Restrepo

72%
Restrepo
Restrepo
National Geographic nás po několikáté zavede do nebezpečných končin tohoto světa. Restrepo nespustí oči z amerických vojáků v afghánském údolí Korangal, ve kterém hlavní tvůrci filmu strávili rok svého života. Film amerického žurnalisty Sebastiana Jungera a britského fotografa Tima Hetheringtona získal cenu poroty za Nejlepší dokumentární film v Sundance.


cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Dokument to není vůbec špatný a těžko byste hledali snímek, který ukazuje jasněji nesmyslnost války nejen v Afganistánu. Prvně zabijete více civilistů než skutečných bojovníků a pak chcete, aby napráskali nepřítele, pak spolupráci a dokonce ještě mír. Jak vidno těm klukům to nedochází, ostatně jinak by tam nešli, ale rozhodně z trochu vleklých rozhovorů již v zázemí je jasné, že se od tamtud vrátili zcela jiní lidé, s jiným pohledem na život a na svět.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
8
Restrepo je poměrně zajímavým, i když místy až moc roztřeseným, nahlédnutím do života v bojové linii. Přesto musím říct, že hrané válečné filmy mají jednu zásadní přednost - bývá v nich ten protiválečný moment. Ten pocit, že je všechno nějak špatně. To tady úplně chybí. Vzhledem k úzké spolupráci filmařů s americkou armádou je to asi pochopitelné. Podobně jako to, proč se ty nejdivočejší momenty z celého natáčení dostaly jen do závěrečných titulků... Jo, a myslím, že tu krávu zabili prostě proto, že chtěli steaky!

Dodatečné informace

Původní název:
Restrepo (více)
  • USA Restrepo
Země původu:
USA
Tržby:
1,44 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné