Amundsen

66%
Amundsen

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry.

Aby byl první, obětoval cokoliv

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. Režisér filmu Espen Sandberg, který natočil Kon-Tiki nebo poslední Piráty z Karibiku, se nebojí ani zobrazení Amundsenových temnějších stránek. Film Amundsen se z části točil i v Praze.

Nad Amundsenovými odvážnými výpravami žasl celý svět, už za svého života se stal světově známou postavou. Jeho soupeření o dobytí jižního pólu s britským námořním důstojníkem a objevitelem Robertem Scottem, je jednou z moderních světových legend. Být slavným objevitelem se Roald Engelbregt Gravning Amundsen rozhodl už jako malý. Měl v sobě obrovské odhodlání, touhu, vytrvalost, tvrdohlavost, zároveň to byl pro mnohé nenapravitelný snílek. Vůli dobrodruha ale doplňovaly i ambice a snaha o prvenství za každou cenu. Pro své cíle byl ochotný hazardovat a obětovat dobré jméno a pověst, životy svých druhů i životní vztahy. V pozadí Amundsenových expedic a objevů stojí jeho praktický bratr Leon, jenž se staral o zázemí, vyjednávání, organizaci výprav a především o jejich náročné financování. Jedním ze základů filmu je právě jejich obtížný vztah. (Bontonfilm)




Recenze: Amundsen

Kinobox.cz
50%

Nevím, nakolik je férové srovnávat norskou kinematografii s Hollywoodem, ale po řemeslné stránce vypadá Amundsen velmi dobře. Byl pro mě ale především motivací k tomu, abych si zjistil, které z těch divných věcí ve filmu se opravdu staly a jestli se opravdu staly tak divně. A většinou nikoliv...


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6
Amundsen má všechny předpoklady být výborným životopisným filmem ,tak proč ním vlastně není? V první řadě je to samotná osobnost Amundsena. Jen těžko se budete ztotožňovat s někým takovým. Na jedné stráně se mu nedá upřít zapálení ,ctižádost a odhodlání ,ale na druhou stranu nehleděl na lidi kolem sebe a neřešil dopady svého jednání. Vše je to navíc natočené hrozně nudně a nezáživně. Při délce dvou hodinu se prostě chtě nechtě budete nudit. Po technické stránce není moc co vytknout. Film prostě vypadá dobře ,ale na tom se nedá přece stavět. Našince potěší i známe české tváře v pidi rolích. 60% je zcela adekvátní.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
7.5
Příběhy o dobrodruzích, objevitelích mají u mě automaticky nějaký ten bodík navíc, protože to je prostě moje oblíbené téma. Příběh o Amundsenovi je krásný po vizuální stránce, ukazuje hodně z jeho života a je fajn, že jsem se dozvěděl, že byl celkem komplikovaná osobnost. Větší důraz na jeho expedice by ale neškodil.. tempo také trošku pomalejší. Přesto jsem si snímek užil nad míru.
blazma
blazma
4 928 bodů
6
Životopisná dramata hrozně oceňuju a chtěl bych aby mě bavila a zaujala víc než to ve skutečnosti je. Zkrátka mám radši ve filmech když se odprostím od reality a v životopisných filmech je to prostě o realitě a to mě na filmech neláká. I přesto můžu doporučit každému co tyhle filmy vyhledává.

Dodatečné informace

Původní název:
Amundsen (více)
  • Švédsko Amundsen
Premiéra v ČR:
26. 12. 2019
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Švédsko, Norsko, Česká republika
Přístupnost:
12+
Čeština:
Amundsen je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch