Filmový dobrodruh Karel Zeman

75%
Filmový dobrodruh Karel Zeman
Dokumentární film Karel Zeman - filmový dobrodruh je životopisným filmem, který se ohlíží za životem, dílem a významem klasika světového filmu. Zároveň odhaluje inspirativní zdroje jeho tvorby, ohlas ve světě a nahlédne do kuchyně průkopníka filmových triků. Pokud spočteme ceny z festivalů, divácký ohlas v zahraniční distribuci i množství publikací a počet filmových tvůrců, kteří Karla Zemana uvádějí jako inspirační zdroj, dojdeme k závěru, že Karel Zeman je jedním z nejúspěšnějších a nejvíce ceněných českých filmařů ve světě. Karel Zeman byl ve svém oboru naprostým solitérem, stvořil si vlastní svět vycházející čistě ze své imaginace. Všechno se naučil sám, neprošel filmovou školou, není lehce zařaditelný do jakési vlny, období nebo směru. Pro svou vnitřní poezii a upřímnost však jeho filmy nestárnou. Nesmírně pracovitý, vynalézavý a perfekcionistický, stále si však uchovávající dětský pohled na svět. Svět plný tajemství a dobrodružství. Takhle chceme Karla Zemana v našem filmu představit. (oficiální text distributora)



Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Tohle je pocta mistrovi podle mého gusta. Dokument natočený s velkou pokorou k velkému umělci. Zeman je režisérská legenda,která si zaslouží to nejvyšší ocenění. Ještě teď kroutím hlavou nad jeho filmy. S jakou hravosti tvořil a bortil do té doby filmové hranice.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
7
Chtělo to radikálně zkrátit ... mnohé pasáže rozvleklé, opakování mnohokrát řečeného. Za očekáváním zůstalo minimum autentických dobových záběrů (nechce se věřit, že se nic nezachovalo - ani fotky?) a výpovědí dobových spolupracovníků. Komentáře současníků by o Zemanovi vypověděly víc, než reflexe Burtona a spol., i když si jich vážím. Jako pocta budiž, jako "pomníček" málo.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
9
Vhodně poskládaný dokument o našem filmovém velikánovi a géniovi animací a triků bez použití počítače. Přátelé, kolegové, ale i světoví odborníci rozebírají díla tohoto režiséra a vše je postupně prokládáno záběry z jeho filmů i práce na place. Ještě jednou klobouk dolů před jeho dílem.

Dodatečné informace

Původní název:
Filmový dobrodruh Karel Zeman (více)
  • Česká republika Filmový dobrodruh Karel Zeman
  • Česká republika Karel Zeman: Adventurer in Film
Premiéra v ČR:
30. 7. 2015
Distributor:
AČFK
Země původu:
Česká republika

Podobné


Powered byJustWatch