The Guest

68%

Zajímavosti 19

  • Když si Anna Petersonová prohlíží snímky obrazovky Davidova telefonu ve svém pokoji, jsou na nich uvedeny hovory uskutečněné v neděli 27. října v 9:14 a v neděli 24. října v 18:31 (s odstupem tří dnů, ale oba byly v neděli).
  • Pistole "Witness Elite 9mm" není pistole ráže 9 mm ani EAA Witness Elite - je to Colt .45 ACP, a to jak vzhledem, tak konstrukcí.
  • Režisér Adam Wingard chtěl film začít logem studia Cannon films.
  • Dřívější verze scénáře se odehrávala na severozápadě Tichého oceánu.
  • Scéna rvačky v baru byla natočena za dva dny.
  • V původní úvodní scéně filmu (která je k dispozici na Blu-Ray disku), kdy Anna brzy ráno řídí svůj pickup a vidí Davida běžet přes silnici, měla během scény hrát píseň "Luther's Army" od Death In June. Ve skutečnosti, pokud si ji pustíte hned při začátku scény, je zřejmé, že je sestříhaná tak, aby hrála společně s písní. Další písní, kterou chtěl režisér Adam Wingard v některé části filmu použít, byla "Black Celebration" od Depeche Mode, ale kvůli problémům s právy ji nemohli použít.
  • V rozhovoru pro RedLetterMedia na Youtube v roce 2018 se scenárista Simon Barrett rozpovídal o původních dřívějších různých nápadech a verzích příběhu a scénáře k filmu The Guest. První verze scénáře, na které pracoval před lety a kterou nikdy nedokončil, byla o vojákovi trpícím posttraumatickou stresovou poruchou, který ve válce zabil jiného vojáka, protože se nenáviděli, a po návratu jde navštívit jeho rodinu a předstírá, že je jeho přítel, zatímco místo toho plánuje zabít i je. Barrett také řekl, že v jedné z dřívějších verzí, kterou napsal poté, co mu režisér Adam Wingard řekl o nápadu na příběh filmu, byl David spíše kyborg, který byl přestavěn poté, co byl zraněn v boji, a že se původně příběh odehrával v mlhavých, izolovaných oblastech pacifického severozápadu místo v Novém Mexiku.
  • Má výrazný motiv trojúhelníku. Anna nosí trojúhelníkový náhrdelník; Luke se ve škole učí o trojúhelnících; logo KPG je trojúhelník složený z menších trojúhelníků. Ve vymazané scéně je dokonce další: Annin přítel má na stěně ložnice citát Aleistera Crowleyho, který zmiňuje trojúhelník.
  • Oficiální soundtrack k filmu neobsahuje dvě skladby, které jsou ve filmu jasně slyšet. Obě jsou od německé elektronické skupiny Deutsch Amerikanische Freundschaft z 80. let: "Do The Mussolini" a "Alles Ist Gut".
  • Tři masky z filmu Halloween 3 (1982) (Jack O'Lantern, čarodějnice a kostlivec) lze několikrát vidět promítané na stěně ve vrcholné části filmu.
  • Adam Wingard si dal záměrně záležet na tom, aby do role Davida obsadil někoho z levého pole. Anglický herec Dan Stevens se do této role snadno hodil, protože je rozhodně sympatický a americkému publiku je známý především díky účinkování v britském seriálu Panství Downton (2010).
  • Scénář byl napsán za méně než osm týdnů.
  • Adam Wingard prozradil, že rozpočet filmu se pohyboval kolem 5 milionů dolarů.
  • Původní scénář scenáristy Simona Barretta byl mnohem vážnějším příběhem o pomstě, který se týkal vojáka vracejícího se z války a trpícího posttraumatickou stresovou poruchou, a jeho komplikovaného plánu pomsty vůči rodině. Tento scénář nebyl ve skutečnosti nikdy dokončen, protože Barrett od něj upustil. Když však režisér Adam Wingard přišel s nápadem na film, z něhož se nakonec vyklubal Host, Barrett některé části tohoto starého scénáře pro film použil.
  • Film je záměrně vystavěn jako horor s tempem thrilleru.
  • Když se Dan Stevens poprvé setkal s tvůrci filmu Adamem Wingardem a Simonem Barrettem, byl úplně vyhublý, protože zhubl 30 kilo, aby mohl hrát ve filmu Mezi náhrobními kameny (2014). Ti ho do role opravdu chtěli, ale měli obavy o jeho vzhled, protože pro hlavní postavu chtěli opravdu svalnatou postavu vojáka. Wingard řekl, že Stevens vypadal jako Christian Bale ve filmu Mechanik (2004), ale oni chtěli, aby vypadal jako Christian Bale ve filmu Batman začíná (2005). Roli mu však dali poté, co Stevens slíbil, že bude kvůli roli cvičit jako šílený a nabere objem. V den, kdy byl obsazen, mu byli přiděleni osobní trenéři a dietologové, aby mohl začít s fyzickou proměnou pro roli. Denně cvičil dvě hodiny, a to i během natáčení, nakonec přibral 25 kilogramů svalů a vybudoval si šestibalové břišní svaly pro scénu bez trička. Scéna byla naplánována na poslední týden hlavního natáčení, aby měl co nejvíce času na vypracování postavy. Byl obsazen pouhý měsíc před začátkem hlavního natáčení a natáčení trvalo dva měsíce, což mu dalo asi tři měsíce na přípravu scény. Stevens uvedl, že to bylo poprvé v jeho kariéře, kdy kvůli roli vážně posiloval, a byl nadšený estetickým vzhledem svého těla v tomto filmu. Řekl také, že mu to umožnilo rozbít jeho dřívější image obtloustlého a zdrženlivého anglického gentlemana v seriálu Panství Downton (2010) a překvapit diváky tím, že si vytvořil image machistického vojáka bez trička. Wingard upozornil, že Stevensova postava se scénu od scény výrazně mění. Je to proto, že film byl natáčen mimo záběr a Stevens po celou dobu natáčení stále trénoval, takže v některých scénách působil křehce a v jiných velmi svalnatě. Wingard a Barrett uvedli, že Stevensova scéna bez trička byla jednou z nejdůležitějších scén ve filmu, protože věděli, že bude hlavním prodejním argumentem a jistou upoutávkou, a strávili natáčením této scény více času než jakoukoli jinou. Wingard řekl, že "chtěl v tomto záběru sexuálně objektivizovat a fetišizovat tělo Dana Stevense bez trička, protože to odpovídalo hravé povaze filmu, kde se po divácích podvratně chtělo, aby se kochali tělem postavy drsňáka. Tvůrci filmu naplánovali tuto scénu co nejpozději, protože chtěli mít Stevensovo tělo v "optimální kondici". V rámci příprav na tuto scénu si Stevens oholil hrudník a opálil tělo, aby byly vidět všechny jeho svalové partie. Wingard navíc uvedl, že aby se svalová definice ještě více prohloubila, nechali trenéři Stevense udělat trik, při kterém "jeden den nepřijímal žádné jídlo ani vodu, a pak těsně před natáčením vypil dietní kolu a udělal 100 kliků a 100 sedů-lehů". Tím se mu zpevnily svaly a vynikly žíly, což mu dodalo super-rýsovaný vzhled, který filmaři chtěli. Záběr byl následně použit ve všech upoutávkách a propagačních materiálech k filmu.
  • Steve Moore, který složil hudbu k filmu, použil stejný typ syntezátorů jako John Carpenter a Alan Howarth při skládání hudby k filmu Halloween 3 (1982).
  • Všimněte si, že Dan Stevens ve většině detailních záběrů ani nemrkne. To má zdůraznit zvláštní, znepokojivý aspekt "Davida".
  • Když jsou David a Anna na halloweenském večírku, je vidět host, který má na sobě masku lišáka, jakou měl jeden z útočníků v předchozím filmu Adama Wingarda a Simona Barretta: You're Next (2011). Hosta večírku hraje Steve Moore, který k filmu složil hudbu.