manžel odsouzený za zneužívání její dcery.
Nepříjemně blízko
Nepříjemně blízko | Jeden svět
Jeden svět interaktivně nabídne publiku možnost objevovat virtuální světy prostřednictvím šesti interaktivních projektů a čtyř 360° filmů, které účastnice a účastníky přenesou do reality mrazivé současnosti, blízké budoucnosti i málo známých lidských zkušeností.
Předprodej vstupenek na letošní Jeden svět začal online ve středu 1. března. Na infostánku v pražské pasáži Lucerna si je diváci a divačky mohou koupit od 22. března, na pokladnách kin pak od 23. března.
jeden-svet-festival-2023
Jubilejní pětadvacátý Jeden svět se uskuteční v osmadvaceti tuzemských městech. | Člověk v tísni
zdroje: Kinobox, Jeden svět, Hypermarket Film

Kinolog: Film, který zabil kariéru Brada Pitta. Dekadentní Babylon je pro otrlé znalce

Retro velkofilm Babylon odehrávající se ve 20. letech minulého století stál asi 80 milionů dolarů a je to jeden z největších komerčních propadáků roku. Jenomže má i nominace na Oscary a část recenzentské obce ho považuje za jeden z nejlepších „filmů o filmu“, jaké kdy vznikly.