Narvik

67%
Narvik
Duben 1940. Zraky celého světa se upírají na Narvik, městečko v severním Norsku, zdroj železné rudy potřebné pro Hitlerovu válečnou mašinérii. Během dvou měsíců zuřivé zimní války je německému vůdci uštědřena první porážka.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 440 bodů
8.5
Impozantně stavěný protiválečný film, který by mohl být pro ostatní filmaře vzorem. Příběh Norska, který ve válečném marastu zůstal neutrální, ale protože měl pro výrobu zbraní tolik potřebnou železnou rudu, začali se tam dít věci. Snímek vkusně ukazuje válku nejen z politické, ale hlavně i z lidské stránky. Narvik se stal fyzicky svědkem konfrontace mezi německými a anglickými jednotkami, čímž tam nezůstal kámen na kameni. Norská strana se dostala do nelehké situace, a tak je hodně těžké posuzovat, co udělali dobře a co špatně. Nejzásadnější je to u postavy Ingrid Tofte, která může diváky rozdělit na dva tábory. Má obyčejný strach o sebe a své blízké, což ji vede k neúmyslnému zapojení s válkou. Její čin v zájmu ochrany svého dítěte může být kritizován i chválen, ale jak se říká, po bitvě je každý generál. Zachovala by se jako ona každá matka? Cílem filmu bylo dát obětem duši, což se povedlo. Jak se tímto příběhem ukazuje, nacionalismus existuje, a to blíže k vlasteneckému než národnímu eposu. Avšak s mírou a citlivostí. Scénář je zpracován nadstandardně dobře. Popisuje několik příběhů, které dávají smysl, aniž by se vzájemně rušily. Po technické stránce není co vytknout. Snad jen odstřel mostu by mohl být o něco dramatičtější. Každopádně se jedná o pevný vlastenecký snímek, který zviditelňuje svůj národ a dává najevo humanizaci svých postav. Události jsou založeny na příbězích skutečných lidí, jen jsou prožívány fiktivní postavou výše zmíněnou Ingrid Tofte. Emoční atmosféra je jasně daná, ale zase se v ní tolik netlačí na pilu, jak je běžné u hollywoodské produkce. I tak se do filmu nedostalo všechno, což je svým způsobem samozřejmé. Ono by to zase dalo spíše na seriál než na film, ale aby to u diváků vytvořilo alespoň nějaký obrázek, jak to tam vypadalo, vcelku to stačí. Pro Norsko se jedná o zásadní film své historie a my se alespoň, byť z části, zase něco dozvíme.
Tomacek
Tomacek
544 bodů
6
Tak zase jsem asi čekal víc než jsem ve finále dostal. Asi první čtvrtka filmu se odvíjela parádně. Dostáváme sblížení s jednou z hlavních postav Gunnarem Toftem (Carl Martin Eggesbø) a jeho rodinou. Tudíž už hned ze začátku nám dává film pocit zajímat se o Gunnara a mít k němu alespoň nějaké emoce. Akční scény tu jsou prostě přestřelky, nic víc. Pokud tedy vyhlížíte akci v podobném žánru, ovšem s né tak "dobrým" scénářem, tak je pro vás Na západní frontě klid (2022). Nevím proč, ale pasáže s manželkou nebo přítelkyni Gunnara mě vůbec nebavili. Strašně se to táhlo a mě osobně to prostě nebavilo. A to je zásadní věc, která mě nutí a přesvědčuje o mém hodnocení. Co se konce týče tak nevím, nevím..., asi dobrý a dobrý je za tři. ***

Dodatečné informace

Původní název:
Narvik (více)
  • Norsko Narvik
  • Norsko Narvik: Hitler's First Defeat
  • Norsko Narwik
  • Norsko Нарвік
Premiéra v ČR:
23. 1. 2023
Země původu:
Norsko
Rozpočet:
8 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch