Rebel

76%
Rebel
Kamal ve snaze obrátit svůj život k lepšímu se vydává z Belgie do Sýrie pomoci obětem války. Po příjezdu je však náhle uvězněn. Doma se jeho mladší bratr Nassim zapřísáhne, že se s ním znovu setká a nechá se naverbovat skupinou radikálů, kteří mu naslibují brzké shledání s bratrem. Doma zůstává jejich matka Leila, která se po ztrátě dvou synů snaží uchránit toho nejmladšího, který jí jako jediný zbyl. Sugestivní autentický snímek je unikátní díky tomu, že oba tvůrci válku zažili na vlastní kůži. Snímek působivě mapuje události před vznikem islámského státu a slouží jako mrazivá exkurze do života obyčejných lidí, kterým válka obrátila život naruby.



Recenze: Rebel

Kinobox.cz
80%

Pokud jste už přesycení unylými evropskými festivalovkami, nebo vás naopak neuspokojuje kontinentální žánrová tvorba, ve svých horších okamžicích jen levně napodobující zámořské vzory, Rebel pro vás bude vysvobozením. Oplývá nápady a opomíjené, byť stále aktuální téma uchopuje originálním způsobem. Stačí se ničemu příliš nedivit.


Ivo108
132 bodů
7
Nejzvrácenější lidské šílenství ve své plné kráse a děsivé obludnosti. Film byl pro mě o to zajímavější, že Sýrii jsme před dvěma měsíci v rámci divoké cesty osobně navštívili a dostali se i do míst, kde se odehrával. A je to opravdu něco šíleného, neuvěřitelného a hluboce depresivního: totálně zničená, a mrtvá města v troskách, zdevastované a cíleně rozmlácené vzácné tisícileté památky, desetitisíce prázdných a rozstřílených domů jak z nějakého postapokalyptického hororu - a to všechno si přitom následovníci tohoto perverzního fanatického idiotství udělali úplně sami... Je to jako kdyby se třeba u nás odehrála demonstrace proti Zemanovi, ten by (i za použití chemických zbraní) srovnal se zemí Český Krumlov a Karlštejn, sdružení moravského Cyrila a Metoděje by s juchotem a recitací otčenáše přijelo rozstřílet Pražský Hrad, katedrálu a půl Prahy a Zemanovy jednotky by postupně rozmlátily zbytek měst a nechaly v nich desetitisíce mrtvol. A pak by na každém metru bylo rozmístěno minimálně pět billboardů se vznešenými Zemanovými fotkami ve všech pozicích a výrazech, stejně jako to tam teď má rozeseto místní soudruh prezident (Kim Čong bledne závistí). A to ještě jednoho dne po půlnoci kousek od nás vybuchly rakety vystřelené smradlavými izraelskými jarmulkáři - takže je tam i dnes stále veselo. Samotný film byl plný velmi strašidelných a skvěle natočených autentických záběrů muslimských vymatlaných kreténů v akci, škoda ale, že mu celkově trošku chyběla kompaktnější spojitost a strhující gradace napětí, vše často najednou z ničeho nic povolilo a bylo trošku nudné, včetně silně předimenzované stopáže (takový dnešní dost častý nešvar - tak ale ještě že z toho aspoň jako obvykle neudělali dvanáctidílný seriál). Náhlé sborové písně, synchronní tance a rapování s ISIS soudruhy (včetně hromadně nadržené honící a taneční etudy "prodaná nevěsta: kombiné vs burka") tomu taky moc nepomohly. Seriál Chalifát byl proti tomu v dost jiné lize, ale jako pozvánka nějakému okolnímu asteroidu aby už raději ukončil tuto silně nepovedenou mutaci pošahaných dvounožců na této kuličce (kteří za celou dobu své existence neumějí fakt nic jiného než se jen navzájem nepřetržitě hromadně mlátit, střílet, podřezávat a vraždit) to bylo adekvátní... Tři a půl. PS: Musím ale říct, že jsme navštívili už docela hodně muslimských zemí a všude byli v reálu lidé nesmírně přátelští, hodní a milí. Kde se skrývají a kde sídlí tyto odporné Allah zombies fakt nevím (a možná je dobře že to nevím :)


Dodatečné informace

Původní název:
Rebel (více)
  • Belgie Rebel
  • Belgie Rebel - In den Fängen des Terrors
Premiéra v ČR:
13. 7. 2023
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Belgie, Lucembursko, Francie
Ocenění:
Žádná ocenění