Prvok, Šampón, Tečka a Karel

64%

Komentáře a recenze 26

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Tak trochu podobný film, jako Bábovky, s tím rozdílem, že se sešla partička sourodých herců a funguje to lépe. Koukat na zoufalé chlapy je lepší, než na zoufalé ženy ( alespoň u mě to tak je ). Další vztahová komedie, ale tady se to čtveřici týpků povedlo a několikrát jsem se opravdu zasmál, čemuž nejvíce dopomohl Prvok - Martin Pechlát, který byl opravdu nejzoufalejší a nejvtipnější. Scény s pórkem jsou tak ponižující a trapné, až jsou směšné. Na naše poměry opravdu dobrá komedie.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Postavy jsou strašně šablonovité, zápletky vlastně jenom stojí na šílených úkolech jako z prciček (ať budeš kdekoliv tak se musíš svlíknout - to jako vážně?), a konec vyznivá tak nějak do ztracena ale ne tím stylem, který mě obvykle nutí o filmech přemýšlet. Nevím, dál. 4/10
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Kdykoli o tomhle Hartl mluvil, tak jsem se těšil, že se zase vybarví nová česká komedie, kde uvidíte i pokus o něco nového. Navíc s tímhle obsazením se suverénně mířilo na nejvyšší kvalitu. Z hlavní čtveřice vládne Tečka (Hynek Čermák), který jako jediný jeví nějaké pokusy o to se aspoň usmát. Nicméně castingem a míst vzácně i absurdností to nepřichází jinak s ničím novým. Ve snaze přivést něco než tu neustále šablonovité české komedie, je tu bohužel poměrně prázdný film. Chybí tomu něco navíc, takhle to je zas a zas odkázáno na herecké výkony, které jsou určitě okey. Ale dějově je ta předloha tak chatrná, že se to projevuje i ve filmu.. Holt z tohohle nešlo vykouzlit více, takže je z toho jen další průměr. Ale asi pro nějakého čtyřicátníka, který cestou domů z práce nezastavuje na přechodech, protože spěchá domů než začne Ulice, i tohle bude trhák. Nicméně obecně tomu pořád chybí hodně k tomu, aby se na to dalo soustavně dívat.. 50%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
5
Patrik Hartl si natočil film, ve kterém se rozhodl prozkoumat život a pocity čtyř ztracených existencí, přičemž jim do hlavy vsugeroval myšlenky totálních idiotů, kteří hrají nesmyslné hry, co v nich sice probouzí upřímné já, ale způsobem, který je divný. Nechápu, jaký to trend začal nejen v naší zemi propagovat a oslavovat trapno, neboť sice ano, trapno je součástí našich životů, ale propagovat ho jako dobrou věc, když nám dělá jen potíže, to je na mě moc. A je škoda, že tak skvělá herecká sešlost a snad ještě lepší cameo role odvádí fantastický výkon ve filmu, jehož žánr se míjí s vystupováním samotných aktérů. Hartl navíc na konci otočí vlastně na opačnou kolej, ale tak nelogicky a nečekaně, že tím defacto změnil výslednou myšlenku filmu, kterou pracně celou stopáž budoval. Přičemž ta myšlenka je absolutně zcestná a evidentně jsem jí pochopil jen já, což je taky škoda, neboť si jí pan Hartl možná ani neuvědomil.
avenis
avenis
8 145 bodů
8
Konečně taky něco pro chlapy! Mám mnohem raději chlapský drsný a přímočarý humor než ten ženský pitvorný a exaltovaný. Linie příběhu graduje od samého začátku a kdyby do role Karlovy ženy Kláry byla obsazena jiná herečka, dala bych i vyšší hodnocení. Janu Kolesárovou prostě nerada vidím. Celkově je to film, ke kterému se ráda kdykoliv vrátím. (11.4.2022)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Mně se naopak zdálo, že se film knižní předlohy poměrně dost držel. Tak aby ne, když autorem předlohy, scénáře i režisérem je sám Patrik Hartl. Není to takový ten prvoplánový humor jako třeba v Babovřeskách. Ale vtipné to bylo. a mělo to myšlenku. To, že Šampón tragicky umírá, je překvapivé a závěr je na jedničku s hvězdičkou. Všichni čtyři muži jsou sympatičtí a dobře se nám ženám na jejich nahá těla kouká. Doufám, že nejsem jediná, která si to myslím. Osobně dost „ujíždím“ na Martinovi Pechlátovi (Prvok). To je chlap podle mých představ. Ale všichni herci byli vybráni perfektně včetně ženských postav. Maminka Tečky (Hynek Čermák) Daniela Kolářová mi v mnohém připomněla sebe samu. :-) „Ty vole“, to je takový víceméně pražský kolorit. To říká i můj syn. (I mně, ač se vždycky rozčílím.) On vždycky namítne, že v Praze se takto mluví. A mně se nejvíc líbilo, jak Hynek Čermák říká té mladé dívce: „Chovejte se normálně, ty vole!“ To bylo přesný! Překvapilo mě, že Sabině Remundové přidělili tak malou roličku lékařky na příjmu v nemocnici. Ona, excelentní herečka, která v současné době září v roli Olgy v seriálu "Kukačky", tam říká pouze: "Vy jste otec? Tak tady počkejte. Já potom za Vámi přijdu." To by snad zvládla i nějaká méně zkušená herečka. (Domnívám se, že by to zvládla i neherečka.)
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
Chlapská komedie pro ženy? Patrik Hartl dokáže občas trefně pojmenovat mužské pocity a suverénní herci táhnou výsledek nahoru, přesto se v jádru jedná o další ze sexistických a přízemních tuzemských povídaček. Více zde.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
6
Prostě, klub čtyřicátníků s krizí středního dege-věku pod kšiltovkou Hoffmana, Pechláta a Čermáka, (toho uhlazeného šampónka záměrně vynechám), to musí být zásah do černýho. I přes postupnou ztrátou libida, řídnutí vlasů, zarovnávání koutů a kontrolou prostaty, to pořád není takový šlágr a pastva na oči. Věčný puboši, co jim z toho omletého stereotypu už mrdlo na bajbás, a chcou se přenést do dob, kdy všechno bylo snazší, a hrát na kola, kdo vydrží nejdéle ze sebe dělat čuráka. Naaranžovaný do posledního momentu, stereotypní zaškatulkování postav, námět který jsme tu měli nejméně desetkrát, a málokdy to dopadne aspoň do vydloubnutí očí vidličkou. No, ale že jste to vy, chábři, odpustím si kousavé poznámky na váš účet. Jsem ještě mladej, abych pochopil co to je mít krizi středního věku. Hele, chápu, že jste o krok napřed abyste už vybírali nejlepší rakev na pohřeb, ale chlapi po čtyřítce nejsou takový impotentní a neschopný hovada, jak tenhle film vykazuje. Spíše lituji pozdější a nastávající degeneraci, která depresí že nemají dostatek lajků na instáči, nevydělávají průměrnou mzdu na TikToku, a nejsou černý, tak nemají nárok v podstatě skoro na nic. Bylo by asi přizdisráčské si stěžovat, když tenhle český film je lepší než 85% produkce, která má dost zcvrklé koule, aby se nebála dojít do extrému. Punk not dead, nebo aspoň myslím. P.S. A kdy je nejlepší doba psát si nákupní seznam, než-li během kontroly varlat?
Martrix
Martrix
2 449 bodů
6.5
Ano, nejde o žádnou sofistikovanou komedii prošpikovanou hláškami. Jestli jste ale v nějakém rozhovoru slyšeli vyprávět Patrika Hartla o čem ten film podle něj je, resp. co se tam snažil dostat, nebudete mít problém přečkat rozpačitý úvod i šablonovitý konec. Patřím k těm, které Hartl baví jak svým smíchem, tak občas buranským a přesto bezelstným humorem. Jeho touha říkat pravdu způsobem, který co nejméně ublíží, je mi blízká (taky si občas nevidím do huby) Navíc...být občas "punk" by nezaškodilo i mladším ročníkům. Takže po obsahové stránce je to vcelku v pořádku. Možná svou roli v té shovívavosti hraje i fakt, že jsem skorocílovka a bylo pro mě snazší najít si tam "to svoje". Také bylo fajn vidět tolik skvělých herců i v malých rolích. Velmi příjemně mě překvapila hudební složka filmu, hlavně předělávky starých písniček ve svižnějším podání. Ženám ovšem Hartl moc nerozumí. V jeho podání jsou to figurky, které definuje jen jejich vztah k mužům. Buď jsou obětmi jejich chtíče či rozmaru, nebo předmětem touhy, těch méně schopných. Prvok, Šampón, Tečka a Karel tedy žádný zázrak není a vlastně nijak nevybočuje z trendu současné české pakomedie, ale protože mám plné zuby různých historických dramat, jsem rád i za jednoduchou a předvídatelnou komedii, která si na nic víc, ani nehraje.
TheSompeque
TheSompeque
1 554 bodů
10
Češi moc neumí komedie. Většinou tam hodí nějakou jednoduchou zápletku, děvkaře Langmajera a extrémně trapný humor. Ale filmová prvotina spisovatele Patrika Hartla je komedie, která za to opravdu stojí. Parta kamarádů se setká po letech, pořádně se opijou a v alkoholickém opojení si dohodnou, že se každý z nich zúčastní výzvy - být nahý jednu celou minutu mezi lidmi, natočit se přitom a ten samý úkol musí udělat další člen z party, který dostane zprávu s videem. Úkol musí provést bez ohledu na tom, kde zrovna je. Ať už v práci, na pohovoru nebo během policejního výcviku. A tím to nekončí, absurdních situací je ve filmu mnohem víc. Jak asi tušíte, vtipných scén je v Prvokovi požehnaně a všechno působí přirozeně, herci si své role užívají a jde to z jejich výkonu vidět. Tenhle film mě překvapil - je českou komedií, která je vážně vtipná, což už samo o sobě stojí za pozornost. Máte-li možnost, zajděte na to. Zaručeně se pobavíte a možná vás to donutí si přečíst knižní předlohu.