Poslední skotský král

75%
Poslední skotský král
Příběh začíná v okamžiku, kdy čerstvě vystudovaný skotský lékař Nicholas Garrigan (James McAvoy) odlétá do Ugandy. Od návštěvy exotické země si slibuje vzrušující zážitky, romantiku a radost z toho, že může pomáhat tam, kde ho lidé opravdu potřebují. Krátce po svém příletu je přivolán na místo nehody – nový prezident Idi Amin naboural se svým Maserati do krávy. Garrigan situaci vyřeší a svou bezostyšnou přímostí si Amina získá. Amin, který byl už dříve posedlý skotskou historií a kulturou, si Garrigana ihned oblíbí a nabídne mu, aby se stal jeho osobním lékařem. Tuto nabídku mladý doktor nemůže odmítnout – a právě tady začíná jeho cesta do šokujícího zákulisí jedné z nejstrašnějších hrůzovlád v Africe. Garrigan začne propadat své vlastní touze po moci a stane se diktátorovým důvěrníkem, poradcem a pravou rukou, přičemž je stále častěji svědkem znepokojujících událostí – únosů, vražd a nevýslovných zrůdností, na kterých může mít sám spoluvinu. Když se ve víru Aminovy vražedné megalomanie konečně pokusí zastavit šílenství, které ho obklopuje, změní se jeho pobyt v zoufalý boj o přežití. Film Poslední skotský král, který byl natočen ve Velké Británii a Ugandě za podpory místních obyvatel, je ojedinělou sondou do světa nemilosrdného diktátora, který Ugandě vládnul v 70. letech.



Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Pro mě je Poslední skotský král jeden z nejlepších filmů posledních let a Kevin Macdonald (Na odstřel) v něm vyhrává hned ve třech rovinách filmového vyprávění. Za prvé dal dohromady nesourodou dvojici zkušeného a do té doby neprávem přehlíženého Foresta Whitakera (za film vyznamenaný Oskarem) a nováčka Jamese McAvoye.
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Skvělý film, který dokonce o něco předčil má očekávání. A pro hlavní důvody není třeba chodit nikam daleko. Už jen to zpracování skutečné události je tu zvládnuto opravdu výborně a snímek nejen rychle utíká, ale i velmi působivě graduje. Navíc atmosféru utužuje i závažný politický námět ze sociálně velmi labilního a napjatého prostředí a hlavně excelentní herecký projev Foresta Whitakera, z něhož od první sekundy vyzařuje neskutečná autorita a nepříjemné mrazení. Ani James McAvoy nijak nezaostává a hraje jako o život, ale to Whitaker si ukradl celý film a nakonec i všechna ocenění jen pro sebe. Zpočátku jsem k jeho postavě choval jisté sympatie, ale na konci bych mu nejraději zakroutil krkem.. A hlavně o tom herectví je.
Klajnik
Klajnik
8 473 bodů
2
Whitaker byl castingovou trefou do černého, ale film je to věru nic moc. Naprosto typické a nudné. Žádná hloubka, žádný rozsah. Obsahově zcela průměrné. Nudná filmová řeč. Jistě z toho šlo vytěžit více. Takto mi to řeklo jen jedno - byl tu nějaký Amin, byl to Ugandský diktátor, jeho režim trýznil lid. To mi však samotný film příliš nedemonstroval. Mělo se to víc zaměřit na Aminovu psychologii, mělo to být odvážnější, surovější a mělo to sledovat jeho hrůzovládu. Nevím, proč se to točí kolem skotského doktůrka, kterého si diktátor oblíbí, učinkí ho svým osobním lékařem a on pak postupně zjišťuje, že Amin není tak dobrý, jak se zprvu zdál. Dramaturgicky to moc nefunguje. Napětí nestoupalo spolu s tím, jak se Amin vybarvuje. Bylo mi to jedno. Byl mi jedno i ten doktor. Nemám rád průměrné filmy.

Dodatečné informace

Původní název:
The Last King of Scotland (více)
  • Německo Poslední skotský král
  • Německo The Last King of Scotland
  • Německo Der letzte König von Schottland - In den Fängen der Macht
  • Německo El último rey de Escocia
  • Německo Iskoçya'nin son krali
  • Německo Last King of Scotland
  • Německo Le dernier roi d'Écosse
  • Německo L'ultimo re di Scozia
  • Německo Ostatni król Szkocji
  • Německo O teleftaios vasilias tis Skotias
  • Německo O Último rei da Escócia
  • Německo Poslednji kralj Skotske
  • Německo Posledný škótsky kráľ
  • Německo Posljednji skotski kralj
  • Německo Shotimaa viimane kuningas
Premiéra v ČR:
8. 2. 2007
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Německo, USA, NSR, Velká Británie
Čeština:
Poslední skotský král je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch