Mladý papež

82%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
9
Výborný seriál věrně popisující roli katolického "Nejvyššího po Bohu", jeho vnitřní démony i pochyby symbolicky reflektující historickou zpochybnitelnost katolické církve jako instituce - sám papež, ač výrazná až provokativní osobnost, je ve víře i v pochybách vždy součástí společenství, ačkoliv si to odmítá připustit. Chce změnit církev, ale církev mění jeho. Životní role Juda Lawa.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 296 bodů
6
Kdyby se to po pátém dílu nerozplizlo na divný pestrobarevný sliz, tak to Sorentinovi tentokrát sežeru. Chytlavý námět vymyslí každý druhý. Neumí to rozvádět děj a pracovat s postavami, které na dlouho mizí, je to neskutečně repetitivní, rozhodně není důvod, aby to mělo deset hodin, vešlo by se to do rozumně dlouhého filmu. Načančaná ztráta času.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Nádherné obrazy, parádní hudební podkres (už jen ty úvodní titulky!), hodně dobrý Law a vlastně všichni kolem něj. Jen to na můj vkus bylo asi až příliš umělecké, filosofické..nebo naopak málo? Prozatím za tři, jestli se ale někdy přistihnu, že si v hlavě některé scénky znovu přehrávám, tak přihodím. s01 3/5.
avenis
avenis
8 410 bodů
10
Vynikající! Silně provokativní příběh papeže, kterému ještě ani nebylo padesát. Je mladý, krásný jako Ježíš, tvrdý a citlivý současně. Chce církev zničit nebo zachránit? Jeho životem zmítají rozpory. Neochvějná víra v boží existenci a současně obava, že žádný Bůh není. Touha po lásce, ale pohrdání lidmi. Strach a neochvějná sebedůvěra. Výkon Juda Lawa je velmi přesvědčivý v každém detailu a pohledu oka. Podpořen perfektní kamerou, střihem, nasvícením... o kostýmech ani nemluvě. Prostě skvělá podívaná nejen pro oko, ale i k zamyšlení. Diane Keaton to v sesterském rouchu sluší a cigareta v jejích rukou dodává její postavě lidský rozměr. Některé scény jsou mrazivě žalující a bez obalu poukazují na to, že je cosi shnilého za zdmi Vatikánu, jiné situaci odlehčují s lehkým sarkasmem. Miluju scénu z 5. dílu, oblékání papeže před proslovem ke kardinálům. :) A už se těším na Nového papeže s Malkovichem.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
9
Tohle byl tak zvláštní počin, že ačkoli mě katolická církev jinak nijak zvlášť nezajímá, tady jsem u každého dílu seděla přikovaná k obrazovce už od chvíle kdy Lenny (Pius XIII.) zpodobněný naprosto démonickým Judem Law přechází kolem všech těch obrazů, za ním letí po plátnech ohnivý meteor a on nakonec mrkne do kamery :-) Ta neuvěřitelná duševní síla, která snad doopravdy dokázala vykonávat zázraky, a přitom taková nesmiřitelnost ke všemu novátorskému, odchylujícímu se od tradičního pojetí Bible a světa. Jeho někdejší mentorka v podání Diane Keaton, která se ho snaží více či méně úspěšně korigovat, byla také skvělá. A samozřejmě Silvio Orlando jako protřelý kardinál Voiello, znalý všech zákrut politiky Vatikánu a Itálie. Skvělé herecké výkony a vizuálně až hypnotické.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 835 bodů
8.5
Inteligentní záležitost o hledání Boha. Chce to vidět celé, protože Sorrentino pointuje zhruba od osmého dílu, přičemž tomu nelze rozumět bez toho předchozí, i když možná deset dílů je dost, ale každý má svoji poezii. Sorrentino výborně těží z motivu sirotka a jeho vykořeněnosti, což je důvodem, proč Lenny nasadí velmi konzervativní linii, jako zoufalou snahu zachytit se kořenů. Cit, kterého se mu nedostalo, odmítá nabídnout jiným. Uvnitř se však žere a hledá. Vystupuje velmi sebejistě a urputně nechce být na nikom závislý, přitom ale vztahy tolik potřebuje a moc dobře to ví. Nejvíc ho asi vystihuje věta: „Šíříš žal, kterému ani nerozumíš. A to je nejhorší, co člověk může udělat.“ U toho ale nezůstane, protože si uvědomí, že on sám touží po něčem jiném. A proto desátý díl.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
9
Nádherný seriál ....vizuálně -myšlenkově , provokativní a svěží.Pan režizér nezklamal. Seriál se vymyká seriálové tvorbě svou neotřelostí , sarkasmem , ironií i vážným zamyšlením nad dnešním světem plném střetů ......
winetach
winetach
1 927 bodů
10
Neskutočné. Seriál, ktorý ma byť proticirkevný a protipápežský má nakoniec opačný efekt, tlieskam a skladám poklonu pánovi Sorrentinovi za tento skvost súčasnej serálovej (európskej?) tvroby.
Veronika Rada
Veronika Rada
927 bodů
9
Vizuální stránka tohoto díla je ohromující. Téma velmi zajímavé. Výborné obsazení.