Půlnoční mše

78%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Nečekat další Hill House nebo Bly. Tohle je pomalá ostrovní depka s pořádnou dávkou mysteriozna a duchovna. Flanagan fakt vyzrál ve filmaře top kvalit, každý rozhovor a každý záběr tu má své místo. Herecky lahůdka, nejvíc mi tady asi učarovala démonická Samantha Sloyan jako Bev. 9.5/10
Klajnik
Klajnik
8 621 bodů
6
3,5/5 Tvůrci skvěle pojednávají o tom, že křesťanství je pouze nástroj, jež může sloužit jak dobru, tak zlu. Může lidi držet na nahou v těžkých časech a dodat jim naději, klid nebo jistotu, ale může z něj vzejít taky fanatismus, pýcha a vraždění ve jménu něčeho vyššího. To jest tím přesahem, který tento seriál zdařile pojímá a kvůli kterému má především cenu, tomu věnovat čas. Flanagan napsal kvalitní scénář, který však prozkoumává řadu zajímavých témat. Celé se to však nepovažuji za hororovou látku a rozjíždí dosti pozvolna (vidím, že to mnoho lidem nesedlo), ale vzhledem k tomu, jak kvalitní jsou dialogy, tak jsem osobně nebyl otravován nějakým vyprázdněným balastem. Jsem toho názoru, že čím lépe jsou postavy napsané, čím lepší mezi sebou mají dynamiku, čím zajímavější jsou jejich interakce, tím méně se toho může dít v příběhu a divák se přesto bude bavit. Také jsem se díky pozvolnému rozjezdu mohl lépe seznámit s celou ostrovní komunitu a později lépe rozumět postavám a jejich akcím. Negativa: Na druhou stranu - znovu si už Midnight Mass nejspíš nepustím. Není potřeba se k tomu vracet. Zas tak zábavné to totiž nebylo. Snad to bylo víc zajímavé než zábavné. trochu se to také začne dějově rozpadat v momentě, kdy postavám nedochází, co s nimi je. Kdybych nemohl na Slunce a toužil po krvi, nemyslel bych si, že je to dar od Boha. Divák tuto nerovnoměrnost může zkoušet vyladit tím, že si řekne, že se seriál odehrává ve světě, kde neexistuje koncept upírů. Vzhledem ale k tomu, že v seriálu opravdu upíři existují, tak je o to víc pravděpodobné, že by se něco takového v mytologii objevovalo a bylo to tematizováno v populární kultuře a pak prostě nelze věřit tomu, že by to nikomu nedocvaklo. Všiml jsem si ještě některých dalších trhlinek v uvěřitelnosti a rád bych viděl ještě několik prvků (vizuálních či dějových), které by to celé ještě o něco povýšilo, které mě při sledování napadaly a které by nebylo příliš těžké zpracovat.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
6
3.6 hvězd. Not great, not terrible. Výborná atmosféra, kvalitní herci, pěkný vizuál. Nicméně upovídané a bez větších šokujících momentů, drtivá většina zvratů člověku dojde s předstihem a pár z nich je dokonce vysvětleno až moc doslovně nebo připomenuto pomocí flashbacku. Přece jen ale kvalitní produkce netflixu.
slord
slord
3 832 bodů
10
Omšu mám za sebou a myslím, že Flanagan do toho čierneho trafil, avšak nemyslím, že to osloví každého. Mne to sadlo veľmi, malo to síce pomalšie tempo, ktoré nie je vždy pre mňa, ale v tomto prípade mi vyhovovalo. Pri všetkých postavách sa Flanagan vyhral a dokázal mi ich predať a atmosféru to malo ako vínko. 9,5/10
Atchyroz
3 401 bodů
8
85% - Dosavadní hororovou tvorbu Mikea Flanagana jsem si hodně oblíbil. Dvě série seriálu Haunting považuji za nejlepší seriálový počin ve svém žánru posledních let a filmové zpracování Doktora Spánka se taktéž dost povedlo. Flanagan se svými projekty dosti odlišuje od jiných v hororovém žánru a to zejména tím, jak si se vším dává docela dost na čas a buduje tím perfektní atmosféru. V Půlnoční mši, která je podle mě hrozně podhodnocená a zasloužila by si být v červených číslech, to ale dovedl do extrému. Není to jen horor, ale také příběh o lásce, která po celou dobu prozkoumává prvky náboženství a víry se všem svými negativy i pozitivy. Asi rozumím tomu, že pro někoho to může být obří nuda, ale mě osobně to hrozně bavilo a zajímalo mě kam celá tahle šílená story povede dál. A nezklamalo mě to. Všichni herci tady předvádí skvělé výkony a dokážete se do nich vžít a chápat je. Co na Flanaganovi miluju jsou jeho dlouhé záběry na jeden zátah. Perfektně to fungovalo už v Hauntingu a tady taktéž. Sedm epizod postupně skvěle vygraduje, umí hodně překvapovat a nebojí se ani brutálnějších krvavých scén. Opravdu skvělý počin a těším se na další Flanaganovi filmy nebo seriály, ten člověk má velký talent.
Hroty Algernona
Hroty Algernona
3 341 bodů
10
Půlnoční mše pojednává o menší ostrovní komunitě, ve které se začnou dít menší změny a podivnosti. Vidíme, jak na ně reagují jednotlivé postavy, které mají velkou variaci. Liší se jejich minulost, víra, přesvědčení, atd. K tomu je to všechno absolutně perfektně zahrané. Jestli někdo někdy měl použít příměr, že se jedná o herecký koncert, tak je to právě tady. Rozebírá se tu hromada zajímavých a těžkých témat do hloubky. Ať už se jedná o samotu, izolaci, přesvědčení, víru, náboženství, davové šílenství, psychologie davu a kultu, život a jeho smysl, smrt. Je to mnohem více filozofický a emoční horor, kdy ta hrůza vychází ze samotných postav a z toho co prožívají. Všechny postavy jsou velmi lidské a člověk si je dokáže velmi rychle oblíbit a najít si k nim cestu a ikdyž s někým nesouhlasíte, pořád ho chápate i to odkud vychází. Chápu, že pro některé může být přístup seriálu nudný, je tu hromada dlouhých dialogů a hlavně monologů, kdy opravdu sledujete třeba jednu postavu, jak mluví 5 minut v kuse. Středobodem seriálu je moment, kdy si takhle dvě postavy povýdají a každá z nich mluví o tom co si myslí, že se stane po smrti, nebo spíš co si přejou, aby se stalo a každý má uplně jiný pohled na věc. Máme tu vysoce věřící postavu a Rileyho, který si už prožil hodně a je cynickým ateistou. Ten rozhovor je to naprosto užasný! Pokud vás taková věc neláká, tak na to ani nezkoušejte koukat, protože tohle jsou věci, ze kterých vám seriál dá největší požitek a to hlavně díky tomu jak dobře a bohatě jsou tyto dialogy a monology napsané a jak precinzně to herci odříkají a zahrají, kdy to často vidíte v jednom jediném záběru, který má i několik minut. Vynikající dumavá zálěřitost, ke které se budu vracet. 10/10! Více ZDE!
Zlobert
Zlobert
3 155 bodů
9
Na konci jsem brečel a spustila se mi krev z nosu.
Nykrous
1 107 bodů
9
Od Mike Flanagana koukám na jeho už třetí "horrorový" seriál a stále mě nepřestávají udivovat jeho nápady. Jedna z nejlepší věcí na jeho seriálových dílech je snad pokaždé atmosféra a ta je i tady geniální. Když jsem na to koukal tak jsem si připadal jako kdybych sám byl součástí té ostrovní komunity a téma náboženství se do toho hrozně hodilo. Užíval jsem si všechny herecké výkony, emoce a u dlouhosáhlých dialogů jsem nemohl odtrhnout oči od monitoru. Musím hlavně vypíchnout výkon Hamishe Linklatera, protože to bylo něco neskutečného a za mě jeden z nejlepších výkonů předchozího roku. A málem bych zapomněl na hudbu, každá skladba byla BOŽÍ a skvěle dopomohla atmosféře a hodila se opravdu ke každé scéně. Jediná slabina seriálu je podle mě hlavní antagonista, moc se mi nehodilo jeho představování do atmosféry filmu. Chtěl bych aby to bylo více tajemné a ne, že se tak moc ukazuje. 90%
Gulečník
Gulečník
145 bodů
9
Zaujímavá 7 dielna séria z prostredia ostrovne žijucej komunity . Nikdy som nemusel chodiť do kostola , a tak prakticky z biblických postáv a ich replík vo svätom písme viem málo, asi najčastejšie je skloňované ono blahoslavení chudobní duchom ... Priznám sa , že scény z kázní - omší v ostrovnom kostole podávané veľmi sugestívne kňazom , ktorého stvárnuje charizmatický Hamish Linklater , ani zďaleka nie sú prázdnymi slovami na vyplnenie času , ale majú svoj hlbší zmysel daný filozofickým prístupom ku vysvetleniu napríklad Velkej noci , vzkrieseniu , a zaujmú aj viac ateisticky poňaté publikum medzi ktoré patrím teda aj ja . Prednesy kázne sú doslova umeleckými preslovmi , umocnenné skvelou farbou hlasu v originálnom podaní Hamisha . Povedal by som, že je to herecká kreácia . Skúsil som najprv originál v angličtine s českými titulkami a potom český dabing , ktorý neprináša ten emočný náboj v anglickom origináli , ale tým nechcem kritizovať dabléra . Pozoruhodné vysvetlovania biblických udalostí dáva niektorým dvojzmyselnosť ,ktorá je ponechaná na diváka . Aj intepretácia anjela , ktorý má v sebe niečo diabolské je dosť vzdialená mojej predstave ... Celkovo je v seriáli veľa tajomného , čo sa odkrýva len pomaly a tak je divák nechávaný v napätí . Dalo by sa písať viac , za zmienku stojí výborná kamera a štylizácia scén . Mne sa seriál páčil a zaradil sa tak napríklad v uspešnosti bojovných mníšiek /Warrior nun/ tiež z cirkevného prostredia . Zaujímavá je kontrontáňcia kresťanstva a islamu . Nejdem viav prezrádzať , seriál odporúčam .