Matrix Resurrections

54%

Komentáře a recenze 26

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Matrix Resurrections těží, nebo drsněji řečeno parazituje na prvním a bezkonkurenčně nejlepším dílu. Po více než dvaceti letech nedokázali tvůrci posunout efekty, ani vizuál. Souboje jsou slabší, chybí legendární spomalené scény.. ne že by nebyly vůbec, ale nejsou matrixovské, což je škoda. Příběh je lehce posunutí kopírka a dojem mizerný. Nejedná se vysloveně o propadák, ale můj dojem za 60% je na Matrix prostě žalostně málo.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Bratrsko-sesterská dvojice Wachowských se rozpadla a Lana do toho jde tentokrát na vlastní pěst. Přes poměrně dobrou reklamní kampaň (viz. interaktivní pilulky) a poměrně tajuplný trailer, který neustále kladl více a více otázek, byla očekávání do poslední chvíle poměrně velká. Snímek by se dal rozdělit na dvě části, ta úvodní sekvence, kde je Neo ovládán v Matrixu a zbytek. Ačkoli asi budu patřit k menšině, tak mě bavila více ta mysteriózní úvodní pasáž, avšak Matrix v Matrixu to být prostě nemusel! Po Neově procitnutí je tady ta druhá část, která je ve velkém masivní fans service. Vrací se postavy z původní trilogie, a dokonce se problikávají scény z předchozích filmů. Ale mě to nějak neoslovilo, nenabídlo to nic nového. Akčních sekvencí nebylo úplně moc, a když už byly, tak to je pořád dokola - slow motion, Neovy super-schopnosti a zase dokola. Bylo to na mě až moc takové šablonovité a poměrně bez atmosféry. Jakože jsem až litoval, kam se ten film rozhodl vydat, a jak po poměrně zajímavě experimentálním začátku zase sází na jistotu. Je smutný, jak vlastně dobře si vedla nová dvojice - N.P.H. a Jonathan Groff, nicméně zase toho prostoru pro ně nebylo až tolik a radši jsme dostali okoukaný "nový Sion" a vrásčitou Niobe. Samotné finále, tedy zhruba poslední půl hodina už je poměrně hodně zběsilá akce, že jsem fakt až litoval, jak povrchní to je. Celkově holt nelze zastínit zklamání... K původnímu Matrixu to má neskučně daleko! Hlubších až filosofických momentů je tu nula a ve velké snaze posunout filmovou tvorbu zase o něco dále a dostat přes Matrix z diváků ten wow pocit, se mi spíše jeví, že tohle je na tak ohromnou značku snad až propadák! /viděno v kině/ 50%
squirrelpool
squirrelpool
7 017 bodů
1
REŽISÉR pokrytecky kritizuje remaky, rebooty, sequely atd. v filmu kde to přímo sám dělá. A omlouvá to tím, že by to jinak udělali bez něj. Tak to radši po.ral sám. Celé je to takový TV Matrix. Všechno vypadá tak lacině. Akce, triky, nápady, nové postavy. Nejdřív mě štvala, absence Huga Weavinga, ale teď jsem rád, že se vyhnul téhle ostudě. Do toho ty gender hovadiny, kterých je režisér plný. A ten příšerně trapný konec. To jako fakt? Nevím možná byl záměr pomstít se Warnerům.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
5.5
Jakoby televizní zpracování, bez dobrého svícení, kamery, přehlednosti. Prostě jednička měla všechno lepší, byla přínosná, šokující, výpravná a skvěle srozumitelně filmově natočená, lépe obsazená. Čtyřka se snažila vše staré jen vysvětlit, i když škoda, škoda, nové nápady tam byly skvělé, ale nedotažené. Nápad a pryč od něj. To došly peníze, nebo za to mohla sestra, či bratr, který tentokráte u režie chyběl/a (?)...uvidíme, třeba další díl budou režirovat zase bratři, nebo bratr a sestra, a bude to zase jiné...zpětně vlastně i dvojka a trojka fungovala lépe, než čtyřka. Výrazně.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
6
Nejvíc ze všeho mně to připadá počin ve smyslu: hele Matrix se líbil, zkusíme to oživit a navázat. A pak tápání, kterým směrem se vydat s průběžným přehazováním výhybek. Takže první část, pak se režisérka podrbe na nose, a zkusí jinou variantu, pak zase ještě trochu jinak. Přitom začátek mě bavil nejvíc, zdálo se, že přichází s novou myšlenkou. Zdání klame. Nová myšlenka nepřišla. Úkrok stranou, připomínka sekvencí z původních Matrixů, které ale k ničemu podstatnému nevedou. Nenápadité akce, romantická rovina nestačí na všechno. A na závěr velký objev, že lidé netouží po svobodě, ale chtějí jistotu.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
0.5
Matrix měl zůstat jeden u jednoho dílu a zůstal byl zaslouženou klasikou. Každým vzniklým pokračováním šel tento příběh do háje a každá další natočená minuta byla zbytečná. Stejně tomu je i u tohoto dílu, který předchozí slova jen potvrzují. Příběh ždímá první snímek a vyvoleného Nea jen ponižuje (viz scéna s pokusem o létání). Kéž bych tento patos raději neviděl.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
7
Možná je má jen schované v zavařovačce, ale faktem je, že Lana Wachowski má pořád koule. Přiznám se, že jsem měl tendence ji jako tvůrce podceňovat. Měl jsem za to, že v jejich filmech lidi hledají hloubku, která tam ve skutečnosti není, resp. když někdo bude dost dlouho mluvit v jinotajích a bude konspirovat, tu svou pravdu si nakonec každý najde. Když ale uvážím, co Wachny předvedly v Atlas mraků, zdá se mi být pravděpodobné že nový Wachtrix má opravdu inteligentní scénář. Samotný příběh je na mě zdlouhavý a primitivní...everything is about love..., ale bavilo mě, jak bylo naloženo s postavami i se samotným fenomenem Matrixu. Snaha neopakovat se vs touha vstoupit do stejných vod, budovat nové vs dělat si srandu z toho starého... . Ta podvratnost se občas přechylovala až v sebeparodii, ale pořád bylo moc fajn vidět Nea a Triniti, resp. sledovat ten vzájemný magnetismus, který byl ústředním motivem tohoto příběhu. A místy to dokonce sklouzlo do fajn sci-fi, to když se ocitneme v Io. Na druhou stranu...ubylo sice filozofování a plků o svobodě, či svobodné vůli, ale pořád zůstala nesmyslná hromada rvaček a stříleček bez efektu...nikdo se nemůže trefit, zase. I ten hlavní konflikt, je jako jeden z dílků puzzle, neskrývá se v něm žádný pořádný náboj a přestože vymyšlené to není špatně ...nijak zvlášť mě to nebavilo. Nic jsem ale nečekal, takže zklamaný nejsem...vlastně jsem spíš příjemně překvapený tím, že Wachovská nedělá blbce z (některých) diváků, ale spíš si utahuje z popkultury dnešní doby a dokonce neváhá střílet do vlastních řad. A to už se jí narozdíl od matrixovských agentů, daří trefovat líp.
InJo
InJo
1 832 bodů
6.5
Film spíš zajímavý, nežli dobrý. Zpočátku zábavná a podvratná reflexe celého matrixovského fenoménu, která se ale postupně změní v regulérní - a bohužel i dosti rutinní - sequel. Ve výsledku jde především o snahu zrestartovat další velkou, uctívanou a (kdysi) velmi vlivnou značku. Silně ale pochybuju, že se to studiu povede. A akce je tu - na rozdíl od původní trilogie - vyloženě druhořadá.
naineko
naineko
1 532 bodů
10
Takhle to mám rád. Víc akce, víc bullet time, víc there is no spoon... Jenže o tom možná ten Matrix kdysi nebyl. Pro spoustu lidí v kině, tenkrát, to byla redefinice možného. Pro kyberpunkem políbené, tenkrát, prostě "Konečně!" (byť na Neuromancera pořád ještě čekáme). Tak o čem ten Matrix byl? A proč byla pokračování? Nestačil jen jeden? Ty další byly lepší? Horší? Zbytečné? A proč proboha teď tohle? Jazyk se možná nevyvinul z potřeby domluvit se při lovu (pěkná pohádka, jen to sběračství bylo mnohem účinnější), možná byl výtvorem niterné nutnosti zeptat se toho druhého jestli ke mně cítí to, co já k němu. Vzniklo něco opravdu jedinečného. Tým Wachowských měl vždycky vize spletené z neotřelé části popkultury, několik vrstev reflexe a hlubokých inovací. Někdy se je podařilo prodat, jindy ne. Jsme svědky dalšího vyprávěčského posunu od Atlasu mraků. Nový Matrix nikoho a nic nešetří. Akce, lokace vše řádně nabubřelé, evidetně do puntíku promyšlené a při tom jaksi nepatřičné, jakoby nedotažené. Byla tohle narážka na nevoli vůči Craigovu modrookému Bondovi, nebo odkaz na něco někde mezi roky 1999-2003? Tohle mířilo na Oliheň, nebo to nemohli stihnout? Není to artový film, není to další omalovánkový blockbuster. Nejvíc, obzvláště svou měnící se estetikou, to asi připomíná (nebo přímo odkazuje na?) Animatrix (není už té rekurze přespříliš?). Pokud tedy zůstaneme v Matrixu. Jinak má tento nový počin nejblíže ke Klubu rváčů 2 a 3 (komiksy; a první byla knížka; až pak film - to je ale překvapení, co). Možná je to ten omílaný fakáč současnému Hollywoodu. Možná je to fakáč současnému publiku (odpadní komentáře na csfd, nakrásně odkopávají ty, kteří "původní" trilogii moc nepobrali). Každopádně je to něco, co tu zas dlouho nebude.
Pedro24
Pedro24
1 504 bodů
6
No jo, matrix už hold není co býval, tak nějak jsem trošičku očekával že to nebude nic světobornýho, ale aby z toho byl trhák, kterej po uzavřeném revolutions dával smysl, bylo fakt sakra těžký udělat, a po některých povedených scénach, se dá říct, že se s tím porvali ještě jakž takž v pohodě, světlými momenty, byli (alespoň pro mě) krátké flashbacky, které mě připomněli krásu prvních dvou dílů.