Blíženec

59%
Blíženec

Henry Brogan (Will Smith) je elitní nájemný zabiják, absolutní profesionál, který bez pochybností vždy stoprocentně odvede zadanou práci. Při poslední zakázce se však k němu dostaly informace, které neměl slyšet, proto se ho jeho zaměstnavatel s těžkým srdcem rozhodne nechat zlikvidovat. Koho však poslat na člověka, který je v tomhle oboru nejlepší ze všech? Ideální by byl Henryho dvojník, o něco mladší, odolnější a odhodlanější. Ve společnosti Gemini, vedené technokratem Clayem Verisem (Clive Owen) už léta probíhá tajný projekt, který právě tuhle možnost nabízí. Henry se poprvé bojí o život. V patách má rovnocenného protivníka, který předvídá jeho každý krok a každý úder vrací o něco silnějším protiúderem. V doprovodu tajné agentky Danny (Mary Elizabeth Winstead) zběsile prchá napříč kontinenty, než mu dojde, že pokud má mít aspoň nějakou šanci na přežití, musí se svému pronásledovateli postavit tváří v tvář. V ponurých kulisách budapešťských katakomb se mu ho konečně podaří zahnat do kouta, ale když se mu podívá do očí, má najednou mnohem víc otázek než odpovědí. Proti němu stojí jeho o třicet let mladší Já. A stále ho chce zabít. (Cinemart)




Recenze: Blíženec

Kinobox.cz
40%

Blíženec není vyložená katastrofa, ale nabízí se otázka, proč se Ang Lee rozhodl mít s tímto nezajímavým projektem cokoliv společného. Má teorie je, že si chtěl vyzkoušet nové technické postupy předtím, než natočí nějaký jiný film, na kterém mu bude opravdu záležet.

Kinobox.cz
65%

Blíženec je solidní přímočará akční jízda, která každopádně měla na to být něčím víc (jak námětem, tak jménem režiséra), ale ani tato její výsledná podoba není nikterak tragická, byť exkluzivní žánrová událost se nakonec tak úplně nekoná.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Blíženec si od kritiků vysloužil HATE a to nezaslouženě. Jedná se totiž o poctivý akční film,který se na rozdíl od konkurence nesnaží strhnout masy přepálenou až nesmyslnou akcí,létajícími auty a mohutnými výbuchy co zaberou 90% času. Tady je akce taky celkem dost,ale stále má nějakou hlavu a patu. Drží se v určitých mezích,ale to jí nebrání v tom být nápaditá a hravá. Navíc zde hraje můj oblíbenec Will Smith za což musím přihodit nějaké to procento navíc. Ještě k tomu digitálnímu omlazení - za mne celkem ok, nepůsobilo to na mne 100% přirozeně,ale ani mne to nerušilo od sledování.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
7
Čistá a velmi slušná akce. Příběh sice několikrát viděný ( nepohodlný tajný agent, kterého je potřeba zlikvidovat ) , ale co už vymýšlet. Třešnička na dortu je klon hlavního hrdiny, což už se zase tolik nevidí. Digitální omlazení Willa Smitha se mi nelíbilo a někdy to působilo jako PC hra, ale co už.. kde vzít mladého Willa :) Velmi slušné akční scény, nad kterými se někdo konečně zamyslel. Slušná podívaná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
6
Kterak nájemný zabiják potká svůj vlastní mladší klon a co z toho vzejde. Akční sci-fi mnohé slibující, ale nepřineslo to nic než rozpaky. Námět není nezajímavý, byť ne originální, neboť setkání se svým vlastním klonem si například užil už Arnold Schwarzenegger ve snímku ´6. den´ (2000), a daleko akčnější provedení, tentokrát s Willem Smithem, mohlo celý koncept posunout zase v rámci akčního žánru o něco dál. Snaha byla, to se musí uznat, ale bohužel, nelze jinak než si postesknout, kde jsou ty časy staré dobré a poctivé akční práce. Energická akce tu samozřejmě je, avšak v CGI provedení, což je hodně viditelné a ve své realizaci naprosto sebepoškozující. Je to tedy rychlý animovaný film, nebo snaha o nové pojetí nepřirozenosti hraného akčního filmu? Tvůrci se naprosto v ničem neposunuli, neboť něco takového bylo vidět už ve snímku ´Blade 2´ (2002) a ´Catwoman´ (2004), což kromě špatného scénáře snímek dokonce pohřbilo. Tento počin však ale také nemá scénář zrovna na výši. Mnohé dialogy v uších až neuvěřitelně skřípou. Snímek je pouhým digitálním experimentem, kde stojí za úvahu pouze digitální omlazení Willa Smitha, právě pro potřeby postavy jeho klonu. Jinak je to všechno ohromně přepálené, jak již bylo výše zmíněno, viditelně animované a vůbec akčně poněkud nesourodé. Tohle vážně natočil Ang Lee?


Dodatečné informace

Původní název:
Gemini Man (více)
  • USA Blíženec
  • USA Gemini Man
Premiéra v ČR:
10. 10. 2019
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
140 mil. USD
Tržby:
173,47 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Blíženec je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch