SAS: Zrození černé labutě

52%
SAS: Zrození černé labutě
Plakát traileru

Filmová adaptace stejnojmenného románu Andyho McNaba.

Skupina teroristů přepadne vlak jedoucí z Francie do Británie tunelem pod Lamanšským průlivem, jejich cílem je vyhodit celý podmořský tunel do vzduchu. Jediný, kdo jim stojí v cestě je Tom Buckingham, člen britských SAS. Je někde ve vlaku, zraněný a snaží se zachránit 400 cestujících, včetně své přítelkyně...




Recenze: SAS: Zrození černé labutě

Kinobox.cz
40%

Jediné, co by se na SAS: Red Notice dalo vyzdvihnout, jsou akční scény. Střílečky, bojové sekvence jeden na jednoho fungují a povedené jsou i zásahy SAS jednotek, na kterých je vidět preciznost, skvělá taktika i výcvik Problém ale je, že takových scén je ve snímku pomálu a totálně je přebije nesmyslný scénář. Zápletka sama o sobě je již obehranou písničkou - osamocený bojovník za spravedlnost versus nelítostní zločinci už tu byl tolikrát, že to ani nelze spočítat, za všechny mohu uvést Smrtonosnou past, Přepadení v Pacifiku, Komando či Boeing 747 v ohrožení. Samozřejmě dojde i na otřepané klišé, kdy se největší zbraní teroristů proti hrdinovi stane milovaná osoba, v tomto případě je to Thomova snoubenka Sophie.


Pete69
Pete69
29 308 bodů
4
Jak si někdo může myslet, že to co letělo v devadesátkách, bude fungovat i dnes? Scénář slepený z mnoha již viděných akčních filmu.. Tajná zločinecká organizace v tichosti podporovaná vládními špičkami, speciální jednotka proti nim a jeden Kostěj nesmrtelný, který je všechny pokosí. Dříve v takových filmech alespoň hrála nějaká velká hvězda akčních filmů a dalo se na to koukat. Toto je jen snůška klasických klišé bez vlastního nápadu. Některé akční scény jsou ale celkem povedené a někdo si s tím dal práci.. tak to bude asi pořádný průser z hlediska ziskovosti. Do více než dvou hodiny natažený akční průser. 40%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
4.5
Film založený na románu Andyho NcNaba, který byl švédským pilotem SAS (Special Air Service) a jeho jméno je Steven Billy Mitchell. Ano, svůj román vydal pod pseudonymem. Tento snímek také produkoval a jedná se o pokus britského filmového průmyslu o akční trhák ve snaze vytvořit novou filmovou sérii. Covidová krize však zbrzdila premiéru, neboť do kin měl vstoupit už v roce 2019, a tak se uvedl až nyní na různých kabelových televizních kanálech a streamovacích službách. Na první pohled je jasné, že se opět jedná o dějovou šablonu alá „Smrtonosná past“ (1988), a jelikož se jedná o přepadení vlaku, nejvíce tak připomene snímek „Přepadení v pacifiku 2: Temné území“ (1995) či nízkorozpočtový „Teror ve vlaku“ (2002). Takže tu máme další teroristický útok a jednoho muže s určitými dovednostmi. Originalitou se tedy nijak neoplývá. To by ale nebylo to nejhorší. Výprava sice nevypadá levně, ale vše zrazuje nevýrazný scénář. Pokus o zvraty je zmatkovitý a obzvlášť v přehrávání dojmu, kdo že je ten zrádce, vypadá spíše trapně než zajímavě. Australanka Ruby Rose se sice snaží být další herečkou akčních filmů, ale zatím jí to moc nejde. I když je fakt, že v dobrých filmech moc prostoru nedostala a výraznější role měla v těch horších. A to je bohužel i tento film. Akce je sice dost, ale jako celek nemá celá etuda tu správnou energii. A tak se stalo, že ani Sam Heughan v roli chrabrého zachránce diváka nijak neoslovuje. Evropská verze smrtonosné pasti se minula svého diváckého účinku.
avenis
avenis
7 963 bodů
6
Co mi to jenom připomíná? Banda profi hrdlořezů zajme nevinné lidi a vyhrožuje... Namane se k tomu jeden neohroženec s výcvikem a začne jim to komplikovat... No jistěěě, jako Smrtonosná past s Brucem Willisem. Je tu pár drobných rozdílů. Hlavou bandy je žena. Neohroženec má teprve před svatbou. A zdaleka není takovej sympoš jako Willis. A pak je tu ještě jeden podstatný fakt. KDO je vlastně ten největší hajzl? Tedy z mého pohledu nic převratného. Snad druhá ženská hrdinka, klaďaska, je docela neobvykle odolná. Ale film jako celek nic moc. (29.8.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
SAS: Red Notice (více)
  • Velká Británie SAS: Zrození černé labutě
  • Velká Británie SAS: Red Notice
Premiéra v ČR:
28. 8. 2021
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch