The Covenant

80%
The Covenant
Afghánský tlumočník Ahmed se po přepadení vydává na cestu, aby zachránil život seržanta americké armády Johna Kinleyho. Když se Kinley dozví, že Ahmedovi a jeho rodině nebyl poskytnut bezpečný odjezd do Ameriky, jak bylo slíbeno, musí splatit svůj dluh tím, že se vrátí do válečné zóny, aby je získal zpět dříve, než je Taliban vypátrá.



Pete69
Pete69
29 898 bodů
7
I když je to částečně Americká přibarvená akční klišé záležitost a taková sebeomluva za oběti, které nechali při extra rychlém odjezdu napospas Talibanu.. tak je to krásně natočený válečný snímek s dobrým scénářem, pěkně udělanou akcí a skvělým Gyllenhaalem. Velmi solidní práce, je třeba se oprostit od politické minulosti a užívat si jen film.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Bývaly roky, kdy bylo složité Guye Ritchieho uvrtat k novému projektu a patrně nejzajímavější vycházející režisér na přelomu tisíciletí si dával velký pozor, s čímž tentokrát přijde před diváky. S jeho režisérskou prací si asi nejvíce vybavíte ty jeho gangsterské žánrovky, kde vedle peckovních dialogů Ritchie pokaždé složil film, ke kterému se rádi vracíte, a to i přesto, že se pokaždé nejednalo o úplně bezchybnou záležitost, ale zkrátka Ritchie dokázal vyrukovat se stylem, pro který chcete vidět vlastně všechno, co si jen usmyslí. A vlastně dost dlouho bylo zvykem, že si Ritchie dává na čas, když se třeba věnoval Madonně... Nicméně v posledních letech se výrazně rozhodl přidat na své práci a jako diváci se tak jeho kousků dočkáváme daleko častěji.. Covenant je režisérova doposud největší žánrová odbočka, pod kterou by vlastně mohl být podepsaný kdokoli, takže diváka má smůlu ve vychutnávání si všech Ritchieho klasických trademarků. A na jednu stranu bych si dal od Ritchieho nějakou sázku na jistotu, ale za takovýhle ústup v němž režisér dokázal potlačit úplně všechno z rukopisu, jaký ho zdobí, musím spokojeně prohlásit, že se tvůrci nemýlili a Covenant se řadí k tomu lepšímu, co tenhle rodák ze zanedbatelné anglické vesničky za svou kariéru natočil.. Jde o příběh dvou polovin, kde první připomíná válečné drama ve stylu Černého jestřába vrcholící v podobě lehce natahovaného survivala. Načež pak druhá zkouší jít originální cestou, která otáčí kartu.. Nejprve jeden musí zachránit druhého, aby se mohl vrátit a všechno splatit, a naplnit tak svůj "covenant" (dohodu).. Co film představuje v první půli je lepší, ve stylu napínavého schovávání, kdy na každém kroku může čekat nepřítel se zrodí spojení dvou mužů odlišných kultur, kteří něco potřebují a za pomoci toho druhého tomu chtějí dostát, i přesto že vlastně ani jeden nemá pro splnění takové prostředky. A dokud se plní první strana dohody i přestože se nedaří udržet jednotné napětí, příběh je povedený a především divák tolik neví, co čekat. Až se pak protistrana rozhodne svoji dohodu vyrovnat film má tendenci sklouznout ke daleko prvoplánovějšímu provedení, které je zkratkovitější a párkrát ve mně evokuje až Bayovský akčňák.. Mně by to asi ani tolik nevadilo, kdyby film nevyústil tak laciným závěrem ve stylu deus ex machina... A i přesto, že si v titulcích Ritchie obhajuje celé rozvržení filmu, tak je to škoda. V jádru příjemný kousek o síle slov, které na nepřátelském minovém poli skoro nemá šanci k úspěchu.. Tvůrci udělali spoustu kroků dobře už v samotné preprodukci, ať už že točili v tropickém, ale lidsky chladném prostředí Španělska. anebo v podobě obsazení, které tlačí charizmatem nabitý Jake Gylenhaal, jenž po kratší pauze ukázal dobrý výběr projektu.. Tedy i když bych chtěl od Ritchieho vidět něco úplně jiného a především odvážnějšího, určitě se podařilo filmovému názvu "covenant" (viz. labutí píseň pro vetřelčí sérii) vylepšit renomé. 75%
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
4
Čekal jsem to podstatně horší vzhledem k tomu, že poslední Ritchieův film, kterej mě bavil, je druhej Sherlock. Jeho poslední filmy, Rozhněvaný Muž a Gentlemani, mi přišly otravný, protože se snaží působit stylověji, než jaké jsou, což vrhá pozérský dojem. ____Covenant je však podstatně snesitelnější, protože zde absentuje ten nucený humor a technicky to docela funguje, takže film nezačne nudit, dokáže být v jistých momentech napínavý. Má to výrazný hudební doprovod a kvalitní akci, která je podána realisticky. Také to je natáčeno v reálných lokacích, což přispívá uvěřitelnosti, která napomáhá divácké imerzi - zkrátka to nepůsobí jako nějaká studiová digi-sračka (viz. Red Notice). Snad jen ten scénář má nedostatky: On je působí totiž značně schématicky a emocionálně si mě tedy vůbec nezískal. Dva protagonisté (seržant Kinley a tlumočník Ahmed) se nejdřív moc nemusí, pak ale Ahmed zachrání víceméně bezvládnému Kinleymu život tím, že ho dostane přes nepřátelské území zpět k Amíkům. Když si Kinley uvědomí, že ho Ahmed zachránil, díky čemuž po něm teď jde usilovně Talibán, tak ho prostě musí dostat ze země a vydává se zpět do Afghánistánu. Vztah mezi těmito postavami však nemá žádnou hloubku. Divák sice chápe kauzalitu jednání (mnohé filmy bývají v tomto směru děravé nebo nekonzistentní), ale aby ji chápal, tak by to klidně mohlo být o 30 minut kratší. Citově to k divákovi promlouvat spíše nebude, protože postavy spolu nemají moc interakce (nejdřív maj lehké sváry, pak je jeden z nich nemohoucí a nekomunikuje a v závěru nemají čas mluvit, protože po nich jde zase Talibán) a tedy se jejich vztah neprohloubí dost na to, aby to citově zasáhlo. Je to prostě poněkud strojené a plytké. Také víme, že intervence do Afghánistánu nebyla takhle černobílá, i že skončila fiaskem - umění přeci musí být upřímné. Víc než 3/5 si to nezaslouží. Lidi zase nadstřelujou (2207 ohodnocení, 81%).

Dodatečné informace

Původní název:
Guy Ritchie's The Covenant (více)
  • USA The Covenant
  • USA Guy Ritchie's The Covenant
  • USA El Pacto
  • USA Guy Ritchie's the Covenant
  • USA O Pacto
Premiéra v ČR:
21. 7. 2023
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
55 mil. USD
Tržby:
20 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
The Covenant je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch