Šarlatán

76%

Komentáře a recenze 38

Dle počtu bodů
mil78
384 bodů
7
Zásluhou skvělé režisérky a výborného obsazení téměř mimořádný český počin.Absence patosu, jistá řemeslná práce, oba skvělí Trojani a Juraj Loj v dokazují, že i v našich podmínkách může ještě vzniknout kvalitní a poctivé filmové dílo.A za to jim patří respekt.
bLaCk0uT
327 bodů
8
Z příběhu lze vyčíst, že jde o čisté bláznovství. Kejkle. Nedá se to snad ani nazvat jinak než šarlatánství. A nebo třeba ne. Přijde mi v celku vtipné, že české filmy, aby za něco stály, tak je k nám musí přijet točit polská režisérka. Však vystudovaná na české FAMU. Obecně vzato samozřejmě máme dobré tvůrce, ale zároveň je vtipné, jak někdo z Polska nám musí přijet ukázat, jak to jde udělat. Scénář je jednoduchý. Je jednoduše skvělý. Nádherně se sžijete s postavami, pro které máte pochopení i výhrady. A navíc se nádherně kombinuje minulost s přítomností. Trochu risk, který ale v podání Epsteina a Holland vyšel. A ano, Epstein je na poli vážných věcí mistr a spolu na druhé straně s Kolečkem tvoří naději pro české filmy a televizi. Kamera se nebojí přecházet mezi obrazy také lehce experimentálně, ale stále přirozeně a inovativně. K tomu všemu nenápadná, však děsivá, silná a velmi specifická hudba. A co už. Je od Poláka no. Který je vytvořil geniálně. O přirozených a velmi autentických hereckých výkonech se nedá bavit. Tam snad není pochyb na žádné pozici. K tomu všemu velmi příjemně překvapující Juraj Loj na svém maximu. Film je dost zajímavý tím, že si mě získával postupně. Mnohdy jednoduše vím už od první čtvrtiny, že mě film bude bavit a zajímat instantně. Zde to šlo pomalými kroky, které ale postupně eskalovaly do bodu bezdechého zírání a bušení srdce v otaznících jak to bude dál. Totální vtáhnutí do děje, světa, fabule, příběhu, všeho. K tomu zajímavá podprahovost s holuby a světlem. Kdo ví, ten ví. Geniální. Zároveň hezké malé dělání si prdel z komunismu. Někdy možná moc servírování informací, které se dá jasně odhadnout a podobně. Ale opravdu v minimální míře. Dobře sladěné, jasné, srozumitelné, příjemné, skvělé. S mrazivým koncem. S napínavých bušením srdce a bez dechu.
lukas-gajdos
168 bodů
10
Wow, tak to bylo něco. Nejkrásnější film české kinematografie, kterou jsem za celou dobu viděl. Příběh Mikoláška jsem vůbec neznal, každopádně upoutávka mě do kina nalákala a nelituji. Ivan Trojan se předvádí ve své životní roli coby léčitel, který diagnostikuje z moči, skvěle mu sekunduje i jeho syn v podaní Josefa, coby mladého Mikoláška, každopádně do hvězdného výkonu mu ještě hodně chybělo. Příběh je nádherný, kamera na české poměry nadčasová a přenádherná, dialogy ucházející a napětí s emocema úžasné. Dějová linka mezi Františkem a Janem je přenádherná, citlivá, přesto široké veřejnosti přístupná. Jen se občas člověk ztrácel v Mikoláškových náladách a chováním, které bylo ambivalentní. Bohužel, ve filmu nebylo vysvětleno, co ho k tomu vedlo a Jidášova zrada na konci filmu také zanechá více otázek, než odpovědí. Každopádně musím pochválit herecký výkon staršího trojana a slovenského herece Juraje Loje. Tento film bude nadčasový i za 10 let. Děkuji Agnieszce Holland za další skvělý český film, který dokázala natočit. Trojan starší si jistě odnese i sedmého lva.
Klimetka
Klimetka
127 bodů
9
Trojanovic jablko nepadlo daleko od stromu.
vladka-dina-tachovska
109 bodů
10
Tak nevím, jestli to bylo úplně podle skutečnosti, ale to není vůbec důležité. Strhující příběh, neskutečné herecké výkony otce a syna Trojanů a v neposlední řadě zajímavý posun děje, kdy nevíte, zda s hlavním hrdinou sympatizovat, či ho odsoudit. Každopádně velmi povedené a téměř umělecké dílo
JardaRezek
46 bodů
8
Jeden z nejlepších filmů, co jsem viděl za poslední rok. Agnieszka se nebojí drsnějších a odvážných scén, kamera super. Trojan vynikající, jako naše jednička asi nemůže zklamat. Rozhodně doporučuji. Až mě mrazily v zádech scény s STB, která nahradila gestapo.